0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chodské koláče (podle Hanče Sladké z Draženova)

Chodské koláče (podle Hanče Sladké z Draženova)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chodské koláče (podle Hanče Sladké z Draženova)

3.6 / 5. Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Pro zkušené 10–12 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15209 kcal
Bílkoviny 418 g
Sacharidy 1659 g
Tuky 722 g
Vláknina 117 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez koláčů se na Chodsku neobejde žádná oslava. Pečou se hlavně na pouť a na svatbu.

Suroviny

droždí 70 g
mléko 500 ml
teplé, nebo i více
krupicový cukr 220 g
+ kostka na kvásek
vejce 1 ks
žloutek 3 ks
mouka pšeničná polohrubá 1 kg
máslo 250 g
změklé
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
nastrouhaná z půlky citronu
sůl 1 ČL
rum 100 ml
rostlinný olej 1 PL
mandle
na ozdobu
rozinky
na ozdobu
vejce 1 ks
prošlehané, na potření okrajů koláče
Na tvarohovou náplň
tvaroh 1.5 kg
tučný, ne ve vaničce
smetana ke šlehání 250 ml
krupicový cukr
podle chuti
rum
tuzemák, podle chuti
citronová kůra
strouhaná, podle chuti
vanilkový cukr
podle chuti
škrob 1 PL
bramborový
máslo 125 g
změklé
bílek 3 ks
Na makovou náplň
mák celý 250 g
vejce 1 ks
perníčky 5 ks
rumové, den předem namočené do vody
krupicový cukr
podle chuti
skořice 1 špetka
Na povidlovou náplň
švestková povidla 750 g
citronová štáva
podle chuti
rum
podle chuti
škrob 1 PL
bramborový

1 Připravte si kvásek – kvasnice nechte vzejít v kastrůlku s teplým mlékem a kostkou cukru.

2 Rozšlehejte vejce a žloutky a ze všech ingrediencí včetně kvásku zadělejte – dlouze a pečlivě – jemné, středně tuhé těsto. Přikryjte ubrouskem a nechte asi hodinu kynout; těsto by mělo zdvojnásobit objem. Pak ho znovu propracujte, aby se dovnitř dostal vzduch, a nechte ještě vykynout.

3 Těsto rozdělte na 10–12 dílků (1 koláč váží asi 200 g), válečkem nebo rukou vytvořte koláče, prsty vytlačte okraje a nechte čtvrt hodiny kynout. Znovu uhlaďte a okraje potřete vajíčkem.

4 Mezitím si připravte náplně. Do tvarohu přidejte cukr, šlehačku, rum, citron, máslo, solamyl a všechno dobře utřete. Nakonec opatrně zapracujte sníh ze tří bílků. Mák jemně umelte, promíchejte s cukrem a spařte vařící vodou. Vmíchejte vajíčko a přes sítko propasírujte perníčky; slouží k zahuštění. Podle potřeby dochuťte. Povidla zřeďte teplou vodou, přidejte citronovou šťávu, rum a solamyl.

5 Koláče zdobte cukrářským sáčkem (viz tip). Pečte zvolna v troubě předehřáté na 180 ºC, dokud okraje nezrůžoví.

TIP
Téměř každá rodina a také každá z jedenácti chodských vesnic zdobí koláče podle svého. Nicméně existují dva základní způsoby, jak merhovat čili zdobit. Ten první – každý koláč se namaže nejdříve celý tvarohem a na něj pak přijdou povidla a mák, rozinky a mandle. Druhou možností je merhování do proužků – takovým koláčům se pak říká ,panské‘. Koláč se nepotírá tvarohem, ale střídá se proužek tvarohu, máku a povidel. V posledních letech se koláče s tvarohovým základem ještě polévají sladkou smetanou rozkvedlanou s moučkovým cukrem. Některé rodiny naopak na koláče dávají smetanu kysanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit