0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tip na výlet: Karlovský gastrofestival

Tip na výlet: Karlovský gastrofestival
sdílet:
Svátek všech gurmánů a milovníků valašské kuchyně

Již počtvrté se v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích koná Karlovský gastrofestival. Od 5. do 7. října 2012 mohou návštěvníci zajít do místních restaurací a hospod a ochutnat valašské speciality, mezi které patří proslulá kyselice, halušky, frgály nebo slivovice.

Hlavním bodem celého festivalu je vyhlášená Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem. Návštěvníci mohou ochutnat krajové speciality a produkty. Vstup na celou Gastro tour je zdarma. Za nabízené speciality se platí festivalovým platidlem – valašským gastrošem (1 gastroš = 25 Kč), který získáte v místních směnárnách.

Každý ročník festivalu se zaměřuje nejen na valašské speciality, ale i na jednu z kuchyní evropských zemí. Letos je to kuchyně maďarská, kterou spolu s čabajkou, uherákem a vyhlášenými maďarskými víny přiveze Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař vyhlášené budapešťské restaurace Costes. Pro účastníky festivalu připraví jídla, která nejraději vaří ve svém domovském podniku.

Tip redakce:


Milovníky sladkého potěší každoroční Soutěž frgálů, která se letos koná už po jedenácté. Zápolení o nejlepší valašskou pizzu, jak se někdy frgálu s nadsázkou říká, patří k nejoblíbenějším doprovodným akcím. Zúčastnit se může každý, kdo přinese vlastnoručně upečený frgál nejpozději hodinu před začátkem celé soutěže. Nejlepší valašský koláč si nenechte ujít v neděli 7. října od 11 do 14 hodin v hotelu Spa Lanterna. Více na www.valachy.cz/karlovsky-gastrofestival

Připravila Irena Vaňková
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit