0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Valašské frgále
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4 / 5. Počet hodnocení: 45
Více než hodinu Pro zkušené 2 koláče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5911 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 754 g
Tuky 258 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenoučké kynuté těsto a spousta voňavé náplně – to je typický koláč z Valašska. Můžete zkusit i tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplň, ale podle nás je nejlepší hrušková!

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 350 g
máslo 60 g
moučkový cukr 40 g
žloutek 2 ks
mléko 120 ml
droždí čerstvé 0.5 bal
sůl špetka
rum 2 PL
tuzemák
máslo 3 PL
rozpuštěné
Na náplň
sušené hrušky 250 g
vanilkový cukr 1 bal
badyán špetka
mletý
citronová štáva 1 PL
moučkový cukr
na doslazení
sušené mléko 3 PL
nebo sušená smetana
Na drobenku
máslo 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
krupicový cukr 70 g

1 Do misky odlijte polovinu mléka, přidejte droždí a lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete zbytek cukru s máslem a žloutky. Jakmile se na kvásku začnou tvořit bubliny, přilijte ho k utřenému máslu se žloutky, přidejte zbytek mléka, přisypte mouku i sůl a vypracujte těsto. Přikryjte ho utěrkou a dejte přibližně na hodinu kynout; mělo by zdvojnásobit objem.

2 Zatímco těsto kyne, vyrobte drobenku a potom i hruškovou náplň. V míse smíchejte ingredience na drobenku. Rukama ji zpracovávejte tak dlouho, až se začnout tvořit malé kuličky.

3 Teď je na řadě náplň. Povařte hrušky ve vodě; trvá to asi deset minut. Pak je po částech rozmixujte nebo umelte (případně dolévejte vodu, ve které jste je vařili). Přidejte špetku mletého badyánu, vanilkový cukr a sušené mléko nebo smetanu. Podle potřeby dochuťte cukrem a citronovou šťávou.

4 Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na polovinu, znovu prohněťte a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak bochánky rozválejte do kulatého tvaru a vytáhněte tak, aby bylo těsto co nejtenčí – přibližně půl centimetru silné.

5 Položte těsto na plechy potažené pečicím papírem a až do krajů na ně naneste nádivku. Posypte je drobenkou. Nechte frgály ještě deset minut kynout. Mezitím rozpusťte máslo, přilijte do něj rum a směsí pokropte koláče. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (přibližně čtyřicet minut).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Vynikajici domaci kolace! Vrele doporucuju. Napln jsem udelala tvarohovou s rozinkami a vsichni se olizovali az za usima.

Anonym

Páni, to vám je ale dobrota a úplně jednoduchá. Místo hruškových povidel jsem použila rozmixovaný dýňový kompot s tvarohem a rozinky. Všichni byli nadšeni, ale já asi nejvíc, protože všem chutnalo. Děkuji a doporučuji.

Anonym

Těsto se krásně rozvaluje, vůbec se nelepí. Moje náplň: místo sušených hrušek rozmixuji kompot, ve kterém už mám badyán, takže hrušky krásně voní, přidám cca 2 vrchovaté lžíce povidel a skořicový cukr. Je to dobrota.A nic nezkazíte, pokud místo rumu použijete dobrou slivovici.

Anonym

Frgále jsou výborné, právě jsem je dopekla s domácími povidly, povrch jsem posypala nasekanými vlašskými ořechy a žmolenkou. Doba pečení uvedená v receptu je ale příliš dlouhá, stačí tak 20 minut na 150 stupňů.

Anonym

Nemůžu si tento recept vynachválit, po frgálech se vždycky jen zapráší. I náplň ze sušených hrušek mi přijde ideální, občas ji měním za povidla nebo tvaroh :)

Anonym

Zkusil jsem recept na frgále.Musím konstatovat, že se to nedá jíst, ale s prominutím se to musí žrát a přitom dávat pozor na prsty aby jste se nekousli. Ale k věci.Prosím o recept s náplní tvarohovou a makovou.Je to možná jednoduché, ale pro mne laika ne.Děkuji předem a snad dostanou tyto koláče v Bruselu opravdu evropské uznání jako Štramberské uši, které jsou také vynikajicí.Z jižních čech zdraví Jura.

Anonym

Zkoušela jsem udělat tvarohovou náplň, jednoduše jsem smíchala plnotučný tvaroh s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem, přidala rozinky a hotovo. Frgály byly výborné.

Anonym

Frgále opravdu vinikající, s těstem se velice dobře pracovalo... Použila jem povidla, ty máme všichni nejradši... Sklidila jsem samou chválu :-)

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit