0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné na 2 koláče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8212 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 1232 g
Tuky 275 g
Vláknina 245 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Valašsku se pečou s různými náplněmi, ale hrušťáky neboli hruškové frgále patří k těm nejoblíbenějším. Tipy a triky na jejich přípravu jsme získali od organizátorů soutěže Král valašských frgálů.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
+ na poprášení
mouka pšeničná hrubá 50 g
droždí čerstvé 15 g
moučkový cukr 30 g
mléko 150 ml
vlažné
máslo 50 g
rozpuštěné + na plech
žloutek 2 ks
citronová kůra 1 špetka
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
na potření, rozšlehané
máslo 30 g
rum 2 PL
na závěrečné pokapání koláče
Na náplň
sušené hrušky 400 g
švestková povidla 4 PL
nebo rybízová zavařenina
vanilkový cukr 2 bal
perník 4 PL
strouhaý
skořice 1 svitek
hřebíček 5 ks
rum 3 PL
tuzemák
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 60 g
krupicový cukr 40 g
vanilkový cukr 1 ks
máslo 40 g

Postup

1

Do mísy prosejte obě mouky se špetkou soli a do důlku v mouce nadrobte droždí. Přidejte cukr, trochu vlažného mléka a nechte vykynout.

2

Až kvásek vzejde, přimíchejte žloutky, citronovou kůru, zchladlé máslo a zbylé mléko. Důkladně vypracujte hladké nelepivé těsto, poprašte ho hladkou moukou a nechte asi hodinu kynout.

3

Mezitím připravte náplň. Zalijte hrušky vodou, přidejte koření a duste pod poklicí doměkka. Měkké hrušky slijte (vodu uschovejte), vyhoďte koření a hrušky umelte na masovém mlýnku.

4

Vmíchejte k nim povidla či zavařeninu, vanilkový cukr, perník, rum a, je-li třeba, dolijte odvarem z hrušek, aby byla náplň vláčná. Případně přislaďte.

5

Těsto rozdělte na půl a vyválejte dva velké kulaté koláče o síle cca 5 mm. Přeneste je na vymazané plechy, okraje potřete vejcem a střed náplní. Posypte drobenkou a nechte ještě chvíli kynout.

6

Předehřejte troubu na 180 °C.

7

Pečte asi 20 minut. Horké koláče pokropte rozehřátým máslem s rumem.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč