Jen při správné teplotě rozvine ušlechtilý nápoj svou jedinečnou chuť i vůni.
Výběrem vína to nekončí. Aby vám opravdu chutnalo, je třeba ho také správně vychladit. Víno nesmí být přechlazené ani příliš teplé. Při nižších teplotách se neuvolňují vonné látky a víno chutná fádně. V teplejším víně zase dominuje chuť alkoholu, víno je ostřejší. Zdá se vám to jako hotová alchymie?
- Obecně platí, že ideální teplota stoupá od lehčích vín k plnějším, od bílých k červeným.
- Nejchladnější teploty okolo 4–8 °C vyhovují sektům a perlivým vínům.
- Bílá vína zase nejlépe chutnají při teplotě 9–12 °C.
- Stále oblíbenější růžová vína jsou v nejlepší formě mezi 10 a 13 °C a většina vín červených se chladí na teplotu 14–16 °C.
- U starších a těžších vín se pohybuje doporučená teplota mezi 16 a 19 °C.
Pokud si nejste jisti, vyrazte do specializované prodejny a zeptejte se přímo odborníka, od kterého víno kupujete. Rád vám poradí.