0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí vermikompostér a co do něj (ne)patří

garden
ZDROJ: garden
sdílet:

Každá domácnost produkuje značné množství organického odpadu, který by bylo škoda vyhazovat. Zvláště pokud si uvědomíte, že jej můžeme přeměnit na užitečný kompost. Neposílejte slupky od zeleniny, nahnilé ovoce ale i vylouhovaný čaj do spalovny. Založte přímo v kuchyni vermikompost a mějte radost z poctivého hnojiva i nových členů domácnosti – žížal.

Přemýšlíte, jak zužitkovat přebytečný organický odpad? Není nic snazšího než si založit vlastní kompost. Na zahradě, balkoně či přímo v bytě. Tento praktický pomocník vás nejen zbaví zeleninových zbytků z kuchyně, ale také ušetříte na kupované výživě pro vaše pokojové rostliny, bylinky či rajčata.

Kompost přináší do domácnosti vždy čerstvé a kvalitní hnojivo. Pokud si nechcete pořizovat vlastní kompost, iniciativa Kokoza vytvořila mapu komunitních zahrad, kompostáren a dalších městských míst, kde se můžete kompostování zúčastnit.

  • Máte-li však chuť pustit se do vlastního projektu, nemusíte mít zahradu ani vnitroblok, stačí si vyrobit či zakoupit domácí vermikompostér a pustit se do tvoření kvalitního hnojiva. Nebudete na to sami, s chutí vám pomůžou žížaly.

Co se dá kompostovat

40 % směsného odpadu tvoří organické zbytky z domácností. Za rok vytvoří každý z nás průměrně 100 kilogramů bioodpadu. Třídíme plasty, papíry i sklo, proč tedy kvalitně nezpracovat i organický odpad?

Kompostování je velice snadné, můžete do něj zapojit celou rodinu a brzy se dočkáte kýženého „ovoce“, tedy opravdu kvalitního hnojiva. Ani jedna slupka nepřijde na zmar. Než se do toho pustíte, je dobré si ujasnit co všechno se do kompostu hodí.

Všechny odřezky ze zeleniny a ovoce se využijí

Hlavní pohnutkou, proč kompostovat, je využití odřezků i slupek zeleniny a ovoce. Exotické ovoce a citrusy vyvolávali mezi kompostéry ožehavé diskuse, řada z nich tvrdila, že do kompostu nepatří. Brzy se však ukázalo, že kompostu neublíží ani slupky od banánů či citronů.

Ačkoli jsou slupky citrusů ošetřovány, bez větších problému se v dobře vedeném kompostu rozloží. Je však dobré je nepřidávat ve velkém množství, kompostu také pomůže, pokud citrusové slupky promícháte s ostatním materiálem, aby množství tropických plodů v jedné vrstvě nepřesáhlo 10 % obsahu.

  • Do kompostu můžete také bez obav přihodit kávovou sedlinu, čajové lístky (dokonce i samotné čajové sáčky, pokud jsou z papíru), ruličky toaletního papíru, plata od vajec, zbytky pokojových květin i dalších rostlin, posečenou trávu, listí či zeminu, ale také větve, hobliny, kůru a dřevní štěpku.
  • Na kompost naopak nepatří mléčné výrobky, mastné zbytky, tuky, oleje, kosti a další neorganické zbytky.

Vermikompostéry do všech domácností

Nemáte-li k dispozici vnitroblok nebo vlastní zahradu s venkovním kompostem či hnědou popelnici na bioodpad v dostupné vzdálenosti a komunitní kompostování vás neláká, pořiďte si vermikompostér.

  • Umístit jen můžete přímo do kuchyně, ale také na chodbu, terasu, do garáže či sklepa. Pro správné fungování potřebuje pouze stabilní teplotu mezi 5 až 25 stupni Celsia.

Co je vermikompostér

Jedná se o jednoduché zařízení na kompostování, kterému značně pomáhají kalifornské žížaly. Správným fungováním vermikompostéru vzniká kompost, přírodní superhnojivo i tzv. žížalí čaj, který potěší každého pěstitele. Vermikompostér si můžete sami vyrobit nebo zakoupit od řady výrobců.

  • Nemusíte se bát velké a neskladné nádoby, narazit můžete na opravdu designové kousky, které snadno umístíte i do garsoniéry. Jejich velikost pojme bioodpad domácnosti o dvou až čtyř členech.

Žížaly jako užitečný domácí mazlíček

Nemusíte se bát, že byste v noci cestou na záchod potkali žížalu. Stačí když vermikompostér umístíte na místo se stabilní teplotou a nebudete jeho obsah příliš vysoušet nebo naopak vlhčit.

Žížaly přečkají i tři týdny o hladu, během dovolené se tedy o jejich existenci nemusíte strachovat. Zdánlivě velké množství bioodpadu svým chroupáním postupně zmenší na třetinu i čtvrtinu původního objemu. Kompostér je pro ně ideálním domovem, ve kterém nacházejí dostatek potravy a teplo. Pokud se o ně dobře postaráte, nemusíte se bát ani nežádoucího zápachu.

Šikovné kalifornské žížaly

Kalifornská žížala je na bytové kompostování nejvhodnější, její apetit je totiž téměř neukojitelný, a to se při zpracování organického odpadu hodí. Přestože má cizokrajná název, skrývají se za ním dva evropské druhy žížal (Eisenia fetida a Eisenia andrei).

Kalifornské žížaly seženete od oficiálních prodejců, na internetu či na komunitních zahradách s kompostéry (nejsnáze vyhledáte na mapko.cz). Internetové obchody je zasílají jednoduše poštou.

Co žížaly potřebují k životu

Vlhkost

Díky vlhkému prostředí žížaly mohou dýchat. Suchý kompost je tedy velice rychle zahubí. Ovocné i zeleninové slupky obsahují dostatečné množství vody a není tedy nutné na kompost vodu přidávat pomocí rozprašovače.

  • Ani přílišná vlhkost žížalám nesvědčí a nepotěší ani vás, vermikompostér vás varuje zápachem. Stačí však přidávat suchý materiál (natrhaný karton, papír či piliny) v poměru 25-30 % k ostatnímu materiálu.

Teplota

Jak již bylo řečeno, žížaly potřebují pro kvalitní život 5–25 °C. Na terase či balkoně je tedy nezapomeňte zastínit.

Potrava

Váš bioodpad, žížalí radost. Jako o každého domácího mazlíčka je i o žížaly potřeba trochu pečovat. Někteří vermikompostáři své žížaly krmí jednou denně po menších dávkách, jiní dvakrát do týdne, vše intuitivně poznáte a vypozorujete velice snadno.

Obecně však lze říct, že půl kilogram žížal denně spořádá 250 gramů organického odpadu. Za tři měsíce se v prospěšném vermikompostéru počet žížal zdvojnásobí, budou tedy zpracovávat vaše přebytky rychleji. Čím menší kusy organického materiálu použijete, tím rychleji a snadněji jej žížaly i mikroorganismy schroupají.

Vermikompostér jako přirozená součást domácnosti

Vermikompostér se může stát přirozenou součástí vaší domácnosti. Nijak nezapáchá, naopak přináší radost ze zpracování zbytků i žížalí společnosti.

Po pár týdnech vypozorujete vše důležité a stanete se profesionálními krmiči nenasytných žížal. Veškeré informace o chodu, potřebách i pořízení vermikompostéru se dozvíte na stránkách Kokozy, která připravila i užitečnou volně dostupnou brožuru.

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit