Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronové tiramisu překoná chutí to klasické: Postup je jednoduchý, jen je potřeba vybrat správné mascarpone

Citronové tiramisu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Letní dny si vyloženě říkají o svěží lehké dezerty. Citronové tiramisu plní zadání na výbornou a právem se stalo hitem sociálních sítí. Je sladké i kyselé zároveň, opojné i osvěžující. 

Tiramisu je jedním z nejoblíbenějších italských dezertů, který si získal srdce gurmánů po celém světě.

Tradiční italský dezert se skládá z vrstev piškotů namočených v kávě a amarettu nebo rumu, krému z mascarpone, vajec, cukru a dochucuje se kakaem nebo čokoládou.

  • U citronového tiramisu vnáší do této klasiky italský citronový likér limoncello a citronová šťáva osvěžující twist

Jak na citronové tiramisu?

Tento dezert je ideální volbou pro ty, kteří mají rádi lehčí a svěžejší chutě. Základem citronového tiramisu je stejný jako u klasického, do mascarpone se však přidává citronová šťáva a místo do rumu a kávy se piškoty namáčejí do limoncella.

Limoncello dodává dezertu výraznou citrusovou vůni a chuť, která skvěle doplňuje jemnost krémového sýra mascarpone.

Skryt pre seznam

Příprava citronového tiramisu není o nic složitější u klasického tiramisu. Na sociálních sítích se citronové tiramisu objevuje v různých podobách.

Rychlá varianta vypadá tak, že do mascarpone zašleháte žloutky, cukr a citronovou šťávu, případně citronovou kůru. 

  • U tohoto kroku si dejte pozor na to, abyste měli tučné mascarpone, jinak se vám krém kyselinou srazí.

Piškoty namočte v limoncellu. Tento krok může být také problematický, když piškoty namočíte do alkoholu příliš, budou až moc rozmočené a celý dort nasáklý alkoholem. Stačí jen vteřinu a vytáhnout.

Poté se piškoty vrství do připravené formy, podobně jako u klasického tiramisu a jednotlivé vrstvy se prokládají krémem. 

Tipy na vylepšení

  • Kandovaný citron: Do jednotlivých pater můžete také nasypat kandovanou citronovou kůru.

  • Bylinky: Jemně nasekaná máta nebo meduňka mohou dodat dezertu zajímavý bylinkový tón, a ještě více osvěžit jeho chuť.
  • Bezalkoholová verze: Pokud chcete připravit nealkoholickou verzi, můžete limoncello nahradit citronovou šťávou smíchanou s cukrem a trochou vody.
  • Výraznější chuť: Místo citronové šťávy můžete do krému přidat lemon curd, jako jsme to udělali v tomto receptu.
  • Posypka: Na závěr můžete dezert ozdobit jemně nastrouhanou citronovou kůrou z bio citronu, kterou předtím smíchejte s moučkovým cukrem. Nebo pokud chcete kontrast, posypte tiramisu rozemletými pistáciovými oříšky.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín