Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Jahodový cheesecake s perníkem a mátovým cukrem

Popis receptu: 

Jemný smetanovo-jahodový cheesecake, jehož jemnou chuť skvěle doplňuje a obzvláštňuje perníkový základ a osvěžuje jahodová vrstva z čerstvých jahod a mátového cukru.

Autor: Hana Fifková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 10
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Na korpus:

    1 vejce, 30 g másla, 2 lžíce medu, 100 g cukru , 1 lžička sody, 250 g hl. mouky

    Náplň:

    700 g smetanového sýru Philadelphia, 350 g jogurtu řeckého typu, 1 salko, 150 g cukru krupice + 100 g do jahod, 1/2 kg maražených jahod, 12 plátků želatiny

    Na dozdobení:

    50 g cukru, asi 10 lístků máty, čerstvé jahody, bílá čokoláda

Příprava jídla

Nejdříve si připravíme perníkový základ (dobré je připravit si ho den předem). Cukr, vejce, med a máslo zahřejeme nad vodní lázní, aby se všechny ingredience spojily, necháme trochu zchladnout a pomalu přímícháváme k mouce se sodou. Rukou vypracujeme těsto, které buď vyválíme na plát a přendáme na plech s pečicím papírem, nebo je malým válečkem rozválíme přímo na plechu. Plát nemusí být pravidelný. Pečeme cca 10 min na 180 st. do středně hnědé barvy. Vychladlý plát rozmixujeme v mixéru na jemno a odvážíme 400 g, které smícháme se 150 g rozpuštěného másla. Nasypeme do dortové formy o vel. 25 cm, vyložené pečicím papírem a okraji potaženými potravinářskou fólií. (pro lepší udržení je dobré formu trochu vytřít olejem)

Jahody povaříme s cukrem a na jemno rozmixujeme.

Smícháme Philadelphii, jogurt, cukr a salko a dobře promícháme. Z krémové hmoty oddělíme 300 g a smícháme s 200 g jahodového pyré. Zbylou hmotu rozdělíme na 2 části (mělo by to být 2 x 600 g) Do malého množství vody dáme nabobtnat želatinu, já ji pak ještě na mírném teple nechám úplně rozpustit a nalijeme do jedné části bílé hmoty. Dáme na cca 1/2 h do mrázáku, než vrstva trochu zatuhne, po zatuhnutí to samé uděláme s jahodovou vrstvou, opět dáme zatuhnout a poté opakujeme s poslední bílou vrstvou. Do každé vrstvy přijdou 3 plátky želatiny. Po zatuhnutí stejným způsobem přidáme rozpuštěné tři plátky želatiny do zbylého jahodového pyré a necháme už v lednici zatuhnout. Nejlépe do druhého dne, proleželý je monohem chutnější. Dozdobíme podle fantazie jahodami, čokoládovými hoblinkami a mátovým cukrem, připraveným tak, že v hmoždíři rozdrtíme lístky máty s krupicovým cukrem.

Přidat komentář