Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Snadné 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2910 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 418 g
Tuky 74 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Použijte ty nejlepší olivy, jaké jsou k mání – nejraději ty, které jste si sami naložili!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 650 g
+ na podsypání
droždí sušené 7 g
sůl 1 ČL
olivový olej 3 PL
+ na olejování
voda 250 ml
vlažná
olivy černé 70 g
bez pecek
olivy zelené 70 g
bez pecek

1Mouku vsypte do velké mísy a vmíchejte do ní droždí, sůl a olivový olej. Vlijte většinu vody a směs propracujte na pevné, lepivé těsto. Pak vpracujte zbylou vodu; těsto má být vlhké na dotyk.

2Na lehce pomoučněném válu těsto deset minut hněťte, až bude lesklé a pružné. Pak do něj stejnoměrně vpracujte nasekané olivy. Vše přesuňte do čisté mísy vytřené olejem. Zakryjte čistou utěrkou
a nechte v teple nakynout na dvojnásobek – asi hodinu a čtvrt až hodinu a půl.

3Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto vyklopte na pracovní plochu, vybouchejte z něj vzduch a dvě tři
minuty hněťte. Vyválejte z něj šišku dlouhou asi 60 cm, přeložte ji napůl a jednou zakruťte. Konce přimáčkněte k sobě. Položte na naolejovaný pečicí plech, přikryjte a nechte další půlhodinu kynout.

4 Před pečením potřete bochník trochou teplé vody. Pečte asi půl hodiny dozlatova; upečený chléb zní při poklepu na spodek
dutě. Nechte vychladnout na mřížce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

Anonym

Chleba jsem nezkoušela, jen ta poznámka, že mám použít olivy, které jsem si sama naložila, mě m trošku pobavila. Olivy přece u nás zatím nerostou...

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit