Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si připravit domácí pesto z medvědího česneku nebo z česneku podivného, z bylin, které teď sesbíráte na procházce

Pesto z medvědího česneku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nevíte, co s přebytkem bylinek? Vyrobte si domácí pesto. V obchodech běžně seženete to bazalkové nebo ze sušených rajčat. To domácí ale za sebou bude mít příběh a vaši píli. Doma si navíc můžete vyrobit pesto z nejrůznějších bylin a surovin. Aktuálně třeba z medvědího česneku, česneku podivného nebo česneku viničního, z bylin, které sesbíráte na procházce.

    Slovo pesto pochází z italského pestare, což v překladu znamená mělnit. Jak tedy název naznačuje, pesto je omáčka z rozmělněných surovin.

    • Na jaře se můžete zaměřit na pesto z bylin, které sesbíráte na procházce. Medvědí česnek je klasika, ale roste často v chráněných oblastech, takže se nesmí trhat. Mnohem lepší je trhat česnek podivný, který roste i v parcích, na krajích lesů a jde o invazivní rostlinu, za jejichž trhání vás ekologové naopak pochválí. Poznáte ji stejně jako medvědí česnek podle silné česnekové vůně, listy jsou ale tenčí než ty medvědího česneku.
    • Nejznámější je tzv. pesto alla genovese, neboli janovské pesto, jehož základem je bazalka, piniové oříšky, olivový olej, česnek a sýr Pecorino, Parmigiano Reggiano či Grana Padano. Poměr surovin není přesně daný, liší se recept od receptu. Stejně tak není nutné použít na výrobu pesta bazalku, suroviny můžete kombinovat podle vašich chutí.
    • Dalším oblíbeným pestem, které seženete v každém obchodě, je tzv. pesto alla siciliana neboli pesto ze sušených rajčat.

    Jaké suroviny potřebujete na výrobu pesta?

    • Na základ můžete použít nejrůznější zelené listy jako je mátarukola, polníček, koriandrmedvědí česnek, kadeřávek či mladý špenát, využít můžete také natě z mladé červené řepy, mrkve nebo ředkviček. 
    • I se sýrem můžete experimentovat, mělo by se ale vždy jednat o aromatický, vyzrálý tvrdý sýr typu parmezán, Pecorino nebo Grana Padano. Pokud však budete pesto hned zpracovávat, nemusíte se bát použít ani měkký sýr typu ricotta.
    • Jaké zvolíte ořechy a jaký olej záleží čistě na vás.
    • Na závěr přidejte do pesta něco pikantního jako česnek, olivy, koření, feferonky či ančovičky.

    Skladovaní domácího pesta

    Jakmile máte pesto hotové, dejte ho do uzavíratelní skleničky a navrch ještě přelijte olejem, které udrží pesto déle čerstvé. Pesto uchovávejte v chladu, v ledničce vydrží zpravidla týden. Pokud už víte, že pesto do týdne nevyužijete, raději ho zamrazte v silikonové formě nebo plastové misce. V tomto případě pesto na závěr olejem nepřelévejte.

    Jak pesto využít v kuchyni?

    Výhodou pesta je nejen to, že se dá připravit z nejrůznějších surovin, ale má také široké využití v kuchyni.

    • Omáčka na těstoviny. Pesto stačí smíchat s uvařenými těstovinami, krásně je obalí a dochutí. Vyzkoušejte recept na těstoviny s bylinkovým pestem nebo se sicilským pestem. K těstovinám se skvěle hodí také oříškové pesto.
    • Omáčka na pizzu. Použijte místo klasické rajčatové omáčky vaše oblíbené pesto a s ním pizzu potřete. Máte-li rádi brokolici, určitě vám zachutná naše blesková pizza s brokolicovým pestem.
    • Pomazánka na bagetu, burger, topinku či wrap. Opečenou bagetu, burger, topinku nebo wrap pomažte pestem a obložte tím, co máte rádi. Na Silvestrovskou zábavu vyzkoušejte crostini s prosciuttem a hráškovým pestem.
    • Potěr na ryby. Pesto skvěle dochutí grilovanou rybu. Treska v křupavém kabátku z pesta vám určitě zachutná.
    • Náplň do kuřecích prsou. Smíchejte pesto s ricottou a naplňte směsí kuřecí prsa. Poté zapečte.  
    • Náplň do lasagní. Obměňte svůj tradiční recept a místo boloňské omáčky promažte lasagne pestem. Recept na lasagne s janovským pestem najdete zde.
    • Ochucení rizota a salátu. Pesto můžete zamíchat do salátu nebo rizota, dodá pokrmu skvělou chuť. Vyzkoušejte třeba rizoto s hráškovým pestem nebo
    • Salát caprese. K rajčatům, mozzarelle a olivovému oleji přidejte místo bazalky bazalkové pesto.
    • Dip. Samotné pesto nebo smíchané s jogurtem můžete použít jako dip k zelenině.

    Zdroj: Apetit

    Skryt pre seznam

    Související články

    Autor: Sabina Jarošová

    Apetit magazín

    Jak dobře připravit krkovici na gril?
    • Jak na to

    Jak dobře připravit krkovici na gril?

    Krkovice patří mezi oblíbené kousky vepřového. Platí to i pro grilování. Velkou výhodou tohoto kusu je tuk, kterým je prorostlý. S vepřovou krkovičkou tak snadno získáte šťavnaté a chutné maso, ať už ho připravíte jakkoli.  ...
    Broskve, nebo nektarinky?
    • Poradna

    Broskve, nebo nektarinky?

    Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do broskve s jemnými chloupky? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni. ...