0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Od masopustu k půstu

Od masopustu k půstu
sdílet:
Od 6. ledna do Velikonoc – to je období masopustu a po něm následujícího půstu. Nepropásněte karneval a zjistěte, ve který den si co dát, abyste poctili tradice.

Masopust


Masopust je zhruba dvouměsíční období od Tří králů do Popeleční středy, kdy je dovoleno si pořádně užívat a hodovat. Pořádají se hostiny, tancovačky a mnoho lidí se těší především na zabijačky. Vrcholem masopustu je masopustní úterý neboli karneval. Samotné slovo karneval je odvozeno od slova carnival, což v překladu znamená maso (caro) a nabytí síly (valere). Je tedy jasné, že v tento den je doslova nutnost dobře a hodně se najíst. Masopustní úterý se v různých koutech republiky nazývá také jako šibřinky, fašank nebo ostatky. Do konce masopustu máte ještě téměř dva týdny, tak nabírejte síly třeba s naší úžasnou vepřovou pečení v mléce nebo s vepřovou roládou se dvěma druhy pepře. Nebo ochutnejte celé tradiční masopustní menu.

Postní období


Po karnevalu, v den Popeleční středy, je k snídani ještě dovoleno konzumovat mastné rohlíky a ti, kterým karneval nestačil, si mohou dopřát i kořalku. Ale k obědu už je maso zakázáno a alkohol taktéž. Vaří se čočka, vejce, krupice a je dovolen i sýr. Takovým obědem začíná postní období, které trvá čtyřicet dní a označuje se také jako příprava na Velikonoce. Půst je doslova odmítání příjmu potravy, ale v našich středoevropských podmínkách to znamená jídlo si po masopustním hodování pouze odmastit a odlehčit, ne se ho úplně vzdát. A ještě v jednom směru jsme si to usnadnili; postní čtyřicetidenní období se počítá od pondělí do soboty a netýká se nedělí, takže alespoň jednou v týdnu zhřešit můžete.

Připravila Lucie Perlíková
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit