Chodské koláče (podle Hanče Sladké z Draženova)

Chodské koláče (podle Hanče Sladké z Draženova)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (32)
Více než hodinu Pro zkušené 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9176 kcal
Bílkoviny 154 g
Cukr 881 g
Tuky 464 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Bez koláčů se na Chodsku neobejde žádná oslava. Pečou se hlavně na pouť a na svatbu.

Suroviny

droždí 70 g
mléko 500 ml
teplé, nebo i více
krupicový cukr 220 g
+ kostka na kvásek
vejce 1 ks
žloutek 3 ks
mouka pšeničná polohrubá 1 kg
máslo 250 g
změklé
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
nastrouhaná z půlky citronu
sůl 1 ČL
rum 100 ml
olej 1 PL
stolní
mandle
na ozdobu
rozinky
na ozdobu
vejce 1 ks
prošlehané, na potření okrajů koláče
Na tvarohovou náplň
tvaroh 1.5 kg
tučný, ne ve vaničce
smetana ke šlehání 250 ml
krupicový cukr
podle chuti
rum
podle chuti
citronová kůra
podle chuti
vanilinový cukr podle chuti
škrob 1 PL
máslo 125 g
změklé
bílek 3 ks
Na makovou náplň
mák celý 250 g
kvalitní
vejce 1 ks
5 ks
rumové perníčky den předem namočené do vody
krupicový cukr
podle chuti
skořice špetka
Na povidlovou náplň
švestková povidla 750 g
citronová štáva
podle chuti
rum
podle chuti
škrob 1 PL

Připravte si kvásek – kvasnice nechte vzejít v kastrůlku s teplým mlékem a kostkou cukru.

Rozšlehejte vejce a žloutky a ze všech ingrediencí včetně kvásku zadělejte – dlouze a pečlivě – jemné, středně tuhé těsto. Přikryjte ubrouskem a nechte asi hodinu kynout; těsto by mělo zdvojnásobit objem. Pak ho znovu propracujte, aby se dovnitř dostal vzduch, a nechte ještě vykynout. Poté těsto rozdělte na 10–12 dílků (1 koláč váží asi 200 g), válečkem nebo rukou vytvořte koláče, prsty vytlačte okraje a nechte čtvrt hodiny kynout. Znovu uhlaďte a okraje potřete vajíčkem.

Mezitím si připravte náplně. Do tvarohu přidejte cukr, šlehačku, rum, citron, máslo, solamyl a všechno dobře utřete. Nakonec opatrně zapracujte sníh ze tří bílků. Mák jemně umelte, promíchejte s cukrem a spařte vařící vodou. Vmíchejte vajíčko a přes sítko propasírujte perníčky; slouží k zahuštění. Podle potřeby dochuťte. Povidla zřeďte teplou vodou, přidejte citronovou šťávu, rum a solamyl.

Koláče zdobte cukrářským sáčkem (viz tip). Pečte zvolna v troubě předehřáté na 180 ºC, dokud okraje nezrůžoví.

TIP
Téměř každá rodina a také každá z jedenácti chodských vesnic zdobí koláče podle svého. Nicméně existují dva základní způsoby, jak merhovat čili zdobit. Ten první – každý koláč se namaže nejdříve celý tvarohem a na něj pak přijdou povidla a mák, rozinky a mandle. Druhou možností je merhování do proužků – takovým koláčům se pak říká ,panské‘. Koláč se nepotírá tvarohem, ale střídá se proužek tvarohu, máku a povidel. V posledních letech se koláče s tvarohovým základem ještě polévají sladkou smetanou rozkvedlanou s moučkovým cukrem. Některé rodiny naopak na koláče dávají smetanu kysanou.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit