Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Plněný bramborový koláč

Popis receptu: 

Recept na tento bramborový koláč jsem viděla někde v časopise. Původně tam byl ale pouze s bramborama. 

Strašně se mi ten recept líbil a tak jsem ho chtěla udělat. Jenže mi bylo hned jasné, že manželovi vegetariánská verze určitě chutnat nebude a dělat k němu masovou přílohu se mi vážně nechtělo. 

Proto byla volba jasná. Vylepšit vegetariánský koláč do formy vhodnou i pro mého masožravého manžela a vznikl tento úžasný fešák. 

 

Autor: Michaela Matušková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8-10
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    2 listové těsta
    cca 1kg brambor
    tymian, sůl, pepř
    olivový olej
    mleté maso (mix vepřové a hovězí)
    1 žloutek

    Smetana (můžete použít obyčejnou a nebo sojovou, obě jsou výborné)

Příprava jídla

Brambory nakrájíme na tenká kolečka a dáme je do větší mísy. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a olivový olej. Rukama promícháme a šupnem na 20minut do chladu (pokud nemáte místo v ledníčce, supněte je na chvilku na balkón, jako já).
Kulatou formu na koláč vymažeme olivovým olejem a položíme na něho první plát listového těsta. Je potreba ořezat rožky a dolepit je tam, kde těsto ve fotmě schází. 
První vrstva budou nakrájené brambory, druhá vrstra bude mleté maso (ochucené solí a pepřem) a pak zase brambory.
Nakonec vše přikryjem druhým plátem těsta a okraje zatočíme dovnitř - do prostřed koláče uděláme nožem dírku! (Na to nezapomeňte).

Potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou.
Koláč šupnem do trouby, rozpálené na 180stupňů, na 30 minut.
Po 30 minutách koláč vytáhnem a dírkou uprostřed pomale lijeme smetanu ( v mém případě to byla alpro cocosová ale použít se dá i obyčejná smetana). Půjde to opravdu pomalu a je potřeba s koláčem pohybovat, aby se roztekla úplně všude (až budete koláč se smetanou vracet do trouby, je dobré pod něho vložit plech, už se mi stalo, že jsem to neudělala a smetana z koláče mi vytekla po celé troubě a to určitě nikdo nechce). 

Vrátíme ho zpět do trouby a pečeme dalších 20minut.
Po upečení je důležité ho nechat vychladnout minimálně 25minut (bude se pak lépe krájet.

Přidat komentář