Tip na výlet: Karlovský gastrofestival

Tip na výlet: Karlovský gastrofestival
sdílet:
Svátek všech gurmánů a milovníků valašské kuchyně

Již počtvrté se v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích koná Karlovský gastrofestival. Od 5. do 7. října 2012 mohou návštěvníci zajít do místních restaurací a hospod a ochutnat valašské speciality, mezi které patří proslulá kyselice, halušky, frgály nebo slivovice.

Hlavním bodem celého festivalu je vyhlášená Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem. Návštěvníci mohou ochutnat krajové speciality a produkty. Vstup na celou Gastro tour je zdarma. Za nabízené speciality se platí festivalovým platidlem – valašským gastrošem (1 gastroš = 25 Kč), který získáte v místních směnárnách.

Každý ročník festivalu se zaměřuje nejen na valašské speciality, ale i na jednu z kuchyní evropských zemí. Letos je to kuchyně maďarská, kterou spolu s čabajkou, uherákem a vyhlášenými maďarskými víny přiveze Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař vyhlášené budapešťské restaurace Costes. Pro účastníky festivalu připraví jídla, která nejraději vaří ve svém domovském podniku.

Tip redakce:


Milovníky sladkého potěší každoroční Soutěž frgálů, která se letos koná už po jedenácté. Zápolení o nejlepší valašskou pizzu, jak se někdy frgálu s nadsázkou říká, patří k nejoblíbenějším doprovodným akcím. Zúčastnit se může každý, kdo přinese vlastnoručně upečený frgál nejpozději hodinu před začátkem celé soutěže. Nejlepší valašský koláč si nenechte ujít v neděli 7. října od 11 do 14 hodin v hotelu Spa Lanterna. Více na www.valachy.cz/karlovsky-gastrofestival

Připravila Irena Vaňková
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit