Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Tvarohový koláč s ostružinami

Tvarohový koláč s ostružinami

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2689 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 320 g
Tuky 134 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální tvarohový koláč je šťavnatý a zároveň lehký. Hrst mražených malin, ostružin nebo borůvek, které jsou v obchodech běžně k mání, mu jedině prospěje...

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 170 g
máslo 125 g
tvaroh 125 g
krupicový cukr 125 g
ostružiny hrst
vejce 2 ks
žloutky, bílky zvlášť
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
vanilkový cukr 0.5 bal
mléko 2 PL
citronová kůra
z půlky citronu
máslo
na vymazání formy
strouhanka
na vymazání formy
moučkový cukr
na poprášení ovoce

Postup

1
Změklé máslo utřete s cukrem a postupně po jednom přidejte žloutky.
 
2
Do směsi vetřete tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru. Zřeďte vlažným mlékem a opatrně promíchejte.
3
Do čisté mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Nasypte k základu těsta a důkladně promíchejte.
4
Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
5
Bílky ušlehejte do tuha a opatrně vetřete do těsta.
6
Těsto přeneste do vymazané a strouhankou vysypané formy o průměru 23 cm a poklaďte ovocem, poprášeným trochou mouky (v těstě nepropadne).
7
Pečte asi 30 minut. Hotový koláč poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
  • Doba pečení je individuální – záleží na výkonnosti trouby
  • Koláč je skvělý i s mandlemi nebo rozinkami, hodinu předem namočenými v alkoholu či v aromatickém čaji.
  • Mražené ovoce nabízí řada značek, například Agrimex nebo Ardo. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

Anonym

Dnes som ho vyskusala. Odporucam pridat viac tvarohu, 250 g a treba min. 1 dc - 1,5 dc mlieka, pretoze inak je cesto prilis huste. Kolac je lahucky a chuti vynikajuco. Ocenila cela rodina.

Anonym

Tento koláč je opravdu bomba!! Sklidil úspěch u všech členů rodiny, jen do něj dávám tvaroh celý! Výborná varianta je upéct zvlášť korpus a pak ozdobit čerstvím ovocem a přelít dort.želé!!! :)

Anonym

KOláč je skutečný lehký a svěží. Výborně se hodí na léto....

Anonym

Výborný koláč, na který lze použít téměř jakékoli ovoce-zkoušela jsem s višněmi, třešněmi, malinami a ostružinami a vždycky byl výborný. Citronová kůra dodá svěží a zajímavou chuť

Anonym

Tento kolac je u nas hitovka. Robim ho 3 mesiace 2x do tyzdna. Naposledy som pridala cerstve broskyne. Je lahodny a neskutocne dobry. Snazim sa ho upiect v noci, aby bol na ranajky, ale do rana malokedy ostane... Kto ho este neskusal, vrelo odporucam.

Anonym

Koláč byl dobrý, lehounký, dala jsem celý tvaroh a formu vysypala kokosem.

Anonym

Vyzkoušela jsem jej s borůvkami a byl výborný! Za chvíli budu péct znova, s třešněmi a rybízem - trochu se té kombinace ovoce bojím, ale snad to bude jedlé:-)

Anonym

Zkoušela jsem a je vynikající!!!

Anonym

vynikající koláč, dnes ho dělám s ostružinami

Anonym

Vyzkoušejte ho, je za chvíli hovotý a ještě dříve snědený!Já ho dělala s malinami.

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit