Občas jen mixér nestačí. Bylinky se mixováním zahřívají, ztrácení barvu i aroma. Hmoždíř je dokonalá věc. Vyrábějí se z různých materiálů. Ve kterém z nich vám půjde tření bazalkového pesta či drcení hořčice jako po másle?
1. Mramorový
Masivní kámen působí bytelně a stabilně. Je to jeden z nejlepších materiálů pro výrobu hmoždíře.
2. Granitový
Bytelný s drsným vnitřním povrchem, který napomáhá tření a drcení. Skvělá volba!
3. Lávový
V hmoždířích z tohoto přírodního materiálu jde díky drsnému povrchu drcení skoro samo.
4. Dřevěný
Vypadá krásně, není však příliš praktický. Špatně se čistí a natahuje pachy, proto ho můžeme doporučit jen na suché potraviny. Drcení pepře zvládne bez obtíží.
5. Porcelánový
Budete si s ním připadat jako lékárník v laboratoři. Je poměrně křehký a hladký povrch příliš nepomáhá rozmělnění přísad.
6. Mosazný
Skvělá dekorace, zvlášť do letní chalupy na venkově. Staré mosazné hmoždíře však většinou nemají zaoblené dno, proto se v nich hůř míchají marinády a zálivky. Pepř v něm však rozdrtíte na prach!
7. Nerezový
Vypadá sice bytelně a chirurgicky čistě, snadno se však poškrábe. Hladké dno vám roztírání bylinek příliš neusnadní.
Zdroj: časopis Apetit