0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 snadných způsobů, jak častěji jíst ořechy a semínka

vlašské ořechy
ZDROJ: depositphotos
sdílet:

Jsou zdravé, zlepšují práci mozku a navíc jsou zdrojem cenných látek. Skvěle dochutí váš oběd i dezerty.

Tak maličká, a přitom doslova nabitá zdravím. Abyste co nejlépe využili jejich potenciál, máme pro vás pár užitečných nápadů. Semínka a ořechy před jídlem namáčejte ve vodě, výrazně tak zlepšíte jejich stravitelnost. Stačí třicet minut, ale klidně je nechte namočené i přes noc. Nejenže si s nimi lépe poradí žaludek, ale vaše tělo si z nich vezme i víc cenných látek. Tekutina v nich také aktivuje enzymy, které jsou doslova esencí zdraví a mládí. Co s nimi potom? Tady jsou naše nejoblíbenější varianty.

S polévkou

Posypte ořechy a semínky polévku na talíři. Nejlepší jsou se semínky krémové zeleninové polévky. Dýňovou posypte dýňovými, mrkvovou slunečnicí a hráškový krém třeba nasekanými lískovými oříšky.

V salátu

Semínka a nasekané ořechy nasucho opečte na pánvi (buďte pozorní, ať je nespálíte). Krátce před tím, než je stáhnete ze zdroje tepla, je můžete posypat svým oblíbeným kořením. Náš favorit je skořice a různé pálivé asijské směsi. Semínky a ořechy pak dochuťte čerstvý salát. Skořicová slunečnicová semínka s mrkvovým salátem, to je lahůdka.

V jogurtu a snídaňové kaši

Ořechy a semínka k snídani vám dodají pořádnou porci energie na celé dopoledne. Zapojte fantazii a zkuste každý den jinou kombinaci. 

V moučníku

Ořechy dodají jakékoli buchtě křupavost, a navíc jsou zdravé. Přihoďte je do obyčejné lité buchty nebo muffinů, ozdobte jimi dort nebo je nasekejte do bábovky. Takhle chutná podzim. 

V koktejlu

Do cosmopolitanu ořechy radši nepřidávejte, zato ve snídaňové variantě hutného smoothie zafungují skvěle. Ořechy i vločky namočte večer, ráno jen dolijte tekutinu, přidejte ovoce, rozmixujte dohladka a snídejte.

Související články

Autor: jana.koprivova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit