Pikantní víno & jemné máslo, to s rybou vždycky dokonale ladí.
Postup
Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Pak je rozšťouchejte a našlehejte s máslem, ohřátou smetanou a bylinkami. Podle chuti osolte a opepřete. Uchovejte horké.
Troubu předehřejte na 200 °C. Do litinového kastrolu rozložte porce candáta, osolte, opepřete a pokryjte je slaninou. Přidejte máslo nakrájené na plátky a dejte do trouby.
Po 8 minutách, jakmile se máslo rozpustí a slanina se začne opékat, přilijte asi 70 ml vína a máslovo-vinnou šťávou přelijte rybu. Vraťte do trouby na 3–5 minut. Až se téměř odpaří, znovu trochu podlijte dalším vínem a vraťte do trouby. Proces opakujte asi ještě třikrát, až bude candát dozlatova opečený. Pečení trvá celkem asi 30 minut (podle výšky filetů). Podávejte přelité šťávou a s bylinkovou kaší.
NĚCO NAVÍCJak poznat čerstvou rybu? U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Skvělá ryba... 6 receptů, které musíte ochutnat(6 receptů )
- Nejlepší kombinace masa a hroznů aneb Připravte si maso na víně(23 receptů )