Tenoučké kynuté těsto a spousta voňavé náplně – to jsou frgály, typické koláče z Valašska. Můžete zkusit i tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplň, ale podle nás je nejlepší hrušková! Recept na valašské frgále hravě zvládnete, postup jsme rozepsali do nejmenších detailů.
Suroviny
Postup
Do misky odlijte polovinu mléka, přidejte droždí a lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete zbytek cukru s máslem a žloutky. Jakmile se na kvásku začnou tvořit bubliny, přilijte ho k utřenému máslu se žloutky, přidejte zbytek mléka, přisypte mouku i sůl a vypracujte těsto. Přikryjte ho utěrkou a dejte přibližně na hodinu kynout; mělo by zdvojnásobit objem.
Zatímco těsto kyne, vyrobte drobenku a potom i hruškovou náplň. V míse smíchejte ingredience na drobenku. Rukama ji zpracovávejte tak dlouho, až se začnout tvořit malé kuličky.
Teď je na řadě náplň. Povařte hrušky ve vodě; trvá to asi deset minut. Pak je po částech rozmixujte nebo umelte (případně dolévejte vodu, ve které jste je vařili). Přidejte špetku mletého badyánu, vanilkový cukr a sušené mléko nebo smetanu. Podle potřeby dochuťte cukrem a citronovou šťávou.
Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na polovinu, znovu prohněťte a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak bochánky rozválejte do kulatého tvaru a vytáhněte tak, aby bylo těsto co nejtenčí – přibližně půl centimetru silné.
Položte těsto na plechy potažené pečicím papírem a až do krajů na ně naneste nádivku. Posypte je drobenkou. Nechte frgály ještě deset minut kynout. Mezitím rozpusťte máslo, přilijte do něj rum a směsí pokropte koláče. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (přibližně čtyřicet minut).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kynuté koláče (10 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
Komentáře
Doba pečení je v horkovzdušné troubě cca 10 min a to max. Právě jsem je vydala :)