Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oblíbené kuře - jak si vybrat to kvalitní?

Oblíbené kuře - jak si vybrat to kvalitní?
sdílet:
Kuře patří nejen v české kuchyni mezi nejoblíbenější druh masa. Je dietní, lehce stravitelné, má jemnou chuť, jeho úprava je jednoduchá a můžete z něj připravit tisíce různých pokrmů. Věděli jste, že kuřecí maso také prospívá zdraví? Obsahuje bílkoviny, minerální látky a vitamíny skupiny B. Na trhu ale najdete i nekvalitní kousky, které vašemu zdraví rozhodně neprospějí. Abyste nekoupili zajíce v pytli a pochutnali si na skutečně dobrém a kvalitním kuřeti, poradíme vám, jak si kuře vybrat, jestli zvolit chlazené nebo mražené a jaké výhody má kuře v BIO kvalitě.

Jak poznat kvalitní kuře?

Pokud se vydáte do obchodu pro kuřecí maso, před zakoupením produkt pořádně zkontrolujte: 

  • Obal – než vložíte maso do košíku, nejprve se zaměřte na obal. Ten by měl být neporušený a nedeformovaný, což zaručuje, že s masem nikdo nemanipuloval a nemohlo tak dojít ke kontaminaci masa zvenčí.
  • Maso – dále se zaměřte na maso samotné. Čerstvé kuřecí maso by mělo být světle růžové barvy bez tmavších skvrn a modřin, mělo by se lesknout, ale nemělo by být slizké. Po rozbalení byste neměli cítit žádný zápach.
  • Etiketa – z etikety můžete vyčíst spoustu důležitých informací: název výrobku, výrobce a jeho adresu, dále třídu jakosti (A nebo B, A je kvalitnější), zda se jedná o drůbež čerstvou nebo zmrazenou, podmínky uchování masa, zemi původu a identifikační značku uvádějící kód státu a registrační číslo výrobce. Tyto informace jsou povinné a dodavatel je na etiketě musí vždy uvést. Na obalu můžete najít také informaci o délce výkrmu a způsobu chovu, tyto údaje ale zatím povinné nejsou a je pouze na dodavateli, zda je na obalu uvede.
  • Datum použitelnosti – pokud se jedná o kuře chlazené, na etiketě naleznete konkrétní datum spotřeby. Jestliže kupujete kuře zmrazené, je na obalu uvedeno datum minimální trvanlivosti v podobě měsíce a roku.

 

TIP: V obchodech vyhledávejte české maso, které je označené logem modrého kruhu s červeným lístkem a nápisem „ČESKÝ VÝROBEK“

Chlazené kuře nebo raději mražené?

Oboje má své pro i proti. Zatímco chlazené kuře je čerstvé, u mraženého je zase nižší riziko nákazy. Nicméně chlazené kuře je jednoznačně lepší volba a hned si povíme proč. Pokud si koupíte mražené maso, přijdete tak nejen o šťavnatost a chuť, ale také o cenné látky, jelikož rozmrazením z produktu vyteče tekutina, která zdraví prospěšné látky obsahuje. Navíc mražené maso může být uchováváno i roky a bohužel i takové kousky se mohou na trhu objevit. Pokud byste si v obchodě přece jen vybrali kuře mražené, pečlivě ho zkontrolujte dle výše zmíněných bodů a zda je skladováno v mrazícím boxu při teplotě alespoň -12 °C.

Proč se vyplatí kupovat BIO kuře?

Na chuť masa má vliv strava i pohyb kuřete. BIO kuřatům se dostává kvalitnějšího krmiva a mnohem více přirozeného pohybu, díky čemuž mají méně tuku a více svalové hmoty. Maso je tak chutnější a zdravější. Produkce bio kuřat také podléhá přísnějším kritériím. Spí na podestýlce přírodního původu a mají k dispozici dostatečně velký výběh. Na rozdíl od běžných kuřat ovlivňovaných umělým světlem jsou bio kuřata na slunci a čerstvém vzduchu. Rovněž délka výkrmu je u bio kuřat delší, trvá 56 až 84 dnů, zatímco u běžných kuřat pouze 38. Výsledkem všech těchto faktorů je sice dražší, ale za to mnohem kvalitnější maso. Kam pro bio kuře se dozvíte v článku zde.

 

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...