Letní dny si vyloženě říkají o svěží lehké dezerty. Citronové tiramisu plní zadání na výbornou a právem se stalo hitem sociálních sítí. Je sladké i kyselé zároveň, opojné i osvěžující.
Tiramisu je jedním z nejoblíbenějších italských dezertů, který si získal srdce gurmánů po celém světě.
Tradiční italský dezert se skládá z vrstev piškotů namočených v kávě a amarettu nebo rumu, krému z mascarpone, vajec, cukru a dochucuje se kakaem nebo čokoládou.
- U citronového tiramisu vnáší do této klasiky italský citronový likér limoncello a citronová šťáva osvěžující twist.
Jak na citronové tiramisu?
Tento dezert je ideální volbou pro ty, kteří mají rádi lehčí a svěžejší chutě. Základem citronového tiramisu je stejný jako u klasického, do mascarpone se však přidává citronová šťáva a místo do rumu a kávy se piškoty namáčejí do limoncella.
Limoncello dodává dezertu výraznou citrusovou vůni a chuť, která skvěle doplňuje jemnost krémového sýra mascarpone.
Příprava citronového tiramisu není o nic složitější u klasického tiramisu. Na sociálních sítích se citronové tiramisu objevuje v různých podobách.
Rychlá varianta vypadá tak, že do mascarpone zašleháte žloutky, cukr a citronovou šťávu, případně citronovou kůru.
- U tohoto kroku si dejte pozor na to, abyste měli tučné mascarpone, jinak se vám krém kyselinou srazí.
Piškoty namočte v limoncellu. Tento krok může být také problematický, když piškoty namočíte do alkoholu příliš, budou až moc rozmočené a celý dort nasáklý alkoholem. Stačí jen vteřinu a vytáhnout.
Poté se piškoty vrství do připravené formy, podobně jako u klasického tiramisu a jednotlivé vrstvy se prokládají krémem.
Tipy na vylepšení
-
Kandovaný citron: Do jednotlivých pater můžete také nasypat kandovanou citronovou kůru.
- Bylinky: Jemně nasekaná máta nebo meduňka mohou dodat dezertu zajímavý bylinkový tón, a ještě více osvěžit jeho chuť.
- Bezalkoholová verze: Pokud chcete připravit nealkoholickou verzi, můžete limoncello nahradit citronovou šťávou smíchanou s cukrem a trochou vody.
- Výraznější chuť: Místo citronové šťávy můžete do krému přidat lemon curd, jako jsme to udělali v tomto receptu.
- Posypka: Na závěr můžete dezert ozdobit jemně nastrouhanou citronovou kůrou z bio citronu, kterou předtím smíchejte s moučkovým cukrem. Nebo pokud chcete kontrast, posypte tiramisu rozemletými pistáciovými oříšky.
Zdroj: časopis Apetit