0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9 / 5. Počet hodnocení: 19
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2239 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 103 g
Tuky 147 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní víno & jemné máslo, to s rybou vždycky dokonale ladí.

Suroviny

candát 2 filety
sůl a pepř
uzená slanina 50 g
sušená
máslo 80 g
víno bílé 200 ml
suché
Na brambory
brambory 500 g
typ B, na kostky
máslo 50 g
smetana na vaření 80 ml
kopr 1 PL
čerstvý, nasekaný
petrželka 2 PL
nasekaná
pažitka 2 PL
najemno nasekaná

1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Pak je rozšťouchejte a našlehejte s máslem, ohřátou smetanou a bylinkami. Podle chuti osolte a opepřete. Uchovejte horké.

2 Troubu předehřejte na 200 °C. Do litinového kastrolu rozložte porce candáta, osolte, opepřete a pokryjte je slaninou. Přidejte máslo nakrájené na plátky a dejte do trouby.

3 Po 8 minutách, jakmile se máslo rozpustí a slanina se začne opékat, přilijte asi 70 ml vína a máslovo-vinnou šťávou přelijte rybu. Vraťte do trouby na 3–5 minut. Až se téměř odpaří, znovu trochu podlijte dalším vínem a vraťte do trouby. Proces opakujte asi ještě třikrát, až bude candát dozlatova opečený. Pečení trvá celkem asi 30 minut (podle výšky filetů). Podávejte přelité šťávou a s bylinkovou kaší.

NĚCO NAVÍC

Jak poznat čerstvou rybu? U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...

Obchod Apetit