Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 30 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8290 kcal
Bílkoviny 134 g
Cukr 1258 g
Tuky 282 g
Vláknina 242 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Na Valašsku se pečou s různými náplněmi, ale hrušťáky neboli hruškové frgále patří k těm nejoblíbenějším. Tipy a triky na jejich přípravu jsme získali od organizátorů soutěže Král valašských frgálů.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
+ na poprášení a vál
mouka pšeničná hrubá 50 g
droždí čerstvé 15 g
moučkový cukr 30 g
mléko 150 ml
vlažné
máslo 50 g
rozpuštěné + na plech
žloutek 2 ks
citronová kůra špetka
z biocitronu
sůl špetka
vejce 1 ks
na potření, rozšlehané
máslo 30 g
rum 2 PL
na závěrečné pokapání koláče
Na náplň
sušené hrušky 400 g
opláchnuté
švestková povidla 4 PL
lze nahradit rybízovou zavařeninou
vanilkový cukr 2
směs na perník 4 PL
strouhaný
skořice svitek
hřebíček 5 ks
3 PL
rum tuzemák
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 60 g
krupicový cukr 40 g
vanilkový cukr 1 ks
máslo 40 g

1 Do mísy prosejte obě mouky se špetkou soli a do důlku v mouce nadrobte droždí. Přidejte cukr, trochu vlažného mléka a nechte vykynout. Až kvásek vzejde, přimíchejte žloutky, citronovou kůru, zchladlé máslo a zbylé mléko. Důkladně vypracujte hladké nelepivé těsto, poprašte ho hladkou moukou a nechte asi hodinu kynout.

2 Mezitím připravte náplň. Zalijte hrušky vodou, přidejte koření a duste pod poklicí doměkka. Měkké hrušky slijte (vodu uschovejte), vyhoďte koření a hrušky umelte na masovém mlýnku. Vmíchejte k nim povidla či zavařeninu, vanilkový cukr, perník, rum a, je-li třeba, dolijte odvarem z hrušek, aby byla náplň vláčná. Případně přislaďte.

3 Těsto rozdělte na půl a vyválejte dva velké kulaté koláče o síle cca 5 mm. Přeneste je na vymazané plechy, okraje potřete vejcem a střed náplní. Posypte drobenkou a nechte ještě chvíli kynout. Předehřejte troubu na 180 °C.

4 Pečte asi 20 minut. Horké koláče pokropte rozehřátým máslem s rumem.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit