Suroviny
Sušenkový korpus
250 g hladké mouky
5 g kypřícího prášku
210 g změklého másla A
3 velké žloutky
4 g soli
90 g cukru
130 g mandlová moučka nejlepe pražená
80 g hnědý cukr
50-75 g změklého másla B
Pečený cheesecake
475 g sýr Philadelphia
115 g zakysané smetany co nejtučnější
140 g cukru
lžička vanilkového extraktu
2 velká vejce
4 velké žloutky
30 g kukuřičný škrob
Jahodové želé
65 g rozmixovaných jahod
65 g pomerančové šťávy
3 g želatiny
2 PL vody
Nepečený cheescake
25 g mléka
25 g cukru
20 g bílé čokolády
55 g sýr Philadelphie
55 g zakysané smetany
75 g smetany na šlehání 35%
3 g želatina
2 PL vody
1. Troubu předehřejeme na 160°C. Z mouky, kypřicího prášku, másla, žloutku, soli, cukru a mandlové moučky vypracujeme měkké těsto. Rozprostřeme na plech - cca 2 mm a pečeme dozlatova 17-20 min. Necháme vychladnout. Pokusíme se vydržet a sušenkový základ nesníst rovnou. Pokud přece jen sušenka zůstala celá tak ji rozmixujeme s hnědým cukrem. Drobenku přesuneme do větší mísy a ručně postupně zapracujeme změklé máslo B dokud se hmota nepropojí a nebude plastická. Kulatou formu o průměru 20 cm dobře obalíme alobalem aby dovnitř nepronikla voda z vodní lázně. Do formy přeneseme sušenkovou hmotu a rovnoměrně upěchujeme na dno a na boky formy. Korpus bude mít tloušťku 6-7 mm. Dáme do lednice na půl hodiny
2. Všechny ingredience pro pečený cheesecake jemně promícháme, aby se do hmoty nedostal vzduch. Přelijeme na korpus a pečeme ve vodní lázni při teplotě 120 °C cca hodinu a půl, po hodině začneme kontrolovat jestli cheesecake už není upečený. Okraje by měli být pevné a střed by se měl chvět. Vypneme troubu, otevřeme dvířka a cheesecake necháme v troubě vychladnout. Přesuneme do lednice minimálně na 6 hodin anebo přes noc. (tip - můžeme připravit o třetinu náplně navíc a klidně se zastavit u kroku 2 - bude výborný i tak)
3. Během chládnutí připravíme jahodovo pomerančové želé. Želatinu necháme nabobtnat. Rozmixované jahody a pomerančovou šťávu dovedeme k bodu varu a hned smícháme s nabobtnalou želatinou, aby se želatina kompletně rozpustila. Necháme vystydnout na pokojovou teplotu a nalijeme na povrch cheesecaku. Dáme do lednice trochu ztuhnout a zatím si připravíme nadýchaný nepečený cheesecake.
4. Želatinu necháme nabobtnat. Do misky dáme nasekanou čokoládu. Mléko a cukr dovedeme k bodu varu. Přidáme nabobtnalou želatinu a promícháme. Horkou směs vylijeme na čokoládu a dobře promícháme, přidáme Philadelphii a zakysanou smetanu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a jemně vmícháme ušlehanou smetanu. Naneseme na vrstvu želé a dáme do lednice ztuhnout.
Před podáváním ozdobíme jahodami a necháme při pokojové teplotě cca půl hodiny.