Jahodový cheesecake s perníkem a mátovým cukrem

Jahodový cheesecake s perníkem a mátovým cukrem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus:

1 vejce, 30 g másla, 2 lžíce medu, 100 g cukru , 1 lžička sody, 250 g hl. mouky

Náplň:

700 g smetanového sýru Philadelphia, 350 g jogurtu řeckého typu, 1 salko, 150 g cukru krupice + 100 g do jahod, 1/2 kg maražených jahod, 12 plátků želatiny

Na dozdobení:

50 g cukru, asi 10 lístků máty, čerstvé jahody, bílá čokoláda

Nejdříve si připravíme perníkový základ (dobré je připravit si ho den předem). Cukr, vejce, med a máslo zahřejeme nad vodní lázní, aby se všechny ingredience spojily, necháme trochu zchladnout a pomalu přímícháváme k mouce se sodou. Rukou vypracujeme těsto, které buď vyválíme na plát a přendáme na plech s pečicím papírem, nebo je malým válečkem rozválíme přímo na plechu. Plát nemusí být pravidelný. Pečeme cca 10 min na 180 st. do středně hnědé barvy. Vychladlý plát rozmixujeme v mixéru na jemno a odvážíme 400 g, které smícháme se 150 g rozpuštěného másla. Nasypeme do dortové formy o vel. 25 cm, vyložené pečicím papírem a okraji potaženými potravinářskou fólií. (pro lepší udržení je dobré formu trochu vytřít olejem)

Jahody povaříme s cukrem a na jemno rozmixujeme.

Smícháme Philadelphii, jogurt, cukr a salko a dobře promícháme. Z krémové hmoty oddělíme 300 g a smícháme s 200 g jahodového pyré. Zbylou hmotu rozdělíme na 2 části (mělo by to být 2 x 600 g) Do malého množství vody dáme nabobtnat želatinu, já ji pak ještě na mírném teple nechám úplně rozpustit a nalijeme do jedné části bílé hmoty. Dáme na cca 1/2 h do mrázáku, než vrstva trochu zatuhne, po zatuhnutí to samé uděláme s jahodovou vrstvou, opět dáme zatuhnout a poté opakujeme s poslední bílou vrstvou. Do každé vrstvy přijdou 3 plátky želatiny. Po zatuhnutí stejným způsobem přidáme rozpuštěné tři plátky želatiny do zbylého jahodového pyré a necháme už v lednici zatuhnout. Nejlépe do druhého dne, proleželý je monohem chutnější. Dozdobíme podle fantazie jahodami, čokoládovými hoblinkami a mátovým cukrem, připraveným tak, že v hmoždíři rozdrtíme lístky máty s krupicovým cukrem.

Autor: Hana Fifková

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit