0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karlovský festival přehlídka frgálů, halušek a dalších jídel z Valašska

merunkove knedliky
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Již první víkend v říjnu se na Valašsku koná festival místní tradiční kuchyně, do kterého se zapojí zkušení kuchaři i nadšení kulinářští amatéři. Svůj um můžete předvést i vy!

Ve dnech 4. až 6. října se ve Velkých Karlovicích na Valašsku uskuteční 5. ročník Karlovského gastrofestivalu. Kromě typických valašských specialit, jako jsou frgále, kyselice, halušky či slivovice, můžete na místě degustovat vína od předních tuzemských vinařů a farmářské produkty z Valašska i zahraničí. Hlavním bodem programu bude Gastro tour s farmářským trhem, při které si návštěvníci projdou místní hospody, kde ochutnají regionální speciality. Tyto gastrozastávky budou rozprostřeny po cyklostezce Bečva dlouhé 3,5 km. Pokud neholdujete cyklistice, dostanete se k jednotlivým místům také historickým autobusem, na koňském povozu, vláčkem nebo pěšky. Pro další info mrkněte na stránky akce.

Přijede michelinská hvězda

Letošního ročníku se zúčastní i ceněný šéfkuchař Oldřich Sahajdák z pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, která svá menu staví na tradiční české kuchyni. Šékuchař si pro účastníky připravil zatím neodtajněný program, na který se těší i pořadatelé festivalu. „Jsme nadšení, že přijal naše pozvání, protože se obvykle soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje. Myšlenka Karlovského gastrofestivalu ho ale nadchla, takže pro tentokrát změnil názor a přijede předvést svůj um na Valašsko,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy Velké Karlovice.

Kdo umí ten nejlepší valašský frgál?

Hlavním doprovodným programem festivalu je určitě soutěž O nejlepší valašský frgál, která proběhne v sobotu 6. října od 12 hodin. Zapojit se může každý, stačí jen přinést svůj koláč hodinu před zahájením soutěže. Více informací najdete zde nebo na oficiálních stránkách festivalu. Hodně štěstí!

Valašsko u vás doma

Dostali jste chuť na valašské hody u vás doma v kuchyni? U nás v redakci milujeme valašský kontrabáš z brambor, pohanky, bůčku a sýra. A nezapomeňte! Bez pořádného panáka slivovice se to nepočítá!

Připravila Nikita Rybová
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit