Pokud patříte mezi milovníky dobrého jídla, rozhodně by vám neměly ujít tipy na zajímavé akce nadcházejícího víkendu.
Jedlé kvítí a býlí
Květiny na talíři? Ano! Jak s nimi pracovat v kuchyni se dozvíte od kulinární koučky a autorky Květinové kuchařky Jany Vlkové na jejím semináři v hotelu a restauraci Nebespán v Kašperských Horách na Šumavě. Workshop se koná 12. až 14. května 2017.
Mimo jiné se návštěvníci dozví, jak a jaké sbírat rostliny, divoké byliny, ale i nenápadné kvítí, kterého by si jinak nevšimli. Připravena je přednáška s tématy: Jedlé kytky, dále také přímo na místě sběr býlí a s tím související výklad, kulinářský workshop, pětichodové menu s jedlým kvítím a další zábavné události.
Účastníci kurzu budou mít možnost ochutnat domácí sladkosti od cukrářky Jany Ferenčíkové, speciality francouzské i šumavské kuchyně šéfkuchaře Françoise Thuille. Vše dokreslí úchvatná horská příroda a výhled na majestátný hrad Kašperk. Více informací o ceně a programu víkendového workshopu najdete ZDE.
Cukrářské slavnosti
Milovníky všeho sladkého o víkendu určitě bude lákat třetí ročník Cukrářských slavností, který se koná v sobotu 13. května v Národním zemědělském muzeu. Kromě mlsání a nakupování můžete navštívit řadu dílniček či workshopů a sami si můžete vyzkoušet cukrářské řemeslo.
Cukrařinu na nejvyšší úrovni odprezentuje Národní tým cukrářů a kuchařů, mnoho sladkých workshopů a seminářů, ale také zábavný doprovodný program a prodej cukrářských specialit. Více informací najdete ZDE.
River food festival
Na Pražské Smíchovské náplavce najdete o víkendu 12. do 14. května 2017 Riverfood festival - třídenní food festival na vodě. Návštěvníci se mohou těšit na restaurace na vodě, tropický ostrov, noční market, jazzový koncert, výstavu obrazů, cooking show a mnoho dalších atrakcí. Na River food festivalu bude možné zakoupit si kuchařky z edice Apetit s akční 30 % slevou! Apetit stánek najdete pod číslem 51. Více informací najdete ZDE.
Světový den pro fair trade a happening Férová snídaně
Světový den pro fair trade (World fair trade day) se ve světě slaví od roku 2002, a to vždy druhou květnovou sobotu. Tento den není jen oslavou spravedlivějšího způsobu obchodování, je také výzvou po odpovědné a udržitelné spotřebě obecně. Nejvýznamnější akcí na oslavu fair trade v České republice je již několik let happening Férová snídaně, který pořádá společnost NaZemi. Letos připadá happening na sobotu 13. května.
Jde o jedinečný koncept, který probíhá pouze v České republice. Ve stejný čas se na více než 160 místech sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele a pěstitelky, jejichž plodiny se dostávají na náš stůl. Letošní ročník Férové snídaně NaZemi je zaměřen na fairtradové banány, které jsou pro české spotřebitele obtížně dostupné. Účastníci snídaně budou moci podepsat petici adresovanou zástupcům českých supermarketů, aby zařadili do nabídky více fairtradových produktů. Více informací o Férové snídani najdete ZDE.