Letos poprvé soutěž proběhne podle mezinárodních pravidel. První změnou je, že se bude na čas otevírat 30 ks ústřic (nikoli 20 ks). A druhou, že ústřice typu Fine de Claire, které se doposud u nás při této soutěži otevíraly, budou nahrazeny ústřicemi typu Belon. Ústřice Belon se používají jak na evropském, tak na světovém šampionátu.
V soutěži se může letos utkat maximálně 30 účastníků a za každou gastronomickou provozovnu mohou soutěžit maximálně 2 zástupci. Titul z loňského roku se bude snažit obhájit šéfkuchař Václav Frič, který se řadí k horkým favoritům na vítěze.
Mistrovství organizuje Pražský kulinářský institut. Hlavním rozhodčím soutěže je rodilý Ir a trojnásobný mistr světa v otevírání ústřic pan Vincent Graham, který pochází právě z Galway.
Mistrovství ČR v otevírání ústřic
Sledovat a fandit českým kuchařům v soutěži v otevírání ústřic můžete
v sobotu 27. března na Staroměstském náměstí v Praze. Výherce národního
kola mistrovství České republiky bude v září 2010 vyslán, aby
reprezentoval Českou republiku na světovém šampionátu v irském Galway.