Paella s mořskými plody

Paella s mořskými plody

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6469 kcal
Bílkoviny 476 g
Cukr 690 g
Tuky 187 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Původně prosté jídlo španělské Valencie se časem stalo symbolem celé země. Kdysi si sedláci do rýže upravené na ohni dávali zeleninu a hlemýždě, dnes v ní najdete králičí i vepřové maso, artyčoky i jelita. Nejoblíbenější ale zůstává paella marinera - s mořskými plody.

Suroviny

olivový olej 150 ml
krevety tygří 8 ks
nevyloupané
krevety 8 ks
střední velikosti, nevyloupané
kalamáry 350 g
rajčata 3 ks
hodně zralá, větší
sůl
pepř
případně
rýže 750 g
vývar 1 l
lze nahradit vodou
šafrán 1 g
slávky 250 g
vývar zeleninový 250 ml


1 OPÉKEJTE

V pánvi rozehřejte olej. Pak na něm zprudka opečte krevety; trvá to asi 3 minuty z každé strany. Poté je vyjměte a zabalte do alobalu – dojdou, a zároveň je udržíte teplé. Zajímavého efektu dosáhnete, když některé krevety opečete již vyloupané, některé ještě se schránkou.



2 PŘIDÁVEJTE
Rajčata dejte do cedníku, spařte horkou vodou a špičkou ostrého nože oloupejte; pak je nakrájejte na kostičky. Do pánve (pro čtyři osoby vám bude stačit o průměru 34 centimetrů) vložte nakrájené kalamáry a přimíchejte rajčata. Krátce osmahněte a osolte.



3 RÝŽUJTE
Přidejte rýži, krátce ji osmahněte a pak vlijte vývar nebo vodu. Rýže by měla tekutinu nasáknout a zbytek by se měl odpařit. Vařte zhruba 20 až 30 minut a v polovině přidejte šafrán, který rýži obarví dožluta. Nejprve vařte na co nejvyšším plameni, pak ho postupně snižujte.



4 UVAŘTE SLÁVKY
Slávky povařte v zeleninovém vývaru, sceďte a pak i s krevetami položte nahoru na paellu. Pro slávky platí jednoduché pravidlo: pokud koupíte čerstvé, vařte jen ty zavřené, otevřené odstraňte. Vařením by se měly slávky otevřít, ty, které zůstanou zavřené, vyhoďte.

Tipy & triky

RÝŽE
Pokud neseženete japonskou rýži, použijte italskou arborio.

HRÁŠEK
Pro zpestření chuti i barvy přidejte 2–3 hrsti čerstvého hrášku.

PRAVÁ PÁNEV
Říká se jí paellera nebo jednoduše paella a je to pánev stvořená přímo a jen pro paellu. Originál španělskou – od firmy Valira – seženete přes internet na adrese www.nasekuchyne.cz. Pánev o průměru 34 cm (stačí pro čtyři osoby) stojí 720 Kč, velká o průměru 46 cm (nají se z ní zhruba šest až osm lidí) přijde na 1300 Kč.

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit