Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jedlé květiny: růže

růže
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

I ty nejromantičtější květiny na světě můžete využít v kuchyni, a to nejen jako krásnou dekoraci ve váze.

Růže se pěstuje jako okrasná květina. Bezpečně ji poznáte podle krásných okvětních plátků, které lákají svými barvami od pastelově růžové až po sytě rudou. Obsahují mnoho vonných silic, proto jsou velmi ceněné v kosmetice. Růžová voda a olej jsou hojně využívané také v arabské kuchyni.

Růžové lístky

Z růže se používají i její květy, které obsahují vitamin C a B, karoten, draslík a kyselinu jablečnou. Pokud z nich budete chtít cokoli připravovat, použijte jen takové, u kterých máte jistotu, že nejsou ošetřeny jedovatými postřiky. Růžovými květy se nejčastěji zdobí dorty a koláče. Stačí jen omýt okvětní lístky, lehce je potřít rozšlehaným bílkem a posypat moučkovým cukrem.

Lístky ozdobte klasický máslový dort (recept) nebo sušenková lízátka (recept). Chcete-li, pusťte se do kulinářských experimentů s růžovou vodou a olejem. Stejně jako my si určitě zamilujete turecké bonbony lokum s růžovou vodou (recept). Růžový sirup můžete přidat do šampaňského (recept) nebo na panna cottu (recept).

Náš tip: Růžovou vodu ocení i vaše pokožka. Ještě výživnější je pak olej z růžových okvětních plátků. Najdete ho například v krému na ruce od české firmy Manufactura. Jeho vůni jsme si zamilovali.

Připravila Nikita Rybová
 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...