Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort Princezna

Roztomilé dortíky plné krému a šlehačky milovaly švédské princezny a vy budete taky. Jsou totiž neodolatelné! Recept z kuchařky, kterou vydala vychovatelka dcer krále Karla Oskara Švédského, nám prozradila Kristina Hrubá.

Vydání: 2015/3
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 4 dortíky
Doba přípravy: Do 20 minut
+ dokončení
PT20M
Pečení 0:20
Dort

Ingredience

    • 4 vejce
    • 160 g krystalového cukru
    • 80 g hladké mouky
    • 80 g bramborového škrobu
    • 2 lžičky prášku do pečiva 

    NA KRÉM

    • 150 ml mléka
    • 150 ml smetany ke šlehání 
    • 2 žloutky
    • 1 lžíce krystalového cukru
    • 1 lžíce bramborového škrobu (solamylu)
    • 5 plátků želatiny

    NA NÁPLŇ

    • 4–6 lžic jahodové marmelády
    • 600 ml smetany ke šlehání (min. 33%), ušlehané dotuha

    NA DOKONČENÍ

    • 400 g marcipánu
    • zelená a červená potravinářská barva

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 175°C. Vyšlehejte vejce s cukrem do světlounké pěny, trvá to asi 5 minut, a pak ručně po částech opatrně zašlehejte všechny ostatní ingredience. Čím opatrněji budete míchat, tím vyšší korpus bude. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem o rozměru zhruba 30 x 40 cm a pečte ho 15–20 minut. Hotový piškot sejměte z plechu a nechte vychladnout, poté z něj sloupněte papír a vykrájejte 12 koleček o průměru 10 cm.

2 Na krém smíchejte v hrnci mléko, smetanu, žloutky, cukr a bramborový škrob. Zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezhoustne a neobjeví se první bublina. Potom odstavte. Plátky želatiny namočte do studené vody, nechte nabobtnat, pak z nich vymačkejte vodu a vložte je do hrnce s krémem. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Vložte hrnec do nádoby se  studenou vodou, aby se dříve ochladil, občas zamíchejte.

3 Vykrojená kolečka piškotu rozdělte na 4 hromádky po třech kusech. Z každé vždy jedno kolečko potřete marmeládou. Druhé kolečko potřete tenkou, zhruba 0,5cm silnou vrstvou šlehačky a přiklopte na kolečko s marmeládou šlehačkou dolů. Nyní naneste vrstvu krému, přiklopte posledním kolečkem a na něm vytvořte ze šlehačky pořádnou půlkulatou čepici. Dejte do lednice vychladit a ztuhnout.

4 Malý kousek marcipánu obarvěte narůžovo. Zbytek obarvěte nazeleno (s barvou pracujte opatrně a zapracovávejte ji po částech). Z marcipánu odkrojte zhruba čtvrtinu, rozválejte ji mezi dvěma archy pečicího papíru na plát tenký asi 1–2mm a potáhněte jím jeden z dortíků, uhlaďte a odkrojte přečnívající okraje. Stejně potáhněte i zbylé dortíky (marcipán odkrojte, zapracujte zpět, pokud na něm neulpěl krém nebo drobky z piškotu). Z růžového marcipánu vytvořte 4 růžičky, ty přilepte trochou vody vždy na vrchol dortu. Z části odkrojeného zeleného marcipánu vymodelujte lístečky a kuličky, velké jako hrášek, jimi ozdobte okraj a vždy je přimáčkněte. Dejte chladit.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li nadýchanější krém, vmíchejte do něj 200ml smetany ušlehané s 2 lžičkami vanilkového cukru. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slavnostní kladdkaka

Skořicoví šneci

Mandlový dort krále Oscara II.

Semly

5 báječných švédských dezertů

Dokonalé slavnostní dorty

Dort pro maminku

Kulinární jízda Evropou

REKLAMA

Přidat komentář