1. Nejprve si předehřejem troubu ( bez horkovzduchu ) na 160 stupňů.
Do spodní části trouby dáme plech s vodou, který bude během pečení uvolňovat páru a toto vlhko nám zaručí, že se cheesecake krásně rovnoměrně upeče - především v jeho prostřední části.
2. Dalším krokem bude výroba cibulové marmelády:
vezmeme 6 velkých červených cibulí, překrojíme každou napůl a z ní ještě nakrájíme tenká půlkolečka . Zarestujeme ji na cca 5 lžicích olivového oleje a po cca 5 minutách průběžného míchání přidáme cukr, který nám cibulku pěkně zkaramelizuje a 2 lžíce rybízové marmelády, dále balsamiko nebo ocet a malého panáka slivovice nebo jiné pálenky. Přiklopíme pokličkou a cca 10 min dusíme. Po té, co se odpaří alkhol, ochutnáme a podle chuti přisladíme, přidáme sůl a pepř, a hrst nasekaného čerstvého tyminánu, promícháme, stáhneme z plotny a necháme bokem vychladnout. Když marmeláda vystydne její konečná konzistence má být hustá.
3. Korpus:
Necháme změknout máslo při pokojové teplotě, nebo ho můžeme ohřát. Základní vrstvu této slané verze cheesecaku budou tvořit krekry, nebo jakékoliv slané sušenky. Doporučuji sušenky vysypat do jednoho sáčku, ten nakonci zamotáme a válečkem sušenky rozdrtíme. Poté vysypeme do misky, přidáme sezamová semínka a rozpuštěné máslo a zamícháme tak, aby se nám vše spojilo. Do klasické dortové formy o průměru 26 cm, kterou si předem vymažeme máslem nebo olivovým olejem ( můžeme i vystlat pečícím papírem) tento korpus n pořádně namačkáme na dno dortové formy.
4. Cheesecake krém
Do větší misky dáme 500 g sýru Philadelhpia, 250 g plnotučného tvarohu, jedno vejce a na kostičky pokrájené Gorgonzoly, pepř a sůl ( s ní opatřně - všechny sýry jsou už celkem dobře osolené) . Vše opatrně vymícháme, nechceme, aby se nám do krému zbytečně dostal vzduch a dělaly se v něm při pečení bublinky. Bokem si do cca 2 dc smetany přidáme 2 hrsti spařeného čerstvého listového špenátu a rozmixujeme. Přidáme ke směsi sýru, tvarohu a vejce a ještě naposled opatroně promícháme. Až se nám směs spojí nalijeme na korpus do dortové formy.
5. Samotné pečení
V rozehřáté troubě na 160 stupňů umístímě dortovou formu do prostřední části na pečící mřížku a nařídíme si kuch. budík na 40 minut. Doporučuji vydržet a troubu neotvírat. Po upečení by měl mít pevné okraje a jeho střed by se měl trošku hýbat. Jakmile uplyne nastavený čas, troubu vypneme a necháme pootevřená dvířka, aby cheesecake mohl postupně vychladnout a to proto, abychom mu nezpůsobili teplotní šok a nezdrcl se.
6. Zdobení
Můžeme ho nechat před zdobením vychladit, lépe se pak krájí. Nožem si naznačíme 12 dílků, a do každého z nich dáváme malou lžičkou cibulovou marméladu a přes tento vzniklý kopeček ozdobíme čerstvým tymiánem a posypeme bílým sezamovým semínkem. Na střed dortu použijeme naopak zase černé sezamové semínko. Můžeme ještě navrch přihodit sušené rajče v olivovém nálevu. Cheesecake uchováváme v lednici pod poklopem, aby neokoral.
Přeji dobrou chuť při kuchtění mého receptu :)