Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vodňanští kapříci budou léčit srdce

Vodňanští kapříci budou léčit srdce
sdílet:

Během následujících tří let chtějí vodňanští vědci vylepšit kapří maso tak, aby jím mohli léčit pacienty s nemocným srdcem. Kapříky se chystají krmit speciální směsí, díky které bude mít jejich maso ideální poměr cenných látek. Cílem projektu, na kterém se podílí vědci, rybářství Blatenská ryba a Institut pro klinickou a experimentální medicínu (IKEM) Praha, je ukázat lidem, jak prospěšné je pro jejich zdraví rybí maso a tím zvýšit jeho spotřebu.

Vědci, kteří se dlouhodobě zabývají genetikou, pro výzkum vybraliideální křížence kaprů z jihočeských vod. Prospěšnost rybího masaodborníci prokázali už před desetiletími, nyní však chtějíu jihočeských kaprů ještě zvýšit obsah Omega-3 mastných kyselin.„Jsou významným nástrojem pro prevenci kardiovaskulárníchonemocnění,“ vysvětlil Jan Mráz, který se specializuje na výzkum kvalityrybího masa. Mráz je členem týmu spolupracujícího se švédskouuniverzitou v Uppsale, kde vědci obdobně zkoumají vliv lososa a pstruhaduhového a letos v září za to získali prestižní mezinárodní ocenění.Tříletý český projekt zaměřený na kapří maso bude ve světovémměřítku prvním.

S kapříky doplujeme ke zdraví
Kapři se budou přikrmovat speciální směsí zhruba od května minimálněv devíti rybnících ve Vodňanech na Strakonicku. Směs má obilný základ abude vylepšena řepkovým a lněným olejem. Všechny suroviny pocházejíz jihu Čech, navíc obecně platí, že pozitivní vliv na kapří maso mái přirozený způsob chovu.

Filety z takto krmených ryb budou poté vědci podávat dobrovolníkůms operovaným srdcem, kteří se zotavují v poděbradských lázních.Kapří maso bude dostávat na stůl 120 pacientů po dobu 1,5 měsíce.„Filety budou různě upravené, aby se rybí maso lidem nepřejedlo aoblíbili si ho natolik, že ho pak pravidelně zařadí do svéhojídelníčku,“ uvedl zástupce ředitele Výzkumného ústavu rybářského ahydrobiologického Jihočeské univerzity Pavel Kozák.

Budeme zdraví jako Eskymáci
Nyní je třeba doladit ideální složení krmiva, pak nasadit ryby atestovat je jak v rybnících, tak v akvarijních podmínkách. Pro každý zedvou plánovaných turnusů v lázních Poděbrady připraví rybáři zhrubašest metrických centů filetů. Obohatí jídelníček dobrovolníkům,u nichž byla prokázána ateroskleróza. Lékaři pak vyhodnotí, jak rybímaso ovlivnilo jejich zdravotní stav.

Jednou z inspirací tohoto výzkumu je studie potravy grónskýchEskymáků, které nemoci srdce prakticky netrápí, protože konzumace ryb mána jejich tělo blahodárný účinek. Naopak v tuzemsku civilizačních chorobstále přibývá a jsou příčinou víc než poloviny úmrtí. Přitom ročníspotřeba ryb je v České republice rekordně nízká – na jednohoobyvatele pouze pět kilogramů, z toho zhruba jen jeden kilogramsladkovodních.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín