0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládovo-pomerančová bomba Aljaška

Čokoládovo-pomerančová bomba Aljaška

Zatím nehodnoceno
Do hodiny 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5294 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 498 g
Tuky 290 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Pravda, tahle obměna klasického dezertu Aljaška si žádá trochu zručnosti – ale výsledkem je kousek pomerančového a čokoládového nebe!

Suroviny

Na piškot
vejce 2 ks
žloutek 2 ks
moučkový cukr 3 PL
tmavá čokoláda 100 g
více než 70 %, na kousky
máslo 100 g
+ trocha na vymazání plechu
mouka pšeničná hladká 50 g
Na zmrzlinová střed
vanilková zmrzlina 1 l
sušená pomerančová kůra
z 1 ks pomeranče
pomerančová marmeláda 5 PL
400 ml
pomerančový sorbet
Na polevu
bílek 4 ks
sůl špetka
moučkový cukr 230 g
1.  Nejdřív si připravte čokoládový piškot. Předehřejte troubu na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů; lehce vymastěte plech a vyložte ho pečicím papírem. Celá vejce, žloutky a moučkový cukr šlehejte v míse ručním elektrickým šlehačem osm až deset minut; získáte lehkou a nadýchanou směs. Mezitím za občasného zamíchání rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s máslem.

2.  Do vaječné pěny opatrně přimíchejte mouku. Zapracujte ji kovovou lžící, aby našlehaná vejce ,nespadla‘. Trochu směsi odeberte a spojte s rozpuštěnou čokoládou; pak vraťte do mísy a zlehka smíchejte. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte deset minut. Hotový piškot nechte vychladnout.

3.  Litrovou misku, která snese pobyt v mrazáku, vyložte potravinovou fólií. Z upečeného piškotu vyřízněte kolečko, které sedne na dno misky, stěny vyložte trojúhelníkovými kousky. Případné mezery vyplňte odřezky, ale nespotřebujte vše; piškot budete ještě potřebovat. Misku dejte do mrazáku.

4.  Zmrzlinu nechte půl hodiny povolit v ledničce a pak ji smíchejte s pomerančovou kůrou a zavařeninou. Přemístěte do misky vyložené piškotem. Uprostřed vytvořte důlek na sorbet – do zmrzliny zapusťte malou misku (o objemu asi 400 ml). Dejte alespoň na hodinu do mrazáku ztuhnout.

5.  Střed bomby vyplňte pomerančovým sorbetem, navrch dejte zbytek piškotu a vše zakryjte potravinářskou fólií. Vraťte misku do mrazáku a nechte ji tam nejméně osm hodin (klidně tam ale může zůstat i několik týdnů). Tu nejnáročnější práci už máte za sebou!

6.  Asi dvacet minut před tím, než chcete dezert podávat, předehřejte troubu na 230, horkovzdušnou na 210 stupňů. Připravte si velký talíř, který můžete dát do rozpálené trouby (lze ho nahradit otočným talířem z mikrovlnky nebo obyčejným pečicím plechem). Ve velké čisté míse ušlehejte do polotuha bílky se špetkou soli. Po malých dávkách přidávejte moučkový cukr a vytvořte tuhý, lesklý sníh. Zmraženou bombu vyklopte z misky na připravený talíř a odstraňte potravinovou fólii. Celý dezert potřete sněhem – musí být dokonale utěsněný. Spodkem lžíce nebo gumovou stěrkou vytvořte na povrchu vrásnění.

7.  Deset až patnáct minut pečte. Jakmile dezert zezlátne, přesuňte ho na stůl, a ihned podávejte s horkou čokoládovou polevou.

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit