Dort Princezna s kytičkami

Dort Princezna s kytičkami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (24)
Do hodiny Snadné na 6-8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5918 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 696 g
Tuky 338 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Měkký piškot, osvěžující ovoce, nadýchaná šlehačka a marcipán. Takhle málo stačí, abyste získali k zbláznění dobrý dort! Díky detailnímu návodu od šéfcukrářky Kateřiny Člaňkové zvládnete princeznu udělat sami doma.

Suroviny

dortový korpus 1 ks
smetana ke šlehání 1 l
vyšlehaná dotuha se ztužovačem šlehačky a vanilkovým cukrem
4
ztužovač šlehačky à 10 g, my jsme použili Smetana fix Dr. Oetker
vanilkový cukr 1
1
mandarinky ve sladkém nálevu 312 g, slité a okapané
marmeláda 4 PL
ostřejší a výrazná, na potření korpusu
Na potažení dortu
fondán (potahová hmota) 500 g
lze nahradit marcipánem
zelená gelová potravinářská barva

Postup

1

Korpus & potahování

Dortový korpus můžete koupit hotový anebo ho upečte sami. Oddělte 4 žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s 1 lžičkou nastrouhané citronové kůry. Pak postupně přilévejte 40 g rostlinného oleje. Bílky vyšlehejte zvlášť se 120 g krupicového cukru a špetkou soli na pevný sníh.

Do bílků vlijte žloutky s olejem a vše spojte se 140 g polohrubé mouky. Těstem naplňte dortovou formu o průměru 23 cm, uhlaďte povrch a pečte 20–30 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a pak korpus vyjměte z formy.

2

Cukrářská hmota K2 je z cukru, má bílou barvu, amarettovou či mandlovou chuť a dobře se s ní pracuje. Koupíte ji v prodejnách s cukrářskými potřebami.

3

Gelové potravinářské barvy se neředí, hmotu obarví rovnoměrně a barvy stačí velmi málo. „Barvy jsou syté, přidávejte je postupně,“ radí Kateřina Člaňková. Koupíte je v prodejnách pro cukráře.

4

Vykrajovátka kytiček z umělé hmoty s vytlačováním mívají i u asijských prodejců v sadě 3 ks za 60 Kč. Dražší kovové vypichovače s vytlačovačem prodávají v cukrářských potřebách.

5

PLNĚNÍ DORTU a barvení marcipánu

NEJDŘÍV SI PŘIPRAVTE KORPUS
Korpus rozkrojte vodorovně na poloviny. Přidržujte ho shora dlaní a zároveň korpusem otáčejte a prořezávejte ho paletovým nožem.

6

Spodní plát potřete částí marmelády a trochou šlehačky. Rozložte na něj mandarinky a opět rovnoměrně potřete šlehačkou.

7

Potřený plát přiklopte druhým plátem. (Chcete-li mít nižší podklad, vrchní plát již nepokládejte.)

8

Vrchní stranu dortu potřete džemem, aby se zatáhly póry těsta, a na dort navršte všechnu zbývající šlehačku.

9

PAK UHLAĎTE ŠLEHAČKU…

  • Šlehačkovou náplň roztírejte paletovým nožem do tvaru kopule tak, aby byla co nejpravidelnější. Nezapomeňte potřít i boky dortu.
  • Uhlaďte náplň pruhem papíru na pečení. Držte ho za konce a naplocho táhněte po povrchu směrem k sobě. Uložte v chladu.


10

…A OBARVĚTE CUKRÁŘSKOU HMOTU

  • Kousek hmoty oddělte na ozdoby. Zbylou hmotu prohněťte a naneste na ni štětcem jen nepatrné množství barvy (viz Korpus & potahování).
  • Barvu zapracujte do hmoty. Na vále poprášeném moučkovým cukrem ji hněťte, až má jednolitou barvu a požadovaný odstín.


11

POTAHOVÁNÍ DORTU a jeho zdobení

Pokud jste hmotu barvili předem a je ztuhlá, znovu ji prohněťte. Vál i hmotu poprašte moučkovým cukrem a vyválejte z ní kulatý, rovnoměrný plát  o síle 2–3 mm a tak velký, aby překryl celý dort i s rezervou. Během válení hmotu podsypávejte moučkovým cukrem.

12

Plát podeberte naplocho oběma rukama a přeneste na připravený dort. Dlaněmi uhlaďte potažený dort odshora dolů, aby byl povrch úplně hladký a bez varhánků. „Pracujte rychle, na vychlazeném dortu a v chladu hmota tuhne a nejde pak dobře uhladit,“ radí šéfcukrářka.

13

Odkrojte přečnívající okraje těsně podél spodní hrany dortu. Pokud se vám nezdaří úplně rovný řez, nevadí, spodek dortu zakryje ozdobný lem ze zbylé hmoty. Z odřezků proto odstraňte všechny kousky, na kterých ulpěla šlehačka.

14

Čisté odřezky znovu spojte a rozdělte na dva stejné kusy. Ty vyválejte na dva rovnoměrně silné a dlouhé hady. Položte je vedle sebe a od středu je spleťte k jednomu a pak i druhému konci jako cop. Stočeného hada pak obtočte kolem spodní hrany dortu a konce podle potřeby zkraťte a přitiskněte k sobě.

15

Prohněťte doměkka bílou odloženou hmotu na vále poprášeném moučkovým cukrem. Vyválejte z ní plát silný 2–3 mm a vykrajovátky postupně vypichujte libovolné tvary na zdobení dortu. Použijte speciální cukrářská vykrajovátka z plastu či kovu (viz Korpus & potahování) nebo nejrůznější formičky na cukroví.

16

Každou ozdobu potřete ze spodní strany lehce vodou a ihned jemně přitiskněte na potažený dort. Ozdobami zakryjte hlavně všechny případné nerovnosti i spoj ozdobného lemu. Dort nechte půl hodiny v chladu ztuhnout a snězte ho nejlépe během 24 hodin, marcipán pak začne vlhnout.

Komentáře

Kamila Bímová

Kde je prosím ten detailní postup od paní autorky. V minulosti jsem dělala korpus dle návodu, ale dnes tady nic není. Věty končí v polovině....

Tomáš Frost

Dort byl vynikající. Marcipán se sice u šlehačkové vrstvy trochu roztekl, zvenku však nic poznat nebylo. Doporučuji spíše používat pravý marcipán s větším podílem mandlí, než potahovou hmotu, protože nemá takovou tendenci se roztékat.

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit