Nová registrace Zapomenuté heslo
Apetit
11. 11. 2020
Jak správně vychladit víno

Jen při správné teplotě rozvine ušlechtilý nápoj svou jedinečnou chuť i vůni.

Výběrem vína to nekončí. Aby vám opravdu chutnalo, je třeba ho také správně vychladit. Víno nesmí být přechlazené ani příliš teplé. Při nižších teplotách se neuvolňují vonné látky a víno chutná fádně. V teplejším víně zase dominuje chuť alkoholu, víno je ostřejší. Zdá se vám to jako hotová alchymie?

  • Obecně platí, že ideální teplota stoupá od lehčích vín k plnějším, od bílých k červeným.

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

> 60 min
3.4(20x)
Přečíst recept

  • Nejchladnější teploty okolo 4–8 °C vyhovují sektům a perlivým vínům.
  • Bílá vína zase nejlépe chutnají při teplotě 9–12 °C.
  • Stále oblíbenější růžová vína jsou v nejlepší formě mezi 10 a 13 °C a většina vín červených se chladí na teplotu 14–16 °C.
  • U starších a těžších vín se pohybuje doporučená teplota mezi 16 a 19 °C.

Pokud si nejste jisti, vyrazte do specializované prodejny a zeptejte se přímo odborníka, od kterého víno kupujete. Rád vám poradí.

Související články