Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Snadné na 2 koláče

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8212 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 1232 g
Tuky 275 g
Vláknina 245 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Valašsku se pečou s různými náplněmi, ale hrušťáky neboli hruškové frgále patří k těm nejoblíbenějším. Tipy a triky na jejich přípravu jsme získali od organizátorů soutěže Král valašských frgálů.

Suroviny

+ na poprášení
mouka pšeničná hrubá 50 g
droždí čerstvé 15 g
mléko 150 ml
vlažné
rozpuštěné + na plech
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
na potření, rozšlehané
rum 2 PL
na závěrečné pokapání koláče
Na náplň
sušené hrušky 400 g
švestková povidla 4 PL
nebo rybízová zavařenina
perník 4 PL
strouhaý
skořice 1 svitek
rum 3 PL
tuzemák
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 60 g

Postup

1

Do mísy prosejte obě mouky se špetkou soli a do důlku v mouce nadrobte droždí. Přidejte cukr, trochu vlažného mléka a nechte vykynout.

2

Až kvásek vzejde, přimíchejte žloutky, citronovou kůru, zchladlé máslo a zbylé mléko. Důkladně vypracujte hladké nelepivé těsto, poprašte ho hladkou moukou a nechte asi hodinu kynout.

3

Mezitím připravte náplň. Zalijte hrušky vodou, přidejte koření a duste pod poklicí doměkka. Měkké hrušky slijte (vodu uschovejte), vyhoďte koření a hrušky umelte na masovém mlýnku.

4

Vmíchejte k nim povidla či zavařeninu, vanilkový cukr, perník, rum a, je-li třeba, dolijte odvarem z hrušek, aby byla náplň vláčná. Případně přislaďte.

5

Těsto rozdělte na půl a vyválejte dva velké kulaté koláče o síle cca 5 mm. Přeneste je na vymazané plechy, okraje potřete vejcem a střed náplní. Posypte drobenkou a nechte ještě chvíli kynout.

6

Předehřejte troubu na 180 °C.

7

Pečte asi 20 minut. Horké koláče pokropte rozehřátým máslem s rumem.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč