0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Přehlídka ukáže rozmanitost cideru

Přehlídka ukáže rozmanitost cideru
sdílet:
To, že je cider nápoj, která u nás nemá zázemí a tradici, už pár let neplatí. Domácí ciderová scéna je stále bohatší a nejlepším důkazem je 9. přehlídka českých ciderů, která se letos koná ve středu 20. března v pražské MeetFactory. Největší ciderová akce u nás představí více než třicet výrobců tohoto osvěžujícího jablečného nápoje a jejich aktuální produkci.

Přehlídka je výjimečná i tím, že už od počátku dává kromě profesionálů prostor rovněž amatérským výrobcům, tedy takovým, kteří dělají třeba jen několik desítek litrů. „Každý rok se nám hlásí lidé, kteří znějí tak trochu nesměle. Dělají třeba dvě stě litrů pro svou rodinu a kamarády a chtějí svůj cider srovnat s profíky s produkcí třeba několik desítek tisíc litrů ročně. A často zjistí, že ten jejich je v lecčem lepší,“  říká pořadatel přehlídky Ondra Kopička. „Akce navíc na amatérech vyrostla, protože když jsem dělal před devíti lety první ročník, žádní profíci tu ještě nebyli,” dodává organizátor. 

Každoročně se z amatérské sekce někdo přehoupne do profesionálů a rozhodne se, že výrobě cideru začne věnovat naplno. Díky tomu máme suverénně nejpestřejší ciderovou scénu ze všech postkomunistických zemí s téměř dvaceti profesionálními výrobci. Podle Kopičky to byl mimo jiné signál pro nástup pivovarských kolosů do tohoto segmentu. Jejich cider, který často bývá vyráběn z koncentrátů, je uměle dobarvován a dochucován, ale na přehlídce nenajdete. Namísto toho jsou tu výrobci, kteří začínají s opravdovými jablky a končí se svěžím a kyselkavým, mírně alkoholickým nápojem. 

Možná největším letošním tahákem bude jihočeský cider Utopia, který se za necelý rok dokázal vyšvihnout mezi potravinářské firmy, o kterých se hodně mluví. Jejich cider se totiž velice rychle dostal do prestižních restaurací, včetně michelinské La Degustation. Utopia navíc bourá zažité představy o cideru jako o jednoduchém a laciném perlivém nápoji - tenhle zrovna neperlí a díky unikátní technologii vzniká naprosto bez síry a jiných konzervantů, navíc kompletně zraje v dubových sudech. „Utopia způsobila takový menší poprask, protože cider se ve vyšší gastronomii dlouho považoval za něco podřadnějšího,“  říká Kopička, ale dodává, že předsudky teď rychle berou za své. 

Samotná přehlídka začíná od osmi hodin večer, ale už v pět odpoledne se zde sejde odborná veřejnost na přednášky z oboru. Ty letošní se týkají řezu jabloní, biochemie kvašení, výroby francouzského typu cideru nebo výsadby nového ciderového sadu. „Přednášky jsou samozřejmě otevřené veřejnosti a vyhledávají je zejména ti, kdo už doma něco kvasí, ale chtějí o tématu vědět víc,“ vysvětluje pořadatel. Samotná ochutnávka je pak volná, tedy po zaplacení vstupného si můžete nechat volně nalévat. Vstupenky na přehlídku ciderů najdete na GoOut.

 
,>
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit