Skvělá ryba... 6 receptů, které musíte ochutnat
Možná v ní nenajdete kouzelný prstýnek a nejspíš vám nesplní tři přání, ale s našimi recepty si dokážete z ryb vyčarovat pohádkově dobrá jídla sami.
JAK NAKUPOVAT RYBY
Na otázky spojené s nákupem sladkovodních ryb časopisu Apetit odpověděl Josef Kolář, majitel Rybářství Kolář (www.rybarstvikolar.cz).
- Jak poznat čerstvou rybu?
U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho.
- Kde ji koupit?
Pro nákupy ryb bych doporučil sádky rybníkářů nebo farmářské trhy. Naši produkci koupíte v prodejnách Náš grunt a na našich sádkách ve Velkém Meziříčí, v Křižanově a Náměšti nad Oslavou.
- Jak se liší amur od kapra?
Amur má maso světlejší a bez výraznější chuti. Ptají se po něm spíše lidé, kterým vadí vůně (či pach) rybiny. Kapr má více tmavší svaloviny, která má sice výraznější aroma, ale také mnohem zajímavější chuť.