0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapalte první svíčku, advent začíná

Zapalte první svíčku, advent začíná
sdílet:
Vánoční nabídka v obchodech už nějaký ten pátek připomíná, že Vánoce jsou za dveřmi, ale až dnes, o železné neděli, můžeme začít odpočítávat dobu, kdy zasedneme ke štědrovečerní večeři. Začal totiž advent, doma dnes zapálíme podle tradice první ze čtyř svíček na adventním věnci, stromečky a vánoční výzdoba na náměstích českých měst se konečně rozsvítily také.

Slovo advent je latinské a znamená ‚příchod‘. Podstata adventu vychází z křesťanství, neměli bychom ani lenošit, ani běhat po nákupech a shánět dárky. Během adventu (nebo alespoň o adventních nedělích) bychom měli být se svými blízkými a věnovat se jeden druhému. Můžete vyrazit na procházku, na některý z vánočních trhů, které právě začaly, nebo se pustit do přípravy cukroví.

Jakýmsi měřítkem adventu jsou čtyři adventní neděle. Ty kdysi stanovil stanovil papež Řehoř Veliký. První je železná, pak následuje bronzová, stříbrná a poslední je zlatá. Letos, tedy pro rok 2009, připadá první adventní neděle na 29. 11. 2009. Štědrý den je ve čtvrtek po čtvrté adventní neděli.

Tradice zapalování čtyř svíček na adventním věnci je poměrně mladá. Pochází z 19. století z německých zemí. Ještě mladším zvykem než adventní věnec je adventní kalendář, ten se zrodil v německém Mnichově počátkem dvacátého století. Jeden majitel tiskárny tu na trh uvedl vystřihovací kalendář nazvaný V zemi Ježíškově. Na listu bylo čtyřiadvacet vánočních obrázků, z nichž děti každý den vystřihovaly jeden. Čokoládový adventní kalendář má původ v 70. letech v USA.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit