Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Umíte číst etikety? Co všechno musí být podle legislativy na obalu uvedeno

supermarket
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Musí být vždy na obalu potravin uvedeno složení? Které informace musíte vždy na přebalu najít? Informace na obalu potravin podléhají celé řadě pravidel, z nichž spotřebitel vychází vítězně. Vše, co potřebujete vědět, se tam dočtete.

Složení musí být uvedeno na všech potravinách s výjimkou jednosložkových, jako je například mléko nebo některé sýry.

  • Nenechte se však zmást například kusem uzeného masa ve vakuu. Ačkoli to tak nevypadá, zřejmě nepůjde o jednosložkovou potravinu. Takový kus masa může obsahovat přídatné látky, které zajistí jeho trvanlivost, správnou barevnost, případně vážou vodu. Ze 100 % takového kousku uzeniny proto může maso tvořit jen 70% podíl.

Pořadí podle hmotnosti

Pořadí použitých surovin ve složení jde sestupně podle toho, jaký hmotnostní podíl ve výrobku tvoří. Pokud potravina zmiňuje v názvu přítomnost nějaké specifické složky (například s ořechy, s hovězím masem, malinová apod.), musíme se dočíst, jaký podíl této suroviny se v ní nachází.

  • Potvrzuje to i Michaela Mezerová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce: „Pokud je v samotném názvu výrobku zdůrazněna surovina, například nápoj s ,jahodovou‘ šťávou nebo koláč s ,meruňkami‘, musí být navíc uvedený jejich procentní podíl.“  

Tajemství průmyslové výroby

Přídatné látky neboli éčka se mohou uvádět buď celými názvy, nebo označená E-kódy. Musí se u nich také uvádět, k jakému účelu je výrobce použil, proto se před ně píše, že jde například o barvivo, konzervant, stabilizátor, protispékavou látku či zahušťovadlo.

  • Čím víc přídatných látek potravina potřebuje a obsahuje, tím víc je průmyslově zpracovaná a vzdálená od původní suroviny a receptury.
  • Přídatné látky mají schopnost nahrazovat přirozené potraviny a zastupovat jejich přirozené funkce, využívají se proto, že jejich použití je levnější.
  • Pokud se ve složení uvádí aroma, pak vězte, že jde o syntetické aroma, v opačném případě výrobci uvádějí „přírodní aroma“.

Výčet alergenů je další povinnou součástí potravinového obalu. Platná legislativa rozlišuje 14 hlavních alergenů, které je třeba při uvádění na etiketě zvýraznit: buď tučným písmem, velkými písmeny nebo podtržením.

Často se můžeme setkat s větou, ‚Může obsahovat stopy arašídů...‘. Jde o pojistku pro výrobce, že varoval spotřebitele před potenciálním rizikem, že v potravině narazíme na neurčité množství alergenní látky, která oficiálně není součástí receptury. Je to jednodušší cesta, než se zabývat důkladným čištěním výrobních linek, na kterých se zpracovávají i alergenní suroviny.

Alergeny, o kterých se musíme vždy dočíst:

  • obiloviny obsahující lepek: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda
  • korýši
  • vejce
  • ryby
  • arašídy
  • sójové boby
  • mléko
  • skořápkové plody: mandle, ořechy - para, vlašské, lískové, pekanové, kešu, pistácie, makadamové
  • celer
  • hořčice
  • sezamová semena
  • oxid siřičitý
  • vlčí bob
  • měkkýši

Důležitá data

Nedílnou a povinnou součástí informací na obalu je datum minimální trvanlivosti nebo datum spotřeby. Mezi nimi je jeden zásadní rozdíl, a to, že každé z nich se udává na jiném typu výrobků.

  • DMT (datum minimální trvanlivosti) garantuje stále stejnou (nezměnenou) kvalitu trvanlivých potravin až do tohoto data. Za vhodných skladovacích podmínek je však potravina zcela nezávadná i po tomto datu. Patří sem například sušenky, mléko, balený chléb, jogurty, vejce, čaj, čokoláda apod. 
  • Datem spotřeby či větou „spotřebujte do...“ se označují čerstvé výrobky a produkty (lahůdky, zboží z chladicího pultu), které se rychle kazí. Toto datum hledejte na chlebíčcích, salátech,  zákuscích, krájených uzeninách a uchovávejte je v chladničce. 

Zdroj: Apetit, Michaela Mezerová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, dTest

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč