Plněný bramborový koláč

Plněný bramborový koláč

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

2 listové těsta
cca 1kg brambor
tymian, sůl, pepř
olivový olej
mleté maso (mix vepřové a hovězí)
1 žloutek

Smetana (můžete použít obyčejnou a nebo sojovou, obě jsou výborné)

Brambory nakrájíme na tenká kolečka a dáme je do větší mísy. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a olivový olej. Rukama promícháme a šupnem na 20minut do chladu (pokud nemáte místo v ledníčce, supněte je na chvilku na balkón, jako já).
Kulatou formu na koláč vymažeme olivovým olejem a položíme na něho první plát listového těsta. Je potreba ořezat rožky a dolepit je tam, kde těsto ve fotmě schází. 
První vrstva budou nakrájené brambory, druhá vrstra bude mleté maso (ochucené solí a pepřem) a pak zase brambory.
Nakonec vše přikryjem druhým plátem těsta a okraje zatočíme dovnitř - do prostřed koláče uděláme nožem dírku! (Na to nezapomeňte).

Potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou.
Koláč šupnem do trouby, rozpálené na 180stupňů, na 30 minut.
Po 30 minutách koláč vytáhnem a dírkou uprostřed pomale lijeme smetanu ( v mém případě to byla alpro cocosová ale použít se dá i obyčejná smetana). Půjde to opravdu pomalu a je potřeba s koláčem pohybovat, aby se roztekla úplně všude (až budete koláč se smetanou vracet do trouby, je dobré pod něho vložit plech, už se mi stalo, že jsem to neudělala a smetana z koláče mi vytekla po celé troubě a to určitě nikdo nechce). 

Vrátíme ho zpět do trouby a pečeme dalších 20minut.
Po upečení je důležité ho nechat vychladnout minimálně 25minut (bude se pak lépe krájet.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit