Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (43)
Více než hodinu Pro zkušené 2 koláče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5911 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 754 g
Tuky 258 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenoučké kynuté těsto a spousta voňavé náplně – to je typický koláč z Valašska. Můžete zkusit i tvarohovou, makovou nebo ořechovou náplň, ale podle nás je nejlepší hrušková!

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 350 g
máslo 60 g
moučkový cukr 40 g
žloutek 2 ks
mléko 120 ml
droždí čerstvé 0.5 bal
sůl špetka
rum 2 PL
tuzemák
máslo 3 PL
rozpuštěné
Na náplň
sušené hrušky 250 g
vanilkový cukr 1 bal
badyán špetka
mletý
citronová štáva 1 PL
moučkový cukr
na doslazení
sušené mléko 3 PL
nebo sušená smetana
Na drobenku
máslo 100 g
mouka pšeničná hladká 100 g
krupicový cukr 70 g

1 Do misky odlijte polovinu mléka, přidejte droždí a lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete zbytek cukru s máslem a žloutky. Jakmile se na kvásku začnou tvořit bubliny, přilijte ho k utřenému máslu se žloutky, přidejte zbytek mléka, přisypte mouku i sůl a vypracujte těsto. Přikryjte ho utěrkou a dejte přibližně na hodinu kynout; mělo by zdvojnásobit objem.

2 Zatímco těsto kyne, vyrobte drobenku a potom i hruškovou náplň. V míse smíchejte ingredience na drobenku. Rukama ji zpracovávejte tak dlouho, až se začnout tvořit malé kuličky.

3 Teď je na řadě náplň. Povařte hrušky ve vodě; trvá to asi deset minut. Pak je po částech rozmixujte nebo umelte (případně dolévejte vodu, ve které jste je vařili). Přidejte špetku mletého badyánu, vanilkový cukr a sušené mléko nebo smetanu. Podle potřeby dochuťte cukrem a citronovou šťávou.

4 Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na polovinu, znovu prohněťte a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak bochánky rozválejte do kulatého tvaru a vytáhněte tak, aby bylo těsto co nejtenčí – přibližně půl centimetru silné.

5 Položte těsto na plechy potažené pečicím papírem a až do krajů na ně naneste nádivku. Posypte je drobenkou. Nechte frgály ještě deset minut kynout. Mezitím rozpusťte máslo, přilijte do něj rum a směsí pokropte koláče. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (přibližně čtyřicet minut).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Vynikajici domaci kolace! Vrele doporucuju. Napln jsem udelala tvarohovou s rozinkami a vsichni se olizovali az za usima.

Anonym

Páni, to vám je ale dobrota a úplně jednoduchá. Místo hruškových povidel jsem použila rozmixovaný dýňový kompot s tvarohem a rozinky. Všichni byli nadšeni, ale já asi nejvíc, protože všem chutnalo. Děkuji a doporučuji.

Anonym

Těsto se krásně rozvaluje, vůbec se nelepí. Moje náplň: místo sušených hrušek rozmixuji kompot, ve kterém už mám badyán, takže hrušky krásně voní, přidám cca 2 vrchovaté lžíce povidel a skořicový cukr. Je to dobrota.A nic nezkazíte, pokud místo rumu použijete dobrou slivovici.

Anonym

Frgále jsou výborné, právě jsem je dopekla s domácími povidly, povrch jsem posypala nasekanými vlašskými ořechy a žmolenkou. Doba pečení uvedená v receptu je ale příliš dlouhá, stačí tak 20 minut na 150 stupňů.

Anonym

Nemůžu si tento recept vynachválit, po frgálech se vždycky jen zapráší. I náplň ze sušených hrušek mi přijde ideální, občas ji měním za povidla nebo tvaroh :)

Anonym

Zkusil jsem recept na frgále.Musím konstatovat, že se to nedá jíst, ale s prominutím se to musí žrát a přitom dávat pozor na prsty aby jste se nekousli. Ale k věci.Prosím o recept s náplní tvarohovou a makovou.Je to možná jednoduché, ale pro mne laika ne.Děkuji předem a snad dostanou tyto koláče v Bruselu opravdu evropské uznání jako Štramberské uši, které jsou také vynikajicí.Z jižních čech zdraví Jura.

Anonym

Zkoušela jsem udělat tvarohovou náplň, jednoduše jsem smíchala plnotučný tvaroh s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem, přidala rozinky a hotovo. Frgály byly výborné.

Anonym

Frgále opravdu vinikající, s těstem se velice dobře pracovalo... Použila jem povidla, ty máme všichni nejradši... Sklidila jsem samou chválu :-)

Apetit magazín

Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit