Máte plné koše sladkých červených jahod, které nestíháte jíst? Zamrazte je a zavařte, budou se vám hodit na knedlíky a koláče.
1. Mražené jahody
Užijete je do knedlíků, sorbetů, koláčů, omáček i koktejlů.
Jak jahody mrazit:
- Nasucho – pevné zralé jahody omyjte, osušte a odstopkujte. Rozložte je v jedné vrstvě na tác, zakryjte alobalem a mrazte 2 hodiny. Pak sesypte do sáčku, uzavřete a vraťte zpátky do mrazáku.
- S cukrem – jahody lehce promíchejte s cukrem, vložte do krabičky a zamrazte.
- Dřeň a protlak – čerstvé jahody vložte na hodinu do mrazničky (nebo k nim přidejte trochu ledové tříště) a pak rozmixujte s cukrem podle chuti a trochou citronové šťávy na kaši. Na protlak jahody protřete sítem.
2. Zavařované jahody
Džem je skvělý na linecký koláč, sirup do limonád a kompot vám bude chutnat jen tak.
- Méně zralé jahody rozvařte na džem (recept).
- Z tak akorát zralých jahod udělejte kompot, klevelu, mošt či šťávu.
- Přezrálé jahody zpracujte na marmeládu, sirup či rosol.