Pokud máte rádi palačinky a zároveň jste milovníci jídla, které lahodí oku, pak jistě oceníte našich sedm tipů, jak tento pokrm servírovat. Kromě klasického podávání ve formě ruličky existuje několik možností, jak si pohrát s vizuální stránkou této pochoutky.
V řadě domácností mezi fanoušky palačinek patří hlavně děti, pro které platí za oblíbenou snídani. Palačinky můžete využít i jako hlavní jídlo, nebo jimi potěšíte své chuťové pohárky, pokud byste si rádi dali zákusek. Plnit je lze nasladko, ale některé slané varianty u nás zdomácněly natolik, že se staly součástí nejedné rodinné oslavy – se správnou náplní a dekorováním je doslova hltáte očima.
- Pro dokonalé servírování je důležité, aby se povedlo těsto, k tomu poslouží správný recept.
- Před smažením je vhodné těsto nechat chvíli uležet, bude se vám s ním díky tomu lépe pracovat. Ideální palačinky jsou tenké jako papír.
- Palačinky se nejčastěji smaží na pánvi na trošce oleje, připravit je ale lze i v elektrickém palačinkovači.
1. způsob zavinutí palačinek: závitek
Palačinky potřete náplní a přehněte dva protilehlé okraje, díky přehybu náplň nevyteče. Poté palačinky srolujte tak, jak jste zvyklí u ruliček. Tento způsob je vhodný zejména pro tekutější smetanové či tvarohové náplně, rozvary z ovoce, řidší marmelády apod.
2. způsob zavinutí palačinek: přehyb
Palačinky namažte náplní a přehněte je napůl. Aby byl tento způsob podávání zcela dokonalý, doporučujeme palačinky dozdobit například oříšky, drobným ovocem (vhodné jsou borůvky, maliny) a polít javorovým sirupem, což dodá celkovému vzezření na lahodnosti. Tento způsob balení není vhodný u tekutých náplní, zato si vyhrajete se zdobením povrchu.
3. způsob zavinutí palačinek: trojúhelník
Palačinky naplňte, přehněte napůl (jako ve 2. způsobu) a poté opět napůl. Vzniklý trojúhelníkový tvar pak můžete polít třeba čokoládovým přelivem, rozvarem z ovoce, můžete jej doplnit zmrzlinou či šlehačkou. Tento způsob servírování je typický pro francouzské Crêpes Suzette.
4. způsob zavinutí palačinek: obálka
Palačinky naplňte náplní a přehněte nejprve dva protilehlé okraje a poté zbylé dva tak, aby vznikla obálka. Okraje můžete přehýbat buď tak, aby se zcela dotýkaly (což je vhodnější, pokud je náplň řidší), nebo mezi nimi můžete nechat prostor. Tento způsob skládání je vhodný především pro slané směsi, jejichž základem je maso a zelenina.
5. způsob zavinutí palačinek: květina
Palačinky naplňte a zarolujte do klasické ruličky. Tu pak smotejte po směru hodinových ručiček do spirály. Aby se vám spirála nerozmotala, je třeba ji zpevnit párátky. Tento způsob se hodí pro plnění marmeládou. Vzniklé tvary působí velmi efektně, zejména pokud je naskládáte k sobě – vytvářejí pak dojem květů růží.
6. způsob zavinutí palačinek: jednohubky
Palačinku naplňte a srolujte do klasické ruličky, tu pak nakrájejte na třícentimetrové válečky. Doporučujeme servírovat v papírových košíčcích na muffiny. Tento způsob podávání se hodí především pro slanou variantu. Palačinku tak můžete namazat pomazánkovým máslem, na které rozprostřete plátky šunky a na ně plátky sýra.
7. způsob zavinutí palačinek: palačinkový dort
Na talíř položte první palačinku, na ni naneste v tenké vrstvě náplň, kterou přiklopte druhou palačinkou, tu opět potřete náplní a zakryjte třetí palačinkou. Takto pokračujte, dokud vám nedojdou palačinky, nebo dokud není dort dostatečně vysoký. Navršené palačinky můžete polít čokoládou. Palačinkový dort je nutné dostatečně vychladit, aby se při krájení nebortil. Krájet můžete stejně jako klasický dort. Dávejte pozor, abyste mezi jednotlivé palačinky nenanášeli příliš náplně, mohly by začít sklouzávat.
- Říká se, že první palačinka se nikdy nepovede, a tak nezoufejte, pokud tomu tak bude i ve vašem případě. Zkuste osmažit druhou, nedaří-li se ani ta, pak doporučujeme zkontrolovat hustotu těsta (pokud je řídké, dosypte trochu mouky, v opačném případě řeďte mlékem).
- Správná palačinka by měla být tenká, bude se vám s ní lépe pracovat.
- Palačinky mohou mít i zajímavou barvu – jestliže chcete, aby byly zelené, můžete do těsta přidat špenát. Jako červené barvivo se výborně osvědčila šťáva z řepy.
Zdroj: Toprecepty, časopis Apetit