Od masopustu k půstu

sdílet:
Od 6. ledna do Velikonoc – to je období masopustu a po něm následujícího půstu. Nepropásněte karneval a zjistěte, ve který den si co dát, abyste poctili tradice.

Masopust


Masopust je zhruba dvouměsíční období od Tří králů do Popeleční středy, kdy je dovoleno si pořádně užívat a hodovat. Pořádají se hostiny, tancovačky a mnoho lidí se těší především na zabijačky. Vrcholem masopustu je masopustní úterý neboli karneval. Samotné slovo karneval je odvozeno od slova carnival, což v překladu znamená maso (caro) a nabytí síly (valere). Je tedy jasné, že v tento den je doslova nutnost dobře a hodně se najíst. Masopustní úterý se v různých koutech republiky nazývá také jako šibřinky, fašank nebo ostatky. Do konce masopustu máte ještě téměř dva týdny, tak nabírejte síly třeba s naší úžasnou vepřovou pečení v mléce nebo s vepřovou roládou se dvěma druhy pepře. Nebo ochutnejte celé tradiční masopustní menu.

Postní období


Po karnevalu, v den Popeleční středy, je k snídani ještě dovoleno konzumovat mastné rohlíky a ti, kterým karneval nestačil, si mohou dopřát i kořalku. Ale k obědu už je maso zakázáno a alkohol taktéž. Vaří se čočka, vejce, krupice a je dovolen i sýr. Takovým obědem začíná postní období, které trvá čtyřicet dní a označuje se také jako příprava na Velikonoce. Půst je doslova odmítání příjmu potravy, ale v našich středoevropských podmínkách to znamená jídlo si po masopustním hodování pouze odmastit a odlehčit, ne se ho úplně vzdát. A ještě v jednom směru jsme si to usnadnili; postní čtyřicetidenní období se počítá od pondělí do soboty a netýká se nedělí, takže alespoň jednou v týdnu zhřešit můžete.

Připravila Lucie Perlíková
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit