0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krásná uvnitř i navenek: pomeranč

Krásná uvnitř i navenek: pomeranč
sdílet:
Pomeranče jsou k dostání po celý rok a málokdo je proto vnímá jako exotické ovoce. Vybírat si můžete z dvou set druhů, od světle žlutých po temně rudé. Čerstvé plody jsou skvělým zdrojem vitaminu C, a proto by rozhodně měly být součástí vaší lékárničky, až udeří chřipkové období. Pomeranče byste ale měli jíst i z mnoha dalších důvodů – obsahují pektiny, které podporují zažívání a snižují hladinu cholesterolu. Navíc dokážou vzpružit organismus, zlepšit výkonnost a soustředění.

V Čechách se pomeranče většinou konzumují syrové nebo ve formě marmelády, velmi oblíbený je i pomerančový džus. Zkuste si ale tuto vitaminovou bombu dopřát trošku jinak, třeba ve formě lahodného sorbetu.

Výtažky z pomeranče se často přidávají do krémů a pleťových masek – vitamin C totiž pomáhá vytvářet kolagen, který tvoří základ zdravé pokožky, není ale nadto připravit si léčivou kosmetiku doma. Pokud jste však alergičtí na citrusy, raději vyzkoušejte masku z jiné části našeho seriálu.

Maska proti vráskám: Dvě lžíce pomerančové šťávy smíchejte se dvěma lžícemi medu, rozetřete na tvář a nechte deset minut působit.

Maska pro mastnou pleť: Šťávu z jednoho pomeranče smíchejte se čtyřmi lžícemi tvarohu, a poté naneste na tvář. Nechte působit deset minut.

Maska pro unavenou pleť: Šťávu z jednoho pomeranče smíchejte s dvěma lžícemi tvarohu a jedním ušlehaným bílkem. Směs naneste na tvář a nechte patnáct minut působit.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit