Na Valašsku se pečou s různými náplněmi, ale hrušťáky neboli hruškové frgále patří k těm nejoblíbenějším. Tipy a triky na jejich přípravu jsme získali od organizátorů soutěže ‚Král valašských frgálů‘. A spolu s tím i recept, na ty nejlepší valašské frgály, které jsme kdy jedli.
Suroviny
Postup
Do mísy prosejte obě mouky se špetkou soli a do důlku v mouce nadrobte droždí. Přidejte cukr, trochu vlažného mléka a nechte vykynout.
Až kvásek vzejde, přimíchejte žloutky, citronovou kůru, zchladlé máslo a zbylé mléko. Důkladně vypracujte hladké nelepivé těsto, poprašte ho hladkou moukou a nechte asi hodinu kynout.
Mezitím připravte náplň. Zalijte hrušky vodou, přidejte koření a duste pod poklicí doměkka. Měkké hrušky slijte (vodu uschovejte), vyhoďte koření a hrušky umelte na masovém mlýnku.
Vmíchejte k nim povidla či zavařeninu, vanilkový cukr, perník, rum a, je-li třeba, dolijte odvarem z hrušek, aby byla náplň vláčná. Případně přislaďte.
Těsto rozdělte na půl a vyválejte dva velké kulaté koláče o síle cca 5 mm. Přeneste je na vymazané plechy, okraje potřete vejcem a střed náplní. Posypte drobenkou a nechte ještě chvíli kynout.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Pečte asi 20 minut. Horké koláče pokropte rozehřátým máslem s rumem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kynuté koláče (10 receptů )
- Slaďoučké hrušky(21 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )