0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barilla těstovinový salát s parmskou šunkou

Barilla těstovinový salát s parmskou šunkou
sdílet:
Lehce pikantní studený těstovinový salát, který zasytí

Suroviny pro 4 osoby

  • 350 g Barilla těstovin Farfalle 
  • 200 g šunky
  • 1 lžička hořčice 
  • 3 lžíce majonézy 
  • 200 g giardiniera (nakládaná zelenina v octě) 
  • ½ citronu 
  • 3 a ½ polévkové lžíce extra panenského olivového oleje 
  • sůl a pepř 

 

Časová náročnost 
15 minut příprava + 10 minut vaření 

 

  1. Majonézu, hořčici, lžíci oleje a špetku pepře dejte do misky a důkladně promíchejte vidličkou. Šunku nakrájejte na kostičky, nakládanou zeleninu nejprve sceďte a poté nakrájejte na malé kousky. 
  2. Citron oloupejte, nutné je odstranit také bílou jádřincovou část a pecky. Pro tento recept použijte pouze dužinu nakrájenou na velmi malé kousky. 
  3. Těstoviny uvařte v hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu uvedeného na obalu. Těstoviny sceďte a ihned propláchněte studenou tekoucí vodou, aby se zabránilo pozvolnému dodělání těstovin. 
  4. Propláchnuté a okapané těstoviny dejte do mísy a ochuťte předem připravenou omáčkou, parmskou šunkou, zeleninou a citronem. 
  5. V misce vše promíchejte, servírujte zakápnuté trochou olivového oleje.

 

Historie pokrmu
V Itálii můžete najít celou řadu různých odrůd prosciutto crudo (suchá sušená šunka). Parmská šunka z Parmy je ve světě nejslavnější, dále jsou známé šunky z oblastí San Daniele, Toskánska a dokonce Nursie. 
Všechny tyto regionální produkty se podílejí na skutečnosti, že se Itálie stala domovem tohoto lahodně naloženého masa, který se na italském poloostrově vyrábí již od starověku. 
Před více než dvěma tisíciletími staří Etruskové objevili, že nasolením a sušením šunky lze nejen efektivně prodloužit dobu uchování samotné šunky, ale také získat její výraznější chuť. V některých případech byly tyto první šunky exportovány z Itálie a často skončily na stolech bohatých řeckých občanů. 


Barilla je č. 1 na těstoviny a omáčky v Itálii. 
Pro více informací navštivte www.barilla.cz

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit