0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mnichov prohrál klobásový spor

Klobásy
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Tradiční bílé mnichovské klobásky si podle rozhodnutí soudu může vyrábět kdekdo. Přirozeně za předpokladu, že dodrží předepsanou kvalitu odpovídající právním předpisům. Patentní soud se sídlem právě v Mnichově totiž odmítl klobásce přiznat výsadní postavení. Podle verdiktu může každá obec nejen v Bavorsku, ale v celém Německu, a dokonce i v zahraničí, nadále vyrábět či nabízet své bílé klobásy, a klidně je vydávat za mnichovské. 

Návrh na patentování klobásek podalo v roce 2004 u Německého úřadu pro patenty a obchodní značky sdružení pro původní mnichovskou bílou klobásu. Mnichovští řezníci a provozovatelé restaurací chtěli, aby EU „mnichovské bílé klobásy“ uznala jako geografickou zvláštnost, vzala pod ochranu příslušný recept a výrobu omezila na Mnichov. Stejně jako tomu bylo v případě norimberských rožněných klobásek. „Nesmíme přece připustit, aby byly bílé klobásy vyráběny v Polsku nebo Česku, a pak se u nás prodávaly jako mnichovské bílé klobásy,“ varovala už v prosinci Evi Brandlová, šéfka řeznického řetězce Vinzenzmurr.

V první úřední instanci ještě sdružení pro původní mnichovskou bílou klobásu uspělo. To však vyburcovalo mimomnichovskou konkurenci, která dala věc k soudu. Ten nakonec celou žádost zamítl, a povolil tak výrobu bílých klobásek nejen v Bavorsku, ale v celém Německu, a dokonce i v zahraničí. „Byl bych si myslel, že snad budeme mít stejný úspěch jako Norimberští se svými rožněnými klobásami,“ řekl deníku Süddeutsche Zeitung Ludwig Wallner, výrobce bílé klobásy ověnčené mnoha cenami.

Mnichovské bílé klobásky jsou z Francie
Soud argumentoval tím, že jemně rozemleté kořeněné telecí maso se vtlačuje už desítky let do střívek nejen v Mnichově, ale téměř ve všech koutech Bavorska. „Výrazná většina mnichovských bílých klobás v předepsané kvalitě odpovídající právním předpisům o potravinách pochází co do množství z jiných regionů Bavorska, a nikoli z Mnichova,“ konstatoval soud. Původ mnichovských klobásek je navíc nejasný. Mnichované věří, že první světlá klobása spatřila světlo světa v hospodě jménem Zum Ewigen Licht, tedy U věčného světla, kde je prý nadšeným hostům připravil hostinský Moser Sepp 22. února 1857.

Podobných legend se ale traduje řada, některé už od pozdního středověku, a zdaleka ne všechny se odehrály v Mnichově. Nemluvě o tom, že podobná pochoutka z odkrveného vepřového masa, boudin blanc, si podle znalců našla své místo ve francouzské kuchyni už ve 14. století.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit