0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jíme mnoho soli, v potravinách ji proto ubyde

Slánka sůl
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Nejen díky pohádce Sůl  nad zlato víme, že bez soli to prostě není ono. Jenže se solí, zvláště je-li jí přespříliš, to  také není to pravé ořechové. Sůl totiž v organismu působí dráždivě, zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny, zvyšuje krevní tlak a v našem těle její zvýšená koncentrace umí udělat pořádnou neplechu. Podle odborníků překročí obyvatelé střední Evropy doporučené dávky soli zhruba pětinásobně.

Přední tuzemské potravinářské firmy se proto dohodly, že do roku 2014 sníží obsah sodíku ve značkových dehydratovaných výrobcích nejméně na polovinu doporučeného denního množství. Jedna porce dehydratovaného jídla by tak měla obsahovat nejvýše 1,2 gramu sodíku. „Celkový denní příjem sodíku, zvláště soli, by neměl převyšovat 2,4 gramu na dospělého. Tato doporučení tuzemských odborníků i Evropské komise a Světové zdravotnické organizace si uvědomujeme a iniciativa výrobců značkových kulinářských výrobků jde tímto žádoucím směrem," sdělil prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Méně soli v polévkách, více v bujonech
Česká iniciativa podle Tomana navazuje na závazek Evropské federace asociací výrobců dehydratovaných kulinářských výrobků. Ta slíbila snižovat v období od roku 2009 až do roku 2014 obsah sodíku ve výrobcích. Podle lékařů představuje snížení obsahu soli například jednoduchou a účinnou prevenci vysokého tlaku, což by Čechům rozhodně prospělo.

Plnění tohoto závazku budete mít šanci u značkových výrobků kontrolovat. Potravinářské firmy totiž postupně zavádějí označování doporučeného denního množství živin a obsah sodíku včetně přepočtu na jednu porci. Množství sodíku se bohužel bude snižovat jen v dehydratovaných polévkách a hotových pokrmech. Do závazku bohužel nejsou zahrnuty výrobky, které slouží jako základ pro přípravu pokrmů: bujony, kořenicí kostky, omáčky a základy jídel pro zapékání.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit