Bez koláčů se na Chodsku neobejde žádná oslava. Pečou se hlavně na pouť a na svatbu.
Suroviny
1 Připravte si kvásek – kvasnice nechte vzejít v kastrůlku s teplým mlékem a kostkou cukru.
2 Rozšlehejte vejce a žloutky a ze všech ingrediencí včetně kvásku zadělejte – dlouze a pečlivě – jemné, středně tuhé těsto. Přikryjte ubrouskem a nechte asi hodinu kynout; těsto by mělo zdvojnásobit objem. Pak ho znovu propracujte, aby se dovnitř dostal vzduch, a nechte ještě vykynout.
3 Těsto rozdělte na 10–12 dílků (1 koláč váží asi 200 g), válečkem nebo rukou vytvořte koláče, prsty vytlačte okraje a nechte čtvrt hodiny kynout. Znovu uhlaďte a okraje potřete vajíčkem.
4 Mezitím si připravte náplně. Do tvarohu přidejte cukr, šlehačku, rum, citron, máslo, solamyl a všechno dobře utřete. Nakonec opatrně zapracujte sníh ze tří bílků. Mák jemně umelte, promíchejte s cukrem a spařte vařící vodou. Vmíchejte vajíčko a přes sítko propasírujte perníčky; slouží k zahuštění. Podle potřeby dochuťte. Povidla zřeďte teplou vodou, přidejte citronovou šťávu, rum a solamyl.
5 Koláče zdobte cukrářským sáčkem (viz tip). Pečte zvolna v troubě předehřáté na 180 ºC, dokud okraje nezrůžoví.
TIP
Téměř každá rodina a také každá z jedenácti chodských vesnic zdobí koláče podle svého. Nicméně existují dva základní způsoby, jak merhovat čili zdobit. Ten první – každý koláč se namaže nejdříve celý tvarohem a na něj pak přijdou povidla a mák, rozinky a mandle. Druhou možností je merhování do proužků – takovým koláčům se pak říká ,panské‘. Koláč se nepotírá tvarohem, ale střídá se proužek tvarohu, máku a povidel. V posledních letech se koláče s tvarohovým základem ještě polévají sladkou smetanou rozkvedlanou s moučkovým cukrem. Některé rodiny naopak na koláče dávají smetanu kysanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kynuté koláče (10 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(32 receptů)