0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2910 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 418 g
Tuky 74 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Použijte ty nejlepší olivy, jaké jsou k mání – nejraději ty, které jste si sami naložili!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 650 g
+ na podsypání
droždí sušené 7 g
sůl 1 ČL
olivový olej 3 PL
+ na olejování
voda 250 ml
vlažná
olivy černé 70 g
bez pecek
olivy zelené 70 g
bez pecek

1Mouku vsypte do velké mísy a vmíchejte do ní droždí, sůl a olivový olej. Vlijte většinu vody a směs propracujte na pevné, lepivé těsto. Pak vpracujte zbylou vodu; těsto má být vlhké na dotyk.

2Na lehce pomoučněném válu těsto deset minut hněťte, až bude lesklé a pružné. Pak do něj stejnoměrně vpracujte nasekané olivy. Vše přesuňte do čisté mísy vytřené olejem. Zakryjte čistou utěrkou
a nechte v teple nakynout na dvojnásobek – asi hodinu a čtvrt až hodinu a půl.

3Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto vyklopte na pracovní plochu, vybouchejte z něj vzduch a dvě tři
minuty hněťte. Vyválejte z něj šišku dlouhou asi 60 cm, přeložte ji napůl a jednou zakruťte. Konce přimáčkněte k sobě. Položte na naolejovaný pečicí plech, přikryjte a nechte další půlhodinu kynout.

4 Před pečením potřete bochník trochou teplé vody. Pečte asi půl hodiny dozlatova; upečený chléb zní při poklepu na spodek
dutě. Nechte vychladnout na mřížce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

Anonym

Chleba jsem nezkoušela, jen ta poznámka, že mám použít olivy, které jsem si sama naložila, mě m trošku pobavila. Olivy přece u nás zatím nerostou...

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč