Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paella s mořskými plody
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 42
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6469 kcal
Bílkoviny 476 g
Sacharidy 690 g
Tuky 187 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původně prosté jídlo španělské Valencie se časem stalo symbolem celé země. Kdysi si sedláci do rýže upravené na ohni dávali zeleninu a hlemýždě, dnes v ní najdete králičí i vepřové maso, artyčoky i jelita. Nejoblíbenější ale zůstává paella marinera - s mořskými plody.

Suroviny

olivový olej 150 ml
krevety tygří 8 ks
nevyloupané
krevety 8 ks
střední, nevyloupané
kalamáry 350 g
sůl
pepř
rýže 750 g
vývar 1 l
nebo voda
šafrán 1 g
slávky 250 g
vývar zeleninový 250 ml

Postup

1

V pánvi rozehřejte olej. Pak na něm zprudka opečte krevety; trvá to asi 3 minuty z každé strany. Poté je vyjměte a zabalte do alobalu – dojdou, a zároveň je udržíte teplé. Zajímavého efektu dosáhnete, když některé krevety opečete již vyloupané, některé ještě se schránkou.

opékání krevet

2

Rajčata dejte do cedníku, spařte horkou vodou a špičkou ostrého nože oloupejte; pak je nakrájejte na kostičky. Do pánve (pro čtyři osoby vám bude stačit o průměru 34 centimetrů) vložte nakrájené kalamáry a přimíchejte rajčata. Krátce osmahněte a osolte.

příprava zeleniny

3

Přidejte rýži, krátce ji osmahněte a pak vlijte vývar nebo vodu. Rýže by měla tekutinu nasáknout a zbytek by se měl odpařit. Vařte zhruba 20 až 30 minut a v polovině přidejte šafrán, který rýži obarví dožluta. Nejprve vařte na co nejvyšším plameni, pak ho postupně snižujte.

rýže a vývar

4

Slávky povařte v zeleninovém vývaru, sceďte a pak i s krevetami položte nahoru na paellu. Pro slávky platí jednoduché pravidlo: pokud koupíte čerstvé, vařte jen ty zavřené, otevřené odstraňte. Vařením by se měly slávky otevřít. Ty, které zůstanou zavřené, vyhoďte.

slávky

Tipy & triky

RÝŽE
Pokud neseženete japonskou rýži, použijte italskou arborio.

HRÁŠEK
Pro zpestření chuti i barvy přidejte 2–3 hrsti čerstvého hrášku.

PRAVÁ PÁNEV
Říká se jí paellera nebo jednoduše paella a je to pánev stvořená přímo a jen pro paellu. Originál španělskou – od firmy Valira – seženete přes internet na adrese www.nasekuchyne.cz. Pánev o průměru 34 cm (stačí pro čtyři osoby) stojí 720 Kč, velká o průměru 46 cm (nají se z ní zhruba šest až osm lidí) přijde na 1300 Kč.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...