0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jíme mnoho soli, v potravinách ji proto ubyde

Slánka sůl
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Nejen díky pohádce Sůl  nad zlato víme, že bez soli to prostě není ono. Jenže se solí, zvláště je-li jí přespříliš, to  také není to pravé ořechové. Sůl totiž v organismu působí dráždivě, zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny, zvyšuje krevní tlak a v našem těle její zvýšená koncentrace umí udělat pořádnou neplechu. Podle odborníků překročí obyvatelé střední Evropy doporučené dávky soli zhruba pětinásobně.

Přední tuzemské potravinářské firmy se proto dohodly, že do roku 2014 sníží obsah sodíku ve značkových dehydratovaných výrobcích nejméně na polovinu doporučeného denního množství. Jedna porce dehydratovaného jídla by tak měla obsahovat nejvýše 1,2 gramu sodíku. „Celkový denní příjem sodíku, zvláště soli, by neměl převyšovat 2,4 gramu na dospělého. Tato doporučení tuzemských odborníků i Evropské komise a Světové zdravotnické organizace si uvědomujeme a iniciativa výrobců značkových kulinářských výrobků jde tímto žádoucím směrem," sdělil prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Méně soli v polévkách, více v bujonech
Česká iniciativa podle Tomana navazuje na závazek Evropské federace asociací výrobců dehydratovaných kulinářských výrobků. Ta slíbila snižovat v období od roku 2009 až do roku 2014 obsah sodíku ve výrobcích. Podle lékařů představuje snížení obsahu soli například jednoduchou a účinnou prevenci vysokého tlaku, což by Čechům rozhodně prospělo.

Plnění tohoto závazku budete mít šanci u značkových výrobků kontrolovat. Potravinářské firmy totiž postupně zavádějí označování doporučeného denního množství živin a obsah sodíku včetně přepočtu na jednu porci. Množství sodíku se bohužel bude snižovat jen v dehydratovaných polévkách a hotových pokrmech. Do závazku bohužel nejsou zahrnuty výrobky, které slouží jako základ pro přípravu pokrmů: bujony, kořenicí kostky, omáčky a základy jídel pro zapékání.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč