
Candát na víně
Pikantní víno & jemné máslo
Ingredience
- 2 filety z candáta (à 150–200 g)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 50 g sušené slaniny (plátky)
- 80 g másla
- 200 ml suchého bílého vína
- 500 g brambor (varný typ B), oloupaných, nakrájených na kostky
- 50 g másla
- 80 ml smetany na vaření
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- 2 lžíce najemno nasekané pažitky
NA BRAMBORY
Příprava jídla
1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut. Pak je rozšťouchejte a našlehejte s máslem, ohřátou smetanou a bylinkami. Podle chuti osolte a opepřete. Uchovejte horké.
2 Troubu předehřejte na 200 °C. Do litinového kastrolu rozložte porce candáta, osolte, opepřete a pokryjte je slaninou. Přidejte máslo nakrájené na plátky a dejte do trouby.
3 Po 8 minutách, jakmile se máslo rozpustí a slanina se začne opékat, přilijte asi 70 ml vína a máslovo-vinnou šťávou přelijte rybu. Vraťte do trouby na 3–5 minut. Až se téměř odpaří, znovu trochu podlijte dalším vínem a vraťte do trouby. Proces opakujte asi ještě třikrát, až bude candát dozlatova opečený. Pečení trvá celkem asi 30 minut (podle výšky filetů). Podávejte přelité šťávou a s bylinkovou kaší.
NĚCO NAVÍC
Jak poznat čerstvou rybu? U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho.
Přidat komentář