0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 způsobů, jak se stát zelenějším kuchařem – 1. díl

10 způsobů, jak se stát zelenějším kuchařem – 1. díl
sdílet:
Vařit ekologicky je snadné – stačí několik drobných změn s velkým výsledkem!

1. NAKUPUJTE ČASTĚJI – A V OKOLÍ


Vyhnete se tak každotýdennímu velkému nákupu v supermarketu, na který musíte jet autem. Vyrazte na tržiště, kde seženete čerstvou zeleninu, navíc levnější než supermarketech.

2. JEZTE SEZONNĚ


Zbytečně mnoho potravin, které jíme, pochází z dovozu, a potravinové míle přispívají ke zvýšení emisí uhlíku. Nejekologičtější potraviny jsou ty sezonní od českých biozemědělců. Zkuste si najít nejbližší farmu.

3. ZAPOMEŇTE NA IGELIT


Pořiďte si nákupní tašku, kterou můžete používat opakovaně. Obaly tvoří celou třetinu odpadu, který opouští naše domácnosti, a šestinu celkové ceny při nákupu jídla! Další důvod, proč kupovat co nejvíc potravin nebalených.

4. SÁZEJTE, SKLÍZEJTE A SBÍREJTE


Stačí truhlík na okně nebo pár květináčů, a máte vlastní zdroj bylinek, který dobře vypadá, a navíc šetří vaši kapsu – bylinky v supermarketech jsou předražené. Podobně můžete pěstovat listový salát, rukolu a rajčata. A nezapomínejte ani na dary přírody: ve správný čas vyrazte na bezové květy, borůvky, maliny… Lesy a louky je navíc umějí vypěstovat bez pesticidů.

5. VAŘTE INTELIGENTNĚ


Hrnce důsledně přikrývejte pokličkami (ušetříte až třetinu energie) a nedávejte malé pánve na velké hořáky. Vodu na zeleninu či těstoviny předvařte v konvici – spotřebuje o polovinu méně energie než hrnec! Tlakový hrnec ušetří čas a uchovává hodnotné látky.

Dalších pět způsobů, jak se stát zelenějším kuchařem, si na www.apetitonline.cz přečtěte ve čtvrtek.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit