Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (42)
Více než hodinu 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5505 kcal
Bílkoviny 100 g
Cukr 654 g
Tuky 258 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tenoučké kynuté těsto a spousta voňavé náplně – to je typický koláč z Valašska. Můžete zkusit i tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplň, ale podle nás je nejlepší hrušková!

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 350 g
máslo 60 g
moučkový cukr 40 g
žloutek 2 ks
mléko 120 ml
droždí čerstvé 0.5 bal
sůl špetka
rum 2 PL
máslo 3 PL
rozpuštěné
Na náplň
sušené hrušky 250 g
1 bal
vanilinový cukr
badyán špetka
mletý
citronová štáva 1 PL
moučkový cukr
na doslazení
sušené mléko 3 PL
nebo sušená smetana
Na drobenku
máslo 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
krupicový cukr 70 g
1. Do misky odlijte polovinu mléka, přidejte droždí a lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete zbytek cukru s máslem a žloutky. Jakmile se na kvásku začnou tvořit bubliny, přilijte ho k utřenému máslu se žloutky, přidejte zbytek mléka, přisypte mouku i sůl a vypracujte těsto. Přikryjte ho utěrkou a dejte přibližně na hodinu kynout; mělo by zdvojnásobit objem.

2. Zatímco těsto kyne, vyrobte drobenku a potom i hruškovou náplň. V míse smíchejte ingredience na drobenku. Rukama ji zpracovávejte tak dlouho, až se začnout tvořit malé kuličky.

3. Teď je na řadě náplň. Povařte hrušky ve vodě; trvá to asi deset minut. Pak je po částech rozmixujte nebo umelte (případně dolévejte vodu, ve které jste je vařili). Přidejte špetku mletého badyánu, vanilkový cukr a sušené mléko nebo smetanu. Podle potřeby dochuťte cukrem a citronovou šťávou.

4. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na polovinu, znovu prohněťte a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak bochánky rozválejte do kulatého tvaru a vytáhněte tak, aby bylo těsto co nejtenčí – přibližně půl centimetru silné.

5. Položte těsto na plechy potažené pečicím papírem a až do krajů na ně naneste nádivku. Posypte je drobenkou. Nechte frgály ještě deset minut kynout. Mezitím rozpusťte máslo, přilijte do něj rum a směsí pokropte koláče. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (přibližně čtyřicet minut).

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...

Obchod Apetit