Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Valašské hrušťáky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 34
Více než hodinu Snadné na 2 koláče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8212 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 1232 g
Tuky 275 g
Vláknina 245 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Valašsku se pečou s různými náplněmi, ale hrušťáky neboli hruškové frgále patří k těm nejoblíbenějším. Tipy a triky na jejich přípravu jsme získali od organizátorů soutěže ‚Král valašských frgálů‘. A spolu s tím i recept, na ty nejlepší valašské frgály, které jsme kdy jedli.

Suroviny

+ na poprášení
mouka pšeničná hrubá 50 g
droždí čerstvé 15 g
mléko 150 ml
vlažné
rozpuštěné + na plech
nastrouhaná
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
na potření, rozšlehané
rum 2 PL
tuzemák, na závěrečné pokapání koláče
Na náplň
sušené hrušky 400 g
opláchnuté
švestková povidla 4 PL
nebo rybízová zavařenina
perník 4 PL
strouhaý
skořice 1 svitek
rum 3 PL
tuzemák
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 60 g

Postup

1

Do mísy prosejte obě mouky se špetkou soli a do důlku v mouce nadrobte droždí. Přidejte cukr, trochu vlažného mléka a nechte vykynout.

2

Až kvásek vzejde, přimíchejte žloutky, citronovou kůru, zchladlé máslo a zbylé mléko. Důkladně vypracujte hladké nelepivé těsto, poprašte ho hladkou moukou a nechte asi hodinu kynout.

3

Mezitím připravte náplň. Zalijte hrušky vodou, přidejte koření a duste pod poklicí doměkka. Měkké hrušky slijte (vodu uschovejte), vyhoďte koření a hrušky umelte na masovém mlýnku.

4

Vmíchejte k nim povidla či zavařeninu, vanilkový cukr, perník, rum a, je-li třeba, dolijte odvarem z hrušek, aby byla náplň vláčná. Případně přislaďte.

5

Těsto rozdělte na půl a vyválejte dva velké kulaté koláče o síle cca 5 mm. Přeneste je na vymazané plechy, okraje potřete vejcem a střed náplní. Posypte drobenkou a nechte ještě chvíli kynout.

6

Předehřejte troubu na 180 °C.

7

Pečte asi 20 minut. Horké koláče pokropte rozehřátým máslem s rumem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...