Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vypadal první kurz vaření Apetitu?

kurz vaření Apetitu
ZDROJ: Archiv
sdílet:

V Gastrostudiu Národního zemědělského muzea proběhl v pondělí 20. listopadu historicky první kurz vaření pro čtenáře Apetitu pod vedením Jana Horkého, čerstvého držitele titulu Kuchař roku.

Návrat do dětství

Výherkyně naší soutěže o místa v kurzu si splnily sen každé milovnice vaření a prožily večer v kuchyni s Janem Horkým, kapitánem národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky pracujícího pod záštitou AKC ČR a vítězem soutěže Kuchař roku 2017. Šéfkuchař zvolil menu inspirované první republikou a dětstvím. Během tříhodinové lekce, která se odehrála v Gastrostudiu Národního zemědělského muzea, se naše čtenářky naučily uvařit pět skvělých pokrmů a zároveň si osvojily spoustu kuchařských technik.

Zopakovaly si základy jako je krájení cibule nebo příprava karamelu, protože i úplně obyčejné krájení cibule, rozpuštění cukru nebo porcování masa může být pod vedením mistra kuchaře jedinečným zážitkem. Ovšem během lekce pronikly i do tajů méně obvyklých metod úpravy jako je espumování, konfitování, pomalé pečení při nízké teplotě v konvektomatu nebo mražení v šokeru.

vaření na kurzu Apetitu

Recept? Nepotřebujete!

škola vaření s ApetitemVaříme tady a teď," vysvětloval lektor skutečnost, proč účastnice kurzu nedostaly žádné recepty. "Důležité je dělat si poznámky a odnést si především zážitek, přehled o sezonních a lokálních surovinách a vlastní zkušenost s různými technikami vaření," uvedl lektor. "Každá mrkev je jinak velká, mouky existují různé značky, různá povidla jsou jinak sladká... Důvěřujte své chuti a citu," nabádal Jan Horký účastnice kurzu k pečlivému psaní poznámek a neustálému poctivému ochutnávání. Přestože nikdo nic neodměřoval ani nevážil, výsledek byl u všech chodů naprosto dokonalý. 

 

 

účastníci kurzu vaření Apetitu účastníci kurzu vaření Apetitu při práci

Menu:

  • Krupicová kaše z espumy se skořicí, lesní plody pošírované v medu
  • Candát s koprovou omáčkou a bramborami pošírovanými v másle
  • Marinovaný losos v citrusech pečený v máslovém těstě, žloutková omáčka
  • Jelení hřbet s perníkovou omáčkou
  • Rozházený jablkový štrúdl s jogurtovou zmrzlinou

Každá položka menu přinesla nějaké překvapení, nový chuťový zážitek, a ukázala, že i klasiku lze připravit zcela inovativními postupy. 

servírování na kurzu vaření Apetitu hotová jídla na kurzu vaření Apetitu

Kde jsme vařili:

Nově zrekonstruované Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné (Kostelní 44, Praha 7). Kurz proběhl v unikátní expozici Gastronomie, která se skládá ze dvou částí: Dětské gastronomické herny Gastrostudia. V této moderně vybavené profesionální kuchyni Národní zemědělské muzeum pořádá pod hlavičkou Kulinářského institutu Marie Sandtnerové kurzy vaření pro veřejnost zaměřené nejen na tradiční českou kuchyni. Od listopadu jsou v prodeji i dárkové poukazy na tyto jedinečné kurzy vaření. Více informací najdete na www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha/kurzy-vareni nebo na kontaktním e-mailu [email protected]. V Gastrostudiu také trénují zástupci Asociace kuchařů a cukrářů ČR na tuzemské i zahraniční soutěže.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč