Tenoučké kynuté těsto a spousta voňavé náplně – to je typický koláč z Valašska. Můžete zkusit i tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplň, ale podle nás je nejlepší hrušková!
Suroviny
Postup
Do misky odlijte polovinu mléka, přidejte droždí a lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete zbytek cukru s máslem a žloutky. Jakmile se na kvásku začnou tvořit bubliny, přilijte ho k utřenému máslu se žloutky, přidejte zbytek mléka, přisypte mouku i sůl a vypracujte těsto. Přikryjte ho utěrkou a dejte přibližně na hodinu kynout; mělo by zdvojnásobit objem.
Zatímco těsto kyne, vyrobte drobenku a potom i hruškovou náplň. V míse smíchejte ingredience na drobenku. Rukama ji zpracovávejte tak dlouho, až se začnout tvořit malé kuličky.
Teď je na řadě náplň. Povařte hrušky ve vodě; trvá to asi deset minut. Pak je po částech rozmixujte nebo umelte (případně dolévejte vodu, ve které jste je vařili). Přidejte špetku mletého badyánu, vanilkový cukr a sušené mléko nebo smetanu. Podle potřeby dochuťte cukrem a citronovou šťávou.
Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na polovinu, znovu prohněťte a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak bochánky rozválejte do kulatého tvaru a vytáhněte tak, aby bylo těsto co nejtenčí – přibližně půl centimetru silné.
Položte těsto na plechy potažené pečicím papírem a až do krajů na ně naneste nádivku. Posypte je drobenkou. Nechte frgály ještě deset minut kynout. Mezitím rozpusťte máslo, přilijte do něj rum a směsí pokropte koláče. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (přibližně čtyřicet minut).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kynuté koláče (10 receptů)
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(32 receptů)
Komentáře
Anonym
11.12.2006 14:34
Vynikajici domaci kolace!
Anonym
07.08.2007 20:07
valašské frgále
Anonym
03.02.2007 15:05
Valašské frgále
Anonym
17.03.2007 21:25
valašské frgále
Anonym
07.02.2007 13:30
mňamka
Anonym
11.02.2007 16:46
Náplň tvarohová
Anonym
29.05.2007 13:02
náplň
Anonym
04.09.2007 18:37
Apetit 3/06
Anonym
04.09.2007 18:40
Apetit 3/06
Anonym
24.07.2008 19:32
Frgále