Tvarohový koláč s ostružinami

Tvarohový koláč s ostružinami

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (184)
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2689 kcal
Bílkoviny 51 g
Cukr 320 g
Tuky 134 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ideální tvarohový koláč je šťavnatý a zároveň lehký. Hrst mražených malin, ostružin nebo borůvek, které jsou v obchodech běžně k mání, mu jedině prospěje...

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 170 g
máslo 125 g
tvaroh 125 g
krupicový cukr 125 g
ostružiny hrst
vejce 2 ks
žloutky, bílky zvlášť
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
vanilkový cukr 0.5 bal
mléko 2 PL
citronová kůra
z půlky citronu
máslo
na vymazání formy
strouhanka
na vymazání formy
moučkový cukr
na poprášení ovoce

Postup

1
Změklé máslo utřete s cukrem a postupně po jednom přidejte žloutky.
 
2
Do směsi vetřete tvaroh, vanilkový cukr a citronovou kůru. Zřeďte vlažným mlékem a opatrně promíchejte.
3
Do čisté mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Nasypte k základu těsta a důkladně promíchejte.
4
Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
5
Bílky ušlehejte do tuha a opatrně vetřete do těsta.
6
Těsto přeneste do vymazané a strouhankou vysypané formy o průměru 23 cm a poklaďte ovocem, poprášeným trochou mouky (v těstě nepropadne).
7
Pečte asi 30 minut. Hotový koláč poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
  • Doba pečení je individuální – záleží na výkonnosti trouby
  • Koláč je skvělý i s mandlemi nebo rozinkami, hodinu předem namočenými v alkoholu či v aromatickém čaji.
  • Mražené ovoce nabízí řada značek, například Agrimex nebo Ardo. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit