0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vytvořit z kuchyně minimalistický prostor pro pohodové vaření: Těchto věcí byste se měli zbavit!

Moderní minimalistická kuchyně
ZDROJ: Christina Mackie/Unsplash
sdílet:

Kuchyně je srdcem každé domácnosti. Trávíme v ní dost času, přitom se o ni často staráme často jen povrchově. Začnou se v ní vyskytovat věci, které tam nemají co pohledávat. S vyklízením kuchyně nemusíte čekat až do jara, začněte hned!

Věci, které je třeba vyhodit z hygienických důvodů 

1. Staré houbičky 

Houbičky je potřeba pravidelně měnit. Životnost kuchyňské houbičky sice můžete prodloužit tím, že ji umyjete v myčce nebo vydezinfikujete. Studie z roku 2017 publikovaná v časopise Nature ovšem přišla se zjištěním, že použité houbičky jsou útočištěm pro bakterie Moraxella osloensis.

  • Přestože tato bakterie nepředstavuje žádné vážné zdravotní nebezpečí, může zvyšovat riziko infekcí u lidí, kteří mají oslabený imunitní systém. 

2. Opotřebovaná krájecí prkénka 

Dobrou (i nutnou) praxí profi kuchařů je mít prkénka oddělená: jedno na syrové maso a ryby a druhé na zeleninu, chléb a většinu ostatních potravin. Pokud se však na prkénku časem objeví rýhy a zářezy, je potřeba ho vyměnit. Rýhy na prkénku se špatně čistí a mohou se stát živnou půdou pro bakterie. 

3. Staré náčiní 

Oprýskané a popraskané kuchyňské náčiní či nádobí bylo možná kdysi krásné, ale nyní už jen překáží. Pokud nejde zrovna o talíř po babičce, ke kterému máte osobní vztah, zbavte se ho. Není nic horšího než zásuvka nacpaná nádobím, která nejde zavřít. Sami si navíc odpovězte na otázku, opravdu potřebujte 20 talířů a 10 vařeček? A opět platí, v rýhách se mohou držet nečistoty a bakterie.

Vyhazování za účelem organizace

Nepoužívané spotřebiče

Kuchyně mohou být plné nejrůznějších přebytečných a nepoužívaných spotřebičů a nástrojů, které jsme v průběhu času nashromáždili. Leží vám ve skříňkách a zásuvkách nějaké kuchyňské pomůcky a práší se na ně?

  • Udělejte poctivou inventuru a zbavte se věcí a přístrojů, které jste za poslední rok nepoužili. 

Nepoužité omáčky a jednorázové příbory

S objednaným jídlem domů často dostanete i nadměrné množství sáčků s omáčkami, brček a příborů. Možná vám přijde škoda takové věci vyhazovat, ale pokud je budete skladovat, změní se v nepořádek. Svou sbírku pravidelně probírejte a nepotřebné vyhoďte.

  • Pokud objednáváte často z jedné restaurace, zkuste jim do poznámky příště napsat, že o omáčky či příbory nemáte zájem. 

Třídění prošlých potravin

Vyčpělé koření 

Možná se vám v regálu nebo na policích povaluje nepoužité nebo částečně použité koření. Některé mohou být roky staré!

  • Koření vcelku vydrží dva až čtyři roky, zatímco mleté koření vydrží o poznání méně, protože ztrácí vůni rychleji.
  • Pravidelně ho proto probírete a uchovávejte v neprůhledných kořenkách, aby se do něj nepustili moli a neztrácelo svou kvalitu působením slunečního svitu.

Káva 

Jste milovníkem kávy? Možná máte ve spíži zásoby zrnkové nebo mleté kávy. Celozrnnou nebo čerstvě namletou kávu můžete skladovat až dva týdny v uzavřené nádobě na chladném, suchém a tmavém místě, klidně v chladničce. Poté ztrácí chuť i vůni. 

Oleje 

Oleje nevydrží věčnost. Teplo a přímé sluneční světlo je ničí všechny – rafinované kuchyňské oleje na smažení sice mohou vydržet až rok po otevření na tmavém místě, nerafinované oleje ztrácejí časem aromatické látky i další žádoucí složky a rozkládají se (oxidují) rychleji.

  • Lahev olivového oleje nebo jiného za studena lisovaného oleje je lepší zkonzumovat co nejdříve a uchovávat v chladu a temnu. Často se prodávají v tmavé lahvi, která je chrání před rozkladem.
  • Olej je nejlepší uchovávat na chladnějším místě a v temnotě, tedy ve spíži nebo ve skříň s potravinami.

Potraviny v mrazáku 

Přebytky potravin většinou končí v mrazáku, ale ani tam není jejich trvanlivost věčná.

  • Co se týče masa, ryby vydrží v mrazáku čtyři měsíce, kuřecí a hovězí rok, vepřové osm měsíců. Houby, zelenina a ovoce by v mrazáku měli být také maximálně rok.  

Ať už je vaším cílem omezit plýtvání potravinami nebo dosáhnout minimalistického vzhledu, pravidelné vyklízení kuchyně vám pomůže udržet v ní pořádek a prostor pro co nejpohodlnější vaření!

Zdroj informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food, Bezpečnost potravin 

Související články

Kuchyňský starter pack: Čím se vybavit pro začátek?
  • Tipy a triky

Kuchyňský starter pack: Čím se vybavit pro začátek?

Chystáte se stěhovat nebo zařizovat novou domácnost? Pak by vás neměl minout náš článek, který přináší stručný přehled kuchyňské výbavy do začátku. Bez čeho se v kuchyni neobejdete a co si pořídit jako kuchyňský starter ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit