Vychutnejte si svěží zeleninu se stejně svěžím vínem, které podpoří její chuť.
HLÁVKOVÝ SALÁT: SUCHÉ BÍLÉ VÍNO
Pokud si dáte hlávkový salát jen se zálivkou, otevřete si k němu jakékoli suché bílé víno. Doplníte-li salát například lososem, sáhněte po chardonnay; když to bude kozí sýr, otevřete si sauvignon blanc.
PAŽITKA: RAKOUSKÉ BÍLÉ
Výrazná, kořenitá chuť pažitky nejlépe vynikne v pomazánkách: vajíčkové, tvarohové, ředkvičkové. Na čerstvém chlebu s křupavými kůrkami a se sklenkou veltlínského zeleného z Rakouska chutnají skvěle.
PÓREK: CHARDONNAY I TRAMÍN
Pokud si pórek vychutnáte v krémové polévce, dejte si poté plnější bílé víno typu chardonnay. Kořenitějším asijským jídlům bude slušet ryzlink rýnský, tramín nebo chenin blanc.
ČEKANKA: VELTLÍN NEBO SOAVE
Ke studenému lehkému salátu z křehkých a mírně nahořklých listů čekanky bude ideální volbou veltlínské zelené, rulandské šedé či italské soave.