Koupit kapra není před Vánocemi problém – všude stojí kádě s čerstvými rybami. Poradíme vám, jak při nákupu nesáhnout vedle.
Dobré maso mívá kapr o váze do tří kil. Když si vyberete živého kapra přímo v kádi, je jeho čerstvost zaručená.
- Jindy sledujte barvu žaber, prozradí vše potřebné.
- Čerstvé ryby mají žábry krásně rubínově červené, postupem času šednou.
- Kapři v kádi nesmějí být otlučení, poranění nebo přidušení. Ruce pryč dejte od kaprů, kteří plavou na boku či břichem vzhůru.
- Zvažujete velikost kapra? Rozhodněte se podle toho, kolik vás zasedne u štědrovečerní tabule a také kolik chodů budete podávat.
Ušetřete si práci a nechejte si rybu zabít a vykuchat přímo od prodejce.
- Maso porcujte až před samotnou kuchyňskou úpravou.
- Při filetování dávejte pozor, abyste neprořízli žlučový váček. Pokud se vám to přece jen povede, maso rychle omyjte pod tekoucí vodou.
- Chcete se vyhnout šupinám? Kupte si lysého kapra a kůži stáhněte.