Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chodské koláče (podle Hanče Sladké z Draženova)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 55
Více než hodinu Pro zkušené 10–12 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15209 kcal
Bílkoviny 418 g
Sacharidy 1659 g
Tuky 722 g
Vláknina 117 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez koláčů se na Chodsku neobejde žádná oslava. Pečou se hlavně na pouť a na svatbu.

Suroviny

mléko 500 ml
teplé, nebo i více
+ kostka na kvásek
vejce 1 ks
máslo 250 g
změklé
nastrouhaná z půlky citronu
sůl 1 ČL
rum 100 ml
rostlinný olej 1 PL
na ozdobu
na ozdobu
vejce 1 ks
prošlehané, na potření okrajů koláče
Na tvarohovou náplň
tvaroh 1,5 kg
tučný, ne ve vaničce
podle chuti
tuzemák, podle chuti
strouhaná, podle chuti
podle chuti
škrob 1 PL
bramborový
máslo 125 g
změklé
Na makovou náplň
mák celý 250 g
vejce 1 ks
perníčky 5 ks
rumové, den předem namočené do vody
podle chuti
skořice 1 špetka
Na povidlovou náplň
švestková povidla 750 g
podle chuti
škrob 1 PL
bramborový

Postup

1

Připravte si kvásek – kvasnice nechte vzejít v kastrůlku s teplým mlékem a kostkou cukru.

2

Rozšlehejte vejce a žloutky a ze všech ingrediencí včetně kvásku zadělejte – dlouze a pečlivě – jemné, středně tuhé těsto. Přikryjte ubrouskem a nechte asi hodinu kynout; těsto by mělo zdvojnásobit objem. Pak ho znovu propracujte, aby se dovnitř dostal vzduch, a nechte ještě vykynout.

3

Těsto rozdělte na 10–12 dílků (1 koláč váží asi 200 g), válečkem nebo rukou vytvořte koláče, prsty vytlačte okraje a nechte čtvrt hodiny kynout. Znovu uhlaďte a okraje potřete vajíčkem.

4

Mezitím si připravte náplně. Do tvarohu přidejte cukr, šlehačku, rum, citron, máslo, solamyl a všechno dobře utřete. Nakonec opatrně zapracujte sníh ze tří bílků. Mák jemně umelte, promíchejte s cukrem a spařte vařící vodou. Vmíchejte vajíčko a přes sítko propasírujte perníčky; slouží k zahuštění. Podle potřeby dochuťte. Povidla zřeďte teplou vodou, přidejte citronovou šťávu, rum a solamyl.

5

Koláče zdobte cukrářským sáčkem (viz tip). Pečte zvolna v troubě předehřáté na 180 ºC, dokud okraje nezrůžoví.

TIP
Téměř každá rodina a také každá z jedenácti chodských vesnic zdobí koláče podle svého. Nicméně existují dva základní způsoby, jak merhovat čili zdobit. Ten první – každý koláč se namaže nejdříve celý tvarohem a na něj pak přijdou povidla a mák, rozinky a mandle. Druhou možností je merhování do proužků – takovým koláčům se pak říká ,panské. Koláč se nepotírá tvarohem, ale střídá se proužek tvarohu, máku a povidel. V posledních letech se koláče s tvarohovým základem ještě polévají sladkou smetanou rozkvedlanou s moučkovým cukrem. Některé rodiny naopak na koláče dávají smetanu kysanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín