0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lahodná krémová polévka z pečeného celeru

AD
krémová polévka z pečeného celeru
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Krémové polévky jsou velmi oblíbené, při jejich přípravě se meze nekladou. Připravovat je lze podle sezony – na jaře špenátovou nebo chřestovou, v létě cuketovou, na podzim jede klasika dýňová. Ale zkoušeli jste už krémovou polévku z celeru se sladkou paprikou? My jsme z ní doslova nadšení! Uvidíte, že dostane i vás a vaše strávníky ohromíte. 

Ingredience:

  • 1 středně velký celer
  • 1 rostlinná smetana Provamel (250 ml)
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 kostka kvalitního zeleninového bujonu (například Würzl)
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 brambory
  • 1 malý pórek
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžíce lahůdkového droždí na dochucení (nemusí být)
  • hrst petrželky a krutonky k podávání

Postup:

  1. Celer oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Smíchejte s polovinou oleje, paprikou a solí a dejte péct na 20 minut při 170 °C.
  2. Cibuli nakrájejte na kostky a nechte na oleji zesklovatět.
  3. Přidejte oloupané a nakrájené brambory, nakrájený pórek a zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Osolte a přidejte bujon. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  4. K zeleninovému základu přidejte upečený celer, krátce společně povařte a rozmixujte do hladkého krému.
  5. Přidejte smetanu a prohřejte. Můžete dochutit lahůdkovým droždím, dosolit, případně naředit.
  6. Podávejte s nasekanou petrželkou a krutonky. Místo krutonků můžete použít lehce opražená semínka dýně nebo slunečnice.

sojové mlékoAby krémová polévka byla opravdu krémová, přidávejte do ní smetanu. Skvěle se hodí sójová smetana v biokvalitě od Provamelu, která má spoustu výhod. Při vaření se s ní výborně pracuje, je nádherně krémová a poměrně hustá. Její chuť je neutrální, je univerzálně použitelná při přípravě sladkých i slaných pokrmů.

Můžete nejen přidat do polévky, ale také použít do zapékaných pokrmů, na přípravu kaší, zjemnění omáček. Nestane se, že by se vám srazila. Určitě také oceníte, že se nemusí skladovat v lednici, je fajn ji mít stále ve spíži. A má perfektní uzávěr, což se také hodí, pokud ji nespotřebujete najednou celou. Je bezlepková a neobsahuje žádný cholesterol.

Rostlinné alternativy smetany jsou stále oblíbenější. Při výběru alternativy smetany se vyplatí všímat si složení a původu surovin, ze kterých se vyrábí. Zejména u sójových produktů je nejlepší volba sáhnout po produktech v biokvalitě, kde máte jistotu, že surovina nebyla geneticky modifikována.

Zákaz GMO patří k hlavním principům ekologického zemědělství. Provamel na výrobu používá sójové boby jen od konkrétních pěstitelů, garantuje jim výkup plodin a také podporu v případě neúrody. Více o bio na countrylife.cz.

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit