0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vodňanští kapříci budou léčit srdce

Vodňanští kapříci budou léčit srdce
sdílet:

Během následujících tří let chtějí vodňanští vědci vylepšit kapří maso tak, aby jím mohli léčit pacienty s nemocným srdcem. Kapříky se chystají krmit speciální směsí, díky které bude mít jejich maso ideální poměr cenných látek. Cílem projektu, na kterém se podílí vědci, rybářství Blatenská ryba a Institut pro klinickou a experimentální medicínu (IKEM) Praha, je ukázat lidem, jak prospěšné je pro jejich zdraví rybí maso a tím zvýšit jeho spotřebu.

Vědci, kteří se dlouhodobě zabývají genetikou, pro výzkum vybraliideální křížence kaprů z jihočeských vod. Prospěšnost rybího masaodborníci prokázali už před desetiletími, nyní však chtějíu jihočeských kaprů ještě zvýšit obsah Omega-3 mastných kyselin.„Jsou významným nástrojem pro prevenci kardiovaskulárníchonemocnění,“ vysvětlil Jan Mráz, který se specializuje na výzkum kvalityrybího masa. Mráz je členem týmu spolupracujícího se švédskouuniverzitou v Uppsale, kde vědci obdobně zkoumají vliv lososa a pstruhaduhového a letos v září za to získali prestižní mezinárodní ocenění.Tříletý český projekt zaměřený na kapří maso bude ve světovémměřítku prvním.

S kapříky doplujeme ke zdraví
Kapři se budou přikrmovat speciální směsí zhruba od května minimálněv devíti rybnících ve Vodňanech na Strakonicku. Směs má obilný základ abude vylepšena řepkovým a lněným olejem. Všechny suroviny pocházejíz jihu Čech, navíc obecně platí, že pozitivní vliv na kapří maso mái přirozený způsob chovu.

Filety z takto krmených ryb budou poté vědci podávat dobrovolníkůms operovaným srdcem, kteří se zotavují v poděbradských lázních.Kapří maso bude dostávat na stůl 120 pacientů po dobu 1,5 měsíce.„Filety budou různě upravené, aby se rybí maso lidem nepřejedlo aoblíbili si ho natolik, že ho pak pravidelně zařadí do svéhojídelníčku,“ uvedl zástupce ředitele Výzkumného ústavu rybářského ahydrobiologického Jihočeské univerzity Pavel Kozák.

Budeme zdraví jako Eskymáci
Nyní je třeba doladit ideální složení krmiva, pak nasadit ryby atestovat je jak v rybnících, tak v akvarijních podmínkách. Pro každý zedvou plánovaných turnusů v lázních Poděbrady připraví rybáři zhrubašest metrických centů filetů. Obohatí jídelníček dobrovolníkům,u nichž byla prokázána ateroskleróza. Lékaři pak vyhodnotí, jak rybímaso ovlivnilo jejich zdravotní stav.

Jednou z inspirací tohoto výzkumu je studie potravy grónskýchEskymáků, které nemoci srdce prakticky netrápí, protože konzumace ryb mána jejich tělo blahodárný účinek. Naopak v tuzemsku civilizačních chorobstále přibývá a jsou příčinou víc než poloviny úmrtí. Přitom ročníspotřeba ryb je v České republice rekordně nízká – na jednohoobyvatele pouze pět kilogramů, z toho zhruba jen jeden kilogramsladkovodních.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč