Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oblíbené kuře - jak si vybrat to kvalitní?

Oblíbené kuře - jak si vybrat to kvalitní?
sdílet:
Kuře patří nejen v české kuchyni mezi nejoblíbenější druh masa. Je dietní, lehce stravitelné, má jemnou chuť, jeho úprava je jednoduchá a můžete z něj připravit tisíce různých pokrmů. Věděli jste, že kuřecí maso také prospívá zdraví? Obsahuje bílkoviny, minerální látky a vitamíny skupiny B. Na trhu ale najdete i nekvalitní kousky, které vašemu zdraví rozhodně neprospějí. Abyste nekoupili zajíce v pytli a pochutnali si na skutečně dobrém a kvalitním kuřeti, poradíme vám, jak si kuře vybrat, jestli zvolit chlazené nebo mražené a jaké výhody má kuře v BIO kvalitě.

Jak poznat kvalitní kuře?

Pokud se vydáte do obchodu pro kuřecí maso, před zakoupením produkt pořádně zkontrolujte: 

  • Obal – než vložíte maso do košíku, nejprve se zaměřte na obal. Ten by měl být neporušený a nedeformovaný, což zaručuje, že s masem nikdo nemanipuloval a nemohlo tak dojít ke kontaminaci masa zvenčí.
  • Maso – dále se zaměřte na maso samotné. Čerstvé kuřecí maso by mělo být světle růžové barvy bez tmavších skvrn a modřin, mělo by se lesknout, ale nemělo by být slizké. Po rozbalení byste neměli cítit žádný zápach.
  • Etiketa – z etikety můžete vyčíst spoustu důležitých informací: název výrobku, výrobce a jeho adresu, dále třídu jakosti (A nebo B, A je kvalitnější), zda se jedná o drůbež čerstvou nebo zmrazenou, podmínky uchování masa, zemi původu a identifikační značku uvádějící kód státu a registrační číslo výrobce. Tyto informace jsou povinné a dodavatel je na etiketě musí vždy uvést. Na obalu můžete najít také informaci o délce výkrmu a způsobu chovu, tyto údaje ale zatím povinné nejsou a je pouze na dodavateli, zda je na obalu uvede.
  • Datum použitelnosti – pokud se jedná o kuře chlazené, na etiketě naleznete konkrétní datum spotřeby. Jestliže kupujete kuře zmrazené, je na obalu uvedeno datum minimální trvanlivosti v podobě měsíce a roku.

 

TIP: V obchodech vyhledávejte české maso, které je označené logem modrého kruhu s červeným lístkem a nápisem „ČESKÝ VÝROBEK“

Chlazené kuře nebo raději mražené?

Oboje má své pro i proti. Zatímco chlazené kuře je čerstvé, u mraženého je zase nižší riziko nákazy. Nicméně chlazené kuře je jednoznačně lepší volba a hned si povíme proč. Pokud si koupíte mražené maso, přijdete tak nejen o šťavnatost a chuť, ale také o cenné látky, jelikož rozmrazením z produktu vyteče tekutina, která zdraví prospěšné látky obsahuje. Navíc mražené maso může být uchováváno i roky a bohužel i takové kousky se mohou na trhu objevit. Pokud byste si v obchodě přece jen vybrali kuře mražené, pečlivě ho zkontrolujte dle výše zmíněných bodů a zda je skladováno v mrazícím boxu při teplotě alespoň -12 °C.

Proč se vyplatí kupovat BIO kuře?

Na chuť masa má vliv strava i pohyb kuřete. BIO kuřatům se dostává kvalitnějšího krmiva a mnohem více přirozeného pohybu, díky čemuž mají méně tuku a více svalové hmoty. Maso je tak chutnější a zdravější. Produkce bio kuřat také podléhá přísnějším kritériím. Spí na podestýlce přírodního původu a mají k dispozici dostatečně velký výběh. Na rozdíl od běžných kuřat ovlivňovaných umělým světlem jsou bio kuřata na slunci a čerstvém vzduchu. Rovněž délka výkrmu je u bio kuřat delší, trvá 56 až 84 dnů, zatímco u běžných kuřat pouze 38. Výsledkem všech těchto faktorů je sice dražší, ale za to mnohem kvalitnější maso. Kam pro bio kuře se dozvíte v článku zde.

 

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč