Jak vybírat kapra

sdílet:

Koupit kapra není před Vánocemi problém – všude stojí kádě s čerstvými rybami. Poradíme vám, jak při nákupu nesáhnout vedle.

Dobré maso mívá kapr o váze do tří kil. Když si vyberete živého kapra přímo v kádi, je jeho čerstvost zaručená.

  • Jindy sledujte barvu žaber, prozradí vše potřebné.
  • Čerstvé ryby mají žábry krásně rubínově červené, postupem času šednou.
  • Kapři v kádi nesmějí být otlučení, poranění nebo přidušení. Ruce pryč dejte od kaprů, kteří plavou na boku či břichem vzhůru.
  • Zvažujete velikost kapra? Rozhodněte se podle toho, kolik vás zasedne u štědrovečerní tabule a také kolik chodů budete podávat.

Ušetřete si práci a nechejte si rybu zabít a vykuchat přímo od prodejce.

  • Maso porcujte až před samotnou kuchyňskou úpravou.
  • Při filetování dávejte pozor, abyste neprořízli žlučový váček. Pokud se vám to přece jen povede, maso rychle omyjte pod tekoucí vodou.
  • Chcete se vyhnout šupinám? Kupte si lysého kapra a kůži stáhněte.

Související recepty

Kapr načerno

Kapr načerno je nejstarší dochovaný český recept n...

Související články

  • Tipy a triky

6 nových nápadů: ryba z mrazáku

Můžete je mít kdykoli po ruce a vykouzlit z nich chutné a taky zdraví prospěšné jídlo. Objevte s námi nové úpravy mražených ryb, a nebude vám líto, že žijeme tak daleko od moře. ...
  • Novinky a zajímavosti

5 zajímavostí o fish & chips

Filet z bělomasé mořské ryby smažený v křupavém těstíčku a dozlatova smažené bramborové hranolky jsou stále jedním z nejoblíbenějších jídel ve Velké Británii. Věděli jste, že si je oblíbili i hudební hvězdy John Lennon, Paul McCartney (než...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit