Už na podzim jsme se stali hrdými mediálními partnery Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR a logo Apetitu tak zdobí rondony všech jeho členů. Tým čítá 7 kuchařů, 3 cukrářky, 2 manažery, kteří se starají o organizaci. Ambasodorem týmu je Ondřej G. Brzobohatý. „V této sestavě jsme už druhé období, přičemž obdobím se myslí čtyři roky, tedy od olympiády k olympiádě,“ vysvětluje hlavní manažer týmu Tomáš Popp. Za tu dobu se musí tým dokonale sehrát a natrénovat všechna soutěžní jídla. „Vaření na soutěži je úplně jiné než v kuchyni, jste pod hrozným časovým tlakem, neustálým přísným drobnohledem porotců a všichni musí dokonale fungovat pro tým, jen tak máte šanci uspět,“ uzavírá.
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky navazuje na profesní spolky, které fungovaly za první republiky. „Naším cílem je propagovat českou kuchyni ve světě a k tomu se snažíme kultivovat kuchařský obor. Pořádáme proto různé semináře a soutěže, jako je třeba Kuchař roku, spolupracujeme na koncepci moderního vzdělávání mladých kuchařů a samozřejmě se staráme o dva národní týmy – juniorský a seniorský,“ vyjmenovává Tomáš Popp. „Na tréninky národního týmu využíváme kuchyň v Zemědělském muzeu v Praze. Můžete se na nás chodit dívat. Termíny tréninků najdete na našich stránkách www.narodnitymkucharu.cz,“ láká. Momentálně se tým soustředí na přípravu na světovou soutěž a pomalu směřuje k olympiádě v roce 2020.
Soutěž byla ukončena.
Všem velmi děkujeme za účast a výhercům gratulujeme!
Výherci:
- Radka Kekrtová
- Jan Kolář
- Václav Ruml
Termín tréninkové večeře:
- 4. 4. od 18 hodin (na cca 3 hodiny)
Menu:
-
Terina z halibuta a královského kraba, koláček z uzeného halibuta, raviola ze žluté řepy a creme fraiche, topinamburové pyré, salátek z fenyklu a řapíkatého celeru, račí omáčka
-
Telecí svíčková pečená na nízkou teplotu, smažený telecí brzlík, pečený vepřový bůček ve filo těstě, květákové pyré, zeleninová sedlina, espuma z foie gras, pošírovaná zelenina v másle
-
Kostka z čokolády a maracuji, čokoládové pâte a choux plněné banánovým krémem, ganache z hořké čokolády, zmrzlina z manga, maracuji a banánu, maracujová espuma
Místo konání:
Nově zrekonstruované Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné (Kostelní 44, Praha 7). Večeře proběhne v unikátní expozici Gastronomie, která se skládá ze dvou částí: Dětské gastronomické herny a Gastrostudia - v této moderně vybavené profesionální kuchyni Národní zemědělské muzeum pořádá pod hlavičkou Kulinářského institutu Marie Sandtnerové kurzy vaření pro veřejnost zaměřené nejen na tradiční českou kuchyni. Více informací a aktuální nabídku kurzů najdete na www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/kurzy-vareni. V Gastrostudiu také trénují zástupci Asociace kuchařů a cukrářů ČR na tuzemské i zahraniční soutěže.