Chodské koláče (podle Hanče Sladké z Draženova)

Chodské koláče (podle Hanče Sladké z Draženova)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Pro zkušené 10–12 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15202 kcal
Bílkoviny 418 g
Sacharidy 1658 g
Tuky 721 g
Vláknina 116 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez koláčů se na Chodsku neobejde žádná oslava. Pečou se hlavně na pouť a na svatbu.

Suroviny

droždí 70 g
mléko 500 ml
teplé, nebo i více
krupicový cukr 220 g
+ kostka na kvásek
vejce 1 ks
žloutek 3 ks
mouka pšeničná polohrubá 1 kg
máslo 250 g
změklé
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
nastrouhaná z půlky citronu
sůl 1 ČL
rum 100 ml
olej 1 PL
stolní
mandle
na ozdobu
rozinky
na ozdobu
vejce 1 ks
prošlehané, na potření okrajů koláče
Na tvarohovou náplň
tvaroh 1.5 kg
tučný, ne ve vaničce
smetana ke šlehání 250 ml
krupicový cukr
podle chuti
rum
tuzemák, podle chuti
citronová kůra
podle chuti
vanilkový cukr
škrob 1 PL
máslo 125 g
změklé
bílek 3 ks
Na makovou náplň
mák celý 250 g
vejce 1 ks
5 ks
rumové perníčky den předem namočené do vody
krupicový cukr
podle chuti
skořice špetka
Na povidlovou náplň
švestková povidla 750 g
citronová štáva
podle chuti
rum
podle chuti
škrob 1 PL

1 Připravte si kvásek – kvasnice nechte vzejít v kastrůlku s teplým mlékem a kostkou cukru.

2 Rozšlehejte vejce a žloutky a ze všech ingrediencí včetně kvásku zadělejte – dlouze a pečlivě – jemné, středně tuhé těsto. Přikryjte ubrouskem a nechte asi hodinu kynout; těsto by mělo zdvojnásobit objem. Pak ho znovu propracujte, aby se dovnitř dostal vzduch, a nechte ještě vykynout.

3 Těsto rozdělte na 10–12 dílků (1 koláč váží asi 200 g), válečkem nebo rukou vytvořte koláče, prsty vytlačte okraje a nechte čtvrt hodiny kynout. Znovu uhlaďte a okraje potřete vajíčkem.

4 Mezitím si připravte náplně. Do tvarohu přidejte cukr, šlehačku, rum, citron, máslo, solamyl a všechno dobře utřete. Nakonec opatrně zapracujte sníh ze tří bílků. Mák jemně umelte, promíchejte s cukrem a spařte vařící vodou. Vmíchejte vajíčko a přes sítko propasírujte perníčky; slouží k zahuštění. Podle potřeby dochuťte. Povidla zřeďte teplou vodou, přidejte citronovou šťávu, rum a solamyl.

5 Koláče zdobte cukrářským sáčkem (viz tip). Pečte zvolna v troubě předehřáté na 180 ºC, dokud okraje nezrůžoví.

TIP
Téměř každá rodina a také každá z jedenácti chodských vesnic zdobí koláče podle svého. Nicméně existují dva základní způsoby, jak merhovat čili zdobit. Ten první – každý koláč se namaže nejdříve celý tvarohem a na něj pak přijdou povidla a mák, rozinky a mandle. Druhou možností je merhování do proužků – takovým koláčům se pak říká ,panské‘. Koláč se nepotírá tvarohem, ale střídá se proužek tvarohu, máku a povidel. V posledních letech se koláče s tvarohovým základem ještě polévají sladkou smetanou rozkvedlanou s moučkovým cukrem. Některé rodiny naopak na koláče dávají smetanu kysanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit