Špenátový cheesecake s cibulovou marmeládou

Špenátový cheesecake s cibulovou marmeládou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Na korpus: 

- slané krekry 200g

- sezamové semínko - bílé i černé 

- 50 g másla

 

Na náplň

500 g sýru Philadelphia

 

- 250 g plnotučného tvarohu

- cca 100 g sýru Gorgonzola

- 1 ks vejce

- 2 hrsti listového špenátu

- 2 dc smetany

 

Cibulová marmeláda:

( všechny lžíce = polévkové )

- 6 ks větších červených cibulí

- 2 lžíce  rybízové marmelády

lžíce třtinového cukru

1 malý panák slivovice nebo jiné pálenky

- lžíce balsamika nebo 2 lžíce vinného octa

lžíc olivového oleje

- sůl 

- pepř

- hrst tymiánu

 

Na ozdobení:

- sezamové semínko ( černé i bílé )

- čerstvý tyminán

- můžeme přidat sušená rajčata

1.     Nejprve si předehřejem troubu ( bez horkovzduchu ) na 160 stupňů.

Do spodní části trouby dáme plech s vodou, který bude během pečení uvolňovat páru a toto vlhko nám zaručí, že se cheesecake krásně rovnoměrně upeče - především v jeho prostřední části.

2.     Dalším krokem bude výroba cibulové marmelády:

vezmeme 6 velkých červených cibulí, překrojíme každou napůl a z ní ještě nakrájíme tenká půlkolečka . Zarestujeme ji na cca 5 lžicích olivového oleje a po cca 5 minutách průběžného míchání přidáme cukr, který nám cibulku pěkně zkaramelizuje a 2 lžíce rybízové marmelády, dále  balsamiko nebo ocet a malého panáka slivovice nebo jiné pálenky. Přiklopíme pokličkou a cca 10 min dusíme. Po té, co se odpaří alkhol, ochutnáme a podle chuti přisladíme, přidáme sůl a pepř, a hrst nasekaného čerstvého tyminánu, promícháme, stáhneme z plotny a necháme bokem vychladnout. Když marmeláda vystydne její konečná konzistence má být hustá.

3.     Korpus:

Necháme změknout máslo při pokojové teplotě, nebo ho můžeme ohřát. Základní vrstvu této slané verze cheesecaku budou tvořit krekry, nebo jakékoliv slané sušenky. Doporučuji sušenky vysypat do jednoho sáčku, ten nakonci zamotáme a válečkem sušenky rozdrtíme.  Poté vysypeme do misky, přidáme sezamová semínka a rozpuštěné máslo a zamícháme tak, aby se nám vše spojilo.  Do klasické dortové formy o průměru 26 cm, kterou si předem vymažeme máslem nebo olivovým olejem ( můžeme i vystlat pečícím papírem) tento korpus n pořádně namačkáme na dno dortové formy.

 

4.     Cheesecake krém

Do větší misky dáme 500 g sýru Philadelhpia, 250 g plnotučného tvarohu, jedno vejce a na kostičky pokrájené Gorgonzoly, pepř a sůl ( s ní opatřně - všechny sýry jsou už celkem dobře osolené) . Vše opatrně vymícháme, nechceme, aby se nám do krému zbytečně dostal vzduch a dělaly se v něm při pečení bublinky.  Bokem si do cca 2 dc smetany přidáme 2 hrsti spařeného čerstvého listového špenátu a rozmixujeme. Přidáme ke směsi sýru, tvarohu a vejce a ještě naposled opatroně promícháme. Až se nám směs spojí nalijeme na korpus do dortové formy.

 

5.     Samotné pečení

V rozehřáté troubě na 160 stupňů umístímě dortovou formu do prostřední části na pečící mřížku a nařídíme si kuch. budík na 40 minut. Doporučuji vydržet a troubu neotvírat. Po upečení by měl mít pevné okraje a jeho střed by se měl trošku hýbat. Jakmile uplyne nastavený čas,  troubu vypneme a necháme pootevřená dvířka, aby cheesecake mohl postupně vychladnout a to proto, abychom mu nezpůsobili teplotní šok a nezdrcl se. 

 

6.     Zdobení

Můžeme ho nechat před zdobením vychladit, lépe se pak krájí. Nožem si naznačíme 12 dílků, a do každého z nich dáváme malou lžičkou cibulovou marméladu a přes tento vzniklý kopeček ozdobíme čerstvým tymiánem a posypeme bílým sezamovým semínkem. Na střed dortu použijeme naopak zase černé sezamové semínko. Můžeme ještě navrch přihodit sušené rajče v olivovém nálevu. Cheesecake uchováváme v lednici pod poklopem, aby neokoral.

 

Přeji dobrou chuť při kuchtění mého receptu :)

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit