Čokoládovo-pomerančová bomba Aljaška

Čokoládovo-pomerančová bomba Aljaška

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5294 kcal
Bílkoviny 148 g
Cukr 498 g
Tuky 290 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Pravda, tahle obměna klasického dezertu Aljaška si žádá trochu zručnosti – ale výsledkem je kousek pomerančového a čokoládového nebe!

Suroviny

Na piškot
vejce 2 ks
žloutek 2 ks
moučkový cukr 3 PL
tmavá čokoláda 100 g
více než 70 %, na kousky
máslo 100 g
+ trocha na vymazání plechu
mouka pšeničná hladká 50 g
Na zmrzlinová střed
vanilková zmrzlina 1 l
sušená pomerančová kůra
z 1 ks pomeranče
pomerančová marmeláda 5 PL
400 ml
pomerančový sorbet
Na polevu
bílek 4 ks
sůl špetka
moučkový cukr 230 g
1.  Nejdřív si připravte čokoládový piškot. Předehřejte troubu na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů; lehce vymastěte plech a vyložte ho pečicím papírem. Celá vejce, žloutky a moučkový cukr šlehejte v míse ručním elektrickým šlehačem osm až deset minut; získáte lehkou a nadýchanou směs. Mezitím za občasného zamíchání rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s máslem.

2.  Do vaječné pěny opatrně přimíchejte mouku. Zapracujte ji kovovou lžící, aby našlehaná vejce ,nespadla‘. Trochu směsi odeberte a spojte s rozpuštěnou čokoládou; pak vraťte do mísy a zlehka smíchejte. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Pečte deset minut. Hotový piškot nechte vychladnout.

3.  Litrovou misku, která snese pobyt v mrazáku, vyložte potravinovou fólií. Z upečeného piškotu vyřízněte kolečko, které sedne na dno misky, stěny vyložte trojúhelníkovými kousky. Případné mezery vyplňte odřezky, ale nespotřebujte vše; piškot budete ještě potřebovat. Misku dejte do mrazáku.

4.  Zmrzlinu nechte půl hodiny povolit v ledničce a pak ji smíchejte s pomerančovou kůrou a zavařeninou. Přemístěte do misky vyložené piškotem. Uprostřed vytvořte důlek na sorbet – do zmrzliny zapusťte malou misku (o objemu asi 400 ml). Dejte alespoň na hodinu do mrazáku ztuhnout.

5.  Střed bomby vyplňte pomerančovým sorbetem, navrch dejte zbytek piškotu a vše zakryjte potravinářskou fólií. Vraťte misku do mrazáku a nechte ji tam nejméně osm hodin (klidně tam ale může zůstat i několik týdnů). Tu nejnáročnější práci už máte za sebou!

6.  Asi dvacet minut před tím, než chcete dezert podávat, předehřejte troubu na 230, horkovzdušnou na 210 stupňů. Připravte si velký talíř, který můžete dát do rozpálené trouby (lze ho nahradit otočným talířem z mikrovlnky nebo obyčejným pečicím plechem). Ve velké čisté míse ušlehejte do polotuha bílky se špetkou soli. Po malých dávkách přidávejte moučkový cukr a vytvořte tuhý, lesklý sníh. Zmraženou bombu vyklopte z misky na připravený talíř a odstraňte potravinovou fólii. Celý dezert potřete sněhem – musí být dokonale utěsněný. Spodkem lžíce nebo gumovou stěrkou vytvořte na povrchu vrásnění.

7.  Deset až patnáct minut pečte. Jakmile dezert zezlátne, přesuňte ho na stůl, a ihned podávejte s horkou čokoládovou polevou.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit