
Jsou zdravé, zlepšují práci mozku a navíc jsou zdrojem cenných látek. Skvěle dochutí váš oběd i dezerty.
Tak maličká, a přitom doslova nabitá zdravím. Abyste co nejlépe využili jejich potenciál, máme pro vás pár užitečných nápadů.
- Semínka a ořechy před jídlem namáčejte ve vodě, výrazně zlepšíte jejich stravitelnost.
K namočení stačí i třicet minut, ale klidně je nechte ve vodě i přes noc. Nejenže si s nimi lépe poradí žaludek, ale vaše tělo si z nich vezme i víc cenných látek. Tekutina v nich aktivuje enzymy, které jsou doslova esencí zdraví a mládí.
Co s nimi potom? Tady jsou naše nejoblíbenější varianty.
V polévce pěkně křupnou
Posypte ořechy a semínky polévku na talíři. Nejlepší jsou se semínky krémové zeleninové polévky.
- Dýňovou polévku posypte dýňovými semínky, mrkvovou polévku slunečnicí a hráškový krém třeba nasekanými lískovými oříšky.

Ozdobte salát hrstí semínek
Semínka a nasekané ořechy nasucho opečte na pánvi (buďte pozorní, ať je nespálíte). Krátce před tím, než je stáhnete ze zdroje tepla, je můžete posypat svým oblíbeným kořením.
Náš favorit je mletá skořice a různé pálivé asijské směsi. Semínky a ořechy pak dochuťte čerstvý salát.
- Skořicová slunečnicová semínka s mrkvovým salátem, to je lahůdka!

Vláknina ve snídaňové kaši
Ořechy a semínka k snídani vám dodají porci energie na celé dopoledne. Zapojte fantazii a zkuste každý den jinou kombinaci suchých plodů.
- Přidat všechna semínka i ořechy můžete do ovesné kaše přes noc nebo jako součást granoly.

Do pečiva s nimi!
Ořechy dodají jakékoli buchtě křupavost, a navíc jsou zdravé. Přihoďte je do obyčejné lité buchty nebo muffinů. Ozdobte jimi dort nebo je nasekejte do bábovky.
Semínka i ořechy skvěle svědčí i domácímu kváskovému chlebu nebo jiném slaném pečivu.

Smoothie nebo shake
Do cosmopolitanu ořechy radši nepřidávejte, zato ve snídaňové variantě hutného smoothie zafungují skvěle.
Ořechy i vločky namočte večer, ráno jen dolijte tekutinu, přidejte ovoce, rozmixujte dohladka a snídejte.

Zdroj informací: časopis Apetit