Již počtvrté se v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích koná Karlovský gastrofestival. Od 5. do 7. října 2012 mohou návštěvníci zajít do místních restaurací a hospod a ochutnat valašské speciality, mezi které patří proslulá kyselice, halušky, frgály nebo slivovice.
Hlavním bodem celého festivalu je vyhlášená Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem. Návštěvníci mohou ochutnat krajové speciality a produkty. Vstup na celou Gastro tour je zdarma. Za nabízené speciality se platí festivalovým platidlem – valašským gastrošem (1 gastroš = 25 Kč), který získáte v místních směnárnách.
Každý ročník festivalu se zaměřuje nejen na valašské speciality, ale i na jednu z kuchyní evropských zemí. Letos je to kuchyně maďarská, kterou spolu s čabajkou, uherákem a vyhlášenými maďarskými víny přiveze Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař vyhlášené budapešťské restaurace Costes. Pro účastníky festivalu připraví jídla, která nejraději vaří ve svém domovském podniku.
Tip redakce:
Milovníky sladkého potěší každoroční Soutěž frgálů, která se letos koná už po jedenácté. Zápolení o nejlepší valašskou pizzu, jak se někdy frgálu s nadsázkou říká, patří k nejoblíbenějším doprovodným akcím. Zúčastnit se může každý, kdo přinese vlastnoručně upečený frgál nejpozději hodinu před začátkem celé soutěže. Nejlepší valašský koláč si nenechte ujít v neděli 7. října od 11 do 14 hodin v hotelu Spa Lanterna. Více na www.valachy.cz/karlovsky-gastrofestival