0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vakuování: Zbavte ledničku bakterií a plísní!

AD
lednice
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Uchovávání čerstvých potravin bylo vždy problematické. V minulosti se nejčastěji používaly pro konzervaci potravin – ovšem na úkor jejich nutriční hodnoty – sůl, ocet nebo sušení. Následné skladování takto konzervovaných potravin ale mnohdy probíhalo v  nehygienických podmínkách.

Pak přišlo uchovávání v ledničce, kde jsou potraviny skladovány při nízkých teplotách, které zabraňují šíření bakterií. To ale vede k tomu, že zelenina změkne a vyschne, maso změní svou barvu a může zhořknout a ryby, pro něž je charakteristický velmi výrazný pach, jej šíří na vše, co je uskladněno v jejich blízkosti (společně s rybami bychom rozhodně neměli skladovat mléčné výrobky). Čerstvé vůně a chutě tak byly obětovány, aby byla prodloužena doba skladování potravin.

Dát například houby, ryby, uzeniny pro grilování nebo marinované maso jen do obyčejného mikrotenového sáčku nebo do špatně kryté misky nic nevyřeší. Naopak, tyto potraviny se v nich spíše zapaří, dříve podléhají zkáze a lednička načichne tak jako tak.

Zepter vacsz

Hlavní faktory, které ovlivňují předčasnou ztrátu chuti a výživných látek:

  • Biologické – bakterie, houby, viry, parazité a plísně, které mohou způsobit vážná onemocnění.
  • Přírodní – světlo, horko, vzduch a vlhkost, které odebírají přirozené vlastnosti potravin.
  • Chemické – oxidace a kvašení, které produkují jedovaté prvky nebezpečné pro vaše zdraví.

Jak tedy potraviny správně uchovávat?

Zepter vacsz na piknikuPokud vás trápí to, že ledničku, která je načichlá potravinami, musíte často mýt, popřípadě vám zelenina či ovoce brzy zplesnivějí, vyzkoušejte vakuové uchovávání potravin. Patentovaný vakuový systém VacSy představuje jeden z nejkvalitnějších komerčních způsobů konzervace a hygienického skladování potravin, který umožňuje uchovat potraviny i nápoje v domácnosti až pětkrát déle čerstvé než při běžných metodách skladování. Navíc s jeho pomocí můžete plánovat jídelníček pro celou rodinu třeba i na týden dopředu, protože máte balená hotová jídla vždy po ruce.

Náš tip: Vakuování při grilování a marinování masa

Podstatou nakládání marinovaného masa s využitím vakuového systému je omezení přístupu vzduchu. Vakuum způsobí roztažení tkáně, a tím se usnadní vstřebání marinády – maso tak křehne i bez přídavku tuku. Vakuování také zajistí, že při následném tepelném opracování nedojde k poškození bílkovinného gelu na povrchu, a tím k porušení soudržnosti jednotlivých kousků masa. Nespornou výhodou vakuového balení je i to, že potraviny vydrží třikrát až pětkrát déle, uchovají si vitaminy, minerální látky, barvu a chuť.

Takto skladované potraviny jsou také mnohem více chráněny před aerobními (kyslík vyžadujícími) mikroorganismy, plísněmi a hmyzem. Naložené maso nemusíte ani solit, vakuováním se uvolní přirozené aroma masa. Nejlepší a také nejzdravější strategií je tedy uchovat maso před grilováním ve vakuovaných nádobách a teprve krátce před grilováním je potřít zmíněnou marinádou z citronové šťávy a bylin nebo koření. Těsně před grilováním potom postačí za pomoci vakuové pumpy několikrát opakovaně odsát vzduch, a můžete začít grilovat.

Ve vakuu potraviny neosychají, nepřenášejí se mezi nimi pachy a nedochází u nich ke ztrátě barvy či chuti. Vakuum zabraňuje ztrátám výživných látek a vitaminů, a především brání napadení potravin plísněmi a šíření jiných mikroorganismů. Taková ochrana potravin se vyplatí nejen v letních měsících. Vakuový systém VacSy je ideální jak pro uchování potravin, které se rychle kazí nebo jsou čichově výrazné, tak pro nakládání masa před grilováním.

Více o nádobí Zepter a vakuovém systému VacSy na www.zepter.cz nebo ZDE.
Rádi soutěžíte? Pak neváhejte a hrajte o vakuový systém VacSy, automobil SEAT Altea XL a další Zepter ceny za 1 milion! Více na www.zepterhra.cz.

Zepter soutěž

Propagace značky vacSy.
Apetitonline.cz není jeho autorem a nemá vliv na jeho obsah.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč