
Amur na sardeli
Chuť téhle omáčky je návyková!
Ingredience
- 2 lžíce másla + na pečení
- 2–3 malé cibule, překrojené napůl
- 4–6 filetů z amura nebo kapra
- 4–6 lžiček sardelové pasty
- 5 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- 1 svitek kůry z biocitronu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
- nakládané kapary na ozdobení
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C. V pekáčku opečte na másle cibuli. Porce amura potřete sardelovou pastou a rozložte do pekáčku na cibuli kůží dolů. Přidejte kuličky pepře, bobkový list, citronovou kůru, poklaďte plátky másla a pečte 10 minut. Pak obraťte, podlijte smetanou (trošku si nechte na závěrečné zahuštění) a pečte dalších cca 15 minut.
2 Na závěr omáčku zahustěte a zjemněte žloutkem rozmíchaným v troše smetany a ještě chvíli prohřívejte. Při podávání můžete ozdobit kapary.
NĚCO NAVÍC
Jak poznat čerstvou rybu? U ryb s hlavou koukejte na žábry – živá ryba je má výrazně tmavě červené, čím déle zabitá je, tím jsou bledší. Bílé nebo jen lehce růžové jsou pak krajně podezřelé. A oči musí být jasné, nezakalené. Čerstvá svalovina při zmáčknutí rychle a pružně vyrovná otisk, v uleželé zůstane důlek dlouho.
Přidat komentář