0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zachraňte přeštíka!

Zachraňte přeštíka!
sdílet:
Strakatá prasátka jsou doslova k sežrání.

Lahůdka na talíři


Přeštické černostrakaté prase je české plemeno, které vzniklo křížením ve druhé polovině 19. století. Dnes ho najdete na seznamu ohrožených národních plemen, ačkoli jeho maso patří k dokonalým pochoutkám. Rozdíl mezi běžným vepřovým a masem z přeštického prasete poznáte podle struktury, ale především charakteristické chutě a vůně. Oblíbili si ho i ti, kteří se jinak vepřovému masu vyhýbají.

Ohrožené plemeno


Přeštické prase roste pomaleji než běžná prasata z velkochovů či dovozů. Jeho chov je proto ekonomicky náročný. Apetit není jediný, kdo by ho rád viděl na českých talířích častěji. V boji za záchranu tohoto ojedinělého plemene se angažují například pražský řezník František Kšána, šéfkuchař Paul Day či Josef Sklenář, majitel biofarmy Sasov. Ať už to zní jakkoli, pravdou je, že čím více přeštíků sníme, tím více jich bude. Pomozte spolu s Apetitem zachránit  ohrožené národní plemeno a pusťte se s chutí do nich. Podívejte se na video s přeštíky z Mladotic nebo si kupte říjnový Apetit se seznamem míst, kde všude lze jejich maso ochutnat.






Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit