Nedokážete si bez kávy představit den? Vítejte v klubu! Vyberte si ale takovou kávu, aby vaše tělo i mysl ideálně nastartovala. Podle některých studií je nejlepší dát si první kávu mezi 9 až 11 dopoledne, bezprostředně po probuzení tělo samo od sebe produkuje hormon kortizol, který tělo burcuje přirozenou cestou a kofein je v tu chvíli zbytečný.
Kávové zvyklosti
Zatímco v jižních státech Evropy všichni začínají den s espressem s velmi koncentrovanou chutí, kterou vypijí v malé dávce v miniaturním šálku, v severních zemích ocení lidé spíše jemnější chuť kávy. Češi mají nejraději zlatý střed - chuť kávy nesmí být příliš ostrá, ale ani nevýrazná a vychutnávají si ji v šálcích nejraději o objemu 150 ml.
Arabica a Robusta
Abyste si mohli vybrat konkrétní kávu přesně podle svých chutí, je nutné pochopit základy pražení i kombinaci kávových zrn. Čím silnější a delší pražení do tmava, tím silnější aroma. Dost často bývá hlavní poměr zrn ve směsích z kávy Arabica, kávomilci si oblíbili její jemnost a výrazné aroma, zatímco Robusta je především silný kofeinový stimulant.
Nejlepší stimulant od Nespresso
Skvělou volbou pro první kávu dne je novinka od značky Nespresso. Envivo Lungo je silně pražená káva, která je směsí výrazné indické Arabicy a mexické Robusty, jejíž chuťové tóny a výrazná vůně připomínají aromatické dřeviny a perník. Díky své výraznosti, která není příliš ostrá, ale spíš karamelová, je Envivo Lungo ideální volbou i pro ty, kteří hledají alternativu k oblíbené tuzemské turecké kávě, ale i pro ty, kteří si svůj šálek kávy nejraději dopřávají s mlékem. Envivo si i v kombinaci s mlékem zachovává charakteristickou intenzivní chuť a rozvine se u něj navíc bohaté máslové aroma.
Kávu Envivo zkuste zpárovat s jídlem, a vychutnejte si ji třeba s ořechovým koláčem. Právě ořechy dokáží podtrhnout kávové aroma ještě o stupeň výš. Jde o kávu, která obsahuje velké množství kofeinu - 100 mg na porci, takže umí perfektně nakopnout. Potěšení z dopolední kávy tak bude mít dlouhotrvající efekt.