Původně prosté jídlo španělské Valencie se časem stalo symbolem celé země. Kdysi si sedláci do rýže upravené na ohni dávali zeleninu a hlemýždě, dnes v ní najdete králičí i vepřové maso, artyčoky i jelita. Nejoblíbenější ale zůstává paella marinera - s mořskými plody.
Suroviny
Postup
V pánvi rozehřejte olej. Pak na něm zprudka opečte krevety; trvá to asi 3 minuty z každé strany. Poté je vyjměte a zabalte do alobalu – dojdou, a zároveň je udržíte teplé. Zajímavého efektu dosáhnete, když některé krevety opečete již vyloupané, některé ještě se schránkou.
Rajčata dejte do cedníku, spařte horkou vodou a špičkou ostrého nože oloupejte; pak je nakrájejte na kostičky. Do pánve (pro čtyři osoby vám bude stačit o průměru 34 centimetrů) vložte nakrájené kalamáry a přimíchejte rajčata. Krátce osmahněte a osolte.
Přidejte rýži, krátce ji osmahněte a pak vlijte vývar nebo vodu. Rýže by měla tekutinu nasáknout a zbytek by se měl odpařit. Vařte zhruba 20 až 30 minut a v polovině přidejte šafrán, který rýži obarví dožluta. Nejprve vařte na co nejvyšším plameni, pak ho postupně snižujte.
lávky povařte v zeleninovém vývaru, sceďte a pak i s krevetami položte nahoru na paellu. Pro slávky platí jednoduché pravidlo: pokud koupíte čerstvé, vařte jen ty zavřené, otevřené odstraňte. Vařením by se měly slávky otevřít, ty, které zůstanou zavřené, vyhoďte.
Tipy & triky
RÝŽE
Pokud neseženete japonskou rýži, použijte italskou arborio.
HRÁŠEK
Pro zpestření chuti i barvy přidejte 2–3 hrsti čerstvého hrášku.
PRAVÁ PÁNEV
Říká se jí paellera nebo jednoduše paella a je to pánev stvořená přímo a jen pro paellu. Originál španělskou – od firmy Valira – seženete přes internet na adrese www.nasekuchyne.cz. Pánev o průměru 34 cm (stačí pro čtyři osoby) stojí 720 Kč, velká o průměru 46 cm (nají se z ní zhruba šest až osm lidí) přijde na 1300 Kč.