0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vytvořit z kuchyně minimalistický prostor pro pohodové vaření: Těchto věcí byste se měli zbavit!

Moderní minimalistická kuchyně
ZDROJ: Christina Mackie/Unsplash
sdílet:

Kuchyně je srdcem každé domácnosti. Trávíme v ní dost času, přitom se o ni často staráme často jen povrchově. Začnou se v ní vyskytovat věci, které tam nemají co pohledávat. S vyklízením kuchyně nemusíte čekat až do jara, začněte hned!

Věci, které je třeba vyhodit z hygienických důvodů 

1. Staré houbičky 

Houbičky je potřeba pravidelně měnit. Životnost kuchyňské houbičky sice můžete prodloužit tím, že ji umyjete v myčce nebo vydezinfikujete. Studie z roku 2017 publikovaná v časopise Nature ovšem přišla se zjištěním, že použité houbičky jsou útočištěm pro bakterie Moraxella osloensis.

  • Přestože tato bakterie nepředstavuje žádné vážné zdravotní nebezpečí, může zvyšovat riziko infekcí u lidí, kteří mají oslabený imunitní systém. 

2. Opotřebovaná krájecí prkénka 

Dobrou (i nutnou) praxí profi kuchařů je mít prkénka oddělená: jedno na syrové maso a ryby a druhé na zeleninu, chléb a většinu ostatních potravin. Pokud se však na prkénku časem objeví rýhy a zářezy, je potřeba ho vyměnit. Rýhy na prkénku se špatně čistí a mohou se stát živnou půdou pro bakterie. 

3. Staré náčiní 

Oprýskané a popraskané kuchyňské náčiní či nádobí bylo možná kdysi krásné, ale nyní už jen překáží. Pokud nejde zrovna o talíř po babičce, ke kterému máte osobní vztah, zbavte se ho. Není nic horšího než zásuvka nacpaná nádobím, která nejde zavřít. Sami si navíc odpovězte na otázku, opravdu potřebujte 20 talířů a 10 vařeček? A opět platí, v rýhách se mohou držet nečistoty a bakterie.

Vyhazování za účelem organizace

Nepoužívané spotřebiče

Kuchyně mohou být plné nejrůznějších přebytečných a nepoužívaných spotřebičů a nástrojů, které jsme v průběhu času nashromáždili. Leží vám ve skříňkách a zásuvkách nějaké kuchyňské pomůcky a práší se na ně?

  • Udělejte poctivou inventuru a zbavte se věcí a přístrojů, které jste za poslední rok nepoužili. 

Nepoužité omáčky a jednorázové příbory

S objednaným jídlem domů často dostanete i nadměrné množství sáčků s omáčkami, brček a příborů. Možná vám přijde škoda takové věci vyhazovat, ale pokud je budete skladovat, změní se v nepořádek. Svou sbírku pravidelně probírejte a nepotřebné vyhoďte.

  • Pokud objednáváte často z jedné restaurace, zkuste jim do poznámky příště napsat, že o omáčky či příbory nemáte zájem. 

Třídění prošlých potravin

Vyčpělé koření 

Možná se vám v regálu nebo na policích povaluje nepoužité nebo částečně použité koření. Některé mohou být roky staré!

  • Koření vcelku vydrží dva až čtyři roky, zatímco mleté koření vydrží o poznání méně, protože ztrácí vůni rychleji.
  • Pravidelně ho proto probírete a uchovávejte v neprůhledných kořenkách, aby se do něj nepustili moli a neztrácelo svou kvalitu působením slunečního svitu.

Káva 

Jste milovníkem kávy? Možná máte ve spíži zásoby zrnkové nebo mleté kávy. Celozrnnou nebo čerstvě namletou kávu můžete skladovat až dva týdny v uzavřené nádobě na chladném, suchém a tmavém místě, klidně v chladničce. Poté ztrácí chuť i vůni. 

Oleje 

Oleje nevydrží věčnost. Teplo a přímé sluneční světlo je ničí všechny – rafinované kuchyňské oleje na smažení sice mohou vydržet až rok po otevření na tmavém místě, nerafinované oleje ztrácejí časem aromatické látky i další žádoucí složky a rozkládají se (oxidují) rychleji.

  • Lahev olivového oleje nebo jiného za studena lisovaného oleje je lepší zkonzumovat co nejdříve a uchovávat v chladu a temnu. Často se prodávají v tmavé lahvi, která je chrání před rozkladem.
  • Olej je nejlepší uchovávat na chladnějším místě a v temnotě, tedy ve spíži nebo ve skříň s potravinami.

Potraviny v mrazáku 

Přebytky potravin většinou končí v mrazáku, ale ani tam není jejich trvanlivost věčná.

  • Co se týče masa, ryby vydrží v mrazáku čtyři měsíce, kuřecí a hovězí rok, vepřové osm měsíců. Houby, zelenina a ovoce by v mrazáku měli být také maximálně rok.  

Ať už je vaším cílem omezit plýtvání potravinami nebo dosáhnout minimalistického vzhledu, pravidelné vyklízení kuchyně vám pomůže udržet v ní pořádek a prostor pro co nejpohodlnější vaření!

Zdroj informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food, Bezpečnost potravin 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč