Čedar: 6 skvělých receptů pro milovínky sýra

ZDROJ:
Unsplash.com
Zamilujte si nejrozšířenější sýr na světě. Skvěle se rozpouští, a tak si ho nejlépe vychutnáte v zapékaných jídlech, na pikantních toustech či ve voňavých náplních. Máme pro vás recepty na tradiční i nové čedarové speciality!
- VÝROBA Princip výroby je známý minimálně od roku 1170. Sýřenina se oproti jiným sýrům tzv. čedaruje neboli převrstvuje, pak se mele a solí. Před lisováním se balí do plátna a teprve pak se ukládá ke zrání.
- MILD Mladý sýr s jemnou chutí, dobře se hodí k zapékání a do toustů.
- MATURED a extra matured jsou vyzrálé varianty, s intenzivní vůní a plnou chutí.
- COLOURED Některé druhy čedaru mají variantu barvenou annattem, barvivem získaným z keře oreláníku barvířského.
- BRITÁNIE Double Gloucester (jemný), Red Leicester (oranžový, výrazný), Caerphilly (měkký), Lancashire (vhodný k toustování), Dunlop (jemný skotský druh) aj.
- SVĚT Další sýry čedarového typu jsou např. Monterey Jack (oblíbený v Americe), Coon (zraje 12 měsíců) a Cantal (francouzský).
- FRIED CHEESE CURDS Božská smažená specialita z čerstvé čedarové sýřeniny.